• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SOS/P. Ć.

06.12.2021

20:45

SARAJEVO PENI, ZAPAD NE ZNA ŠTA DA RADI! SRPSKA PRAVI SVOJU OBAVEŠTAJNU SLUŽBU, NE SAMO VOJSKU! Ovo je šah-mat...

Balkan

SARAJEVO PENI, ZAPAD NE ZNA ŠTA DA RADI! SRPSKA PRAVI SVOJU OBAVEŠTAJNU SLUŽBU, NE SAMO VOJSKU! Ovo je šah-mat...

Podeli vest

Otkako je Dodik najavio povratak na izvorni Dejton i vraćanje otetih nadležnosti Srpskoj, u političkom Sarajevu i mejnstrim medijima nakon početne neverice usledila je orkestrirana medijska kampanja

Metodi su poznati - poslovična zamena teza o narušavanju Dejtona koju sprovode zvaničnici Srpske, o ugroženosti puta Bosna i Hercegovine u EU, o evroatlanskim integracijama koje Banja Luka sprečava itd.

Pretnja ratom, ako...

Priziva se „crna lista" na kojoj Srba odavno nije bilo, postojeća američka, ali i novokomponova crna lista EU na kojoj će da budu srpski lideri koji neće da budu „sluge pokorne".

Poželjna je i intervencija NATO, jer se u srpskoj inicijativi za povrat svega što im je Dejton dao, a visoki predstavnici oduzeli, vidi dolazak ruskih vazdušno-kosmičkih snaga i „Specnaza".
         
Koristi se tužakanje umesto da se sa sugrađanima i susedima razgovara na ravnopravnim osnovama u ime zajedničkog dobra.
         
Kako vreme odmiče, postaje jasno da velika galama rezultat ne daje, pa se počelo otvoreno pretiti ratom. Iz medija se već „puca".
         
Kao primer navodimo emisiju „Izazovi" BN Televizije. „Boje Srpske" branili su univerzitetski profesori Radomir Lukić i Milan Blagojević, dok su boje političkog Sarajeva branili Dževad Mahmutović iz SDA i Branko Dokić iz PDP-a. Kako, inače, objasniti Dokićev stav da je „sve ono što je preneseno sa entiteta na institucije Bosne i Hercegovine uz saglasnost entiteta izvorni Dejton" i da „nema druge".

(VIDEO) OVO JE GORE OD NAJSTRAŠNIJE NOĆNE MORE! AMERI I ZAPAD SU NASAMARENI, mislili su da Moskva osvaja Arktik iz vojnih razloga, kad ono...

Profesoru Blagojeviću, koji se takvoj interpretaciji Dejtona usprotivio, Dževad Mahmutović je zbog iznesenog mišljenja poručio da napusti Bosnu i Hercegovinu i da ide iz nje. Na pomen donošenja novog ustava Srpske i sprovođenje referenduma, Mahmutović je rekao da „to znači rat".
         
Ono što naročito „para oči" Bakiru Izetbegoviću i njegovim istomišljenicima je povrat nadležnosti u oblasti bezbednosti. Naime, u Dejtonskom sporazumu spominje se deset nadležnosti BiH. Bezbednost nije jedna od njih. Tako je Republika Srpska sve do 2004. godine imala svoju vojsku i obaveštajnu službu.
       
Usled velikih, direktnih i indirektnih pritisaka, stvorene su Oružane snage BiH, a entitetske vojske se utopile u tu zajedničku vojnu formaciju. Identična situacija je bila i u obaveštajnom sektoru, jer su Obaveštajno-bezbednosna služba Republike Srpske i Federalne obaveštajno-sigurnosne službe  integrisane u jednu, Obaveštajno-bezbednosnu agenciju BiH.
       
Umesto na ravnopravnim osnovama i shodno Zakonu o OBA, koji kaže da će unutrašnja struktura ove službe (ili agencije) pratiti ustavno ustrojstvo BiH, stvari su se odvijale drugačije. Umesto formiranja dveju kancelarija (za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH) formirane su četiri kancelarije, koje prelaze međuentitetske linije.

SAD, BRITANIJA I KANADA DA RASPOREDE TRUPE NA GRANICI UKRAJINE I RUSIJE! Kijev bi da ih poturi na prvu liniju, ako Moskva krene u napad! NEMCI I FRANCUZI NISU POZVANI!

Umesto srastanja u agenciju koja bi zadržala strukturu shodno ustavnom poretku BiH, dogodilo se da je Federalna obaveštajno-sigurnosna služba (FOSS) jednostavno „progutala" Obaveštajno-bezbednosnu službu Republike Srpske (OBS).
         
Podređenost srpskih kadrova za rezultat je imala da su glavna meta rada Obaveštajne agencije bile institucije Srpske, a najvažnija meta bio je onaj koji se za interes Srpske najviše zalagao - Milorad Dodik.

Rezultat je Dodik na crnoj listi

Prvi "opipljivi" rezultat obaveštajnog delovanja Obaveštajne agencije bio je stavljanje Milorada Dodika na tzv. „crnu listu" SAD zbog iskonstruisanih optužbi da narušava Dejtonski mirovni sporazum. Međutim, nije Dodik jedini političar kojim se Obaveštajna agencija bavi.
         
Postoje i druge ličnosti iz političkog i javnog života, odnosno svi koji se smatraju političkim oponentima politike koja se kreira u političkom Sarajevu, postali su meta Obaveštajne agencije. Obaveštajna agencija te ličnosti tajno prati, snima razgovore, preko probranih novinara i medija plasira svoje informacije i dezinformacije, ali i informiše zapadne ambasade o njima.
         
Prvi dio informacija te prirode zasnovan je na korišćenju otvorenih izvora, odnosno informacija koje postoje u medijima, i on je verodostojan. Recimo da je predsednik Dodik otputovao u Moskvu i sastao se sa predsednikom Putinom, direktorima Gazproma i Zarubežnjefti - informacije su u koje ne treba sumnjati. U drugom delu informacije sledi nadogradnja - govori se o „opakim planovima" Srba i Rusa, odnosno, pušta se „mašti na volju".

Foto: Fotoilustracija

Kada je riječ o Oružanim snagama BiH, odnosno zajedničkoj vojsci, ona ne predstavlja ni pretnju ni zaštitu građanima BiH. Isključivo je u funkciji međunarodnih vojnih misija, te su se vojnici BiH sve tri nacionalnosti slali na ratišta koja otvora NATO pakt - najčešće u Avganistan i Irak.

Amerika pokušala da spreči ugovor o indijskoj kupovini ruskih s-400! Nju Delhi pokazao stav Vašingtonu - SAMI DONOSIMO ODLUKE!

NATO vrši veliki pritisak na BiH da bude dio NATO, iako su vojne formacije BiH male i za NATO beznačajne, ali je ulazak BiH u NATO prvenstveno pitanje od političkog značaja. To se nije dogodilo zbog protivljenja Republike Srpske.
         
Zbog svega navedenog, i niza drugih razloga, iz Republike Srpske je pokrenuta inicijativa o vraćanju otetih nadležnosti Republici Srpskoj. Snažnu podršku ovoj ideji dale su dve stalne članice Saveta bezbednosti UN - Rusija i Kina.

U oblasti bezbednosti to se odnosi na ponovno formiranje vojske Republike Srpske i obaveštajne službe.

Sa tim novim (starim) institucijama, Republika Srpska će biti još stabilnija.
         
Povratak na izvorni Dejtonski sporazum je sve što Srbi traže. Jer, Bosna i Hercegovina je moguća, ali ne ona koja odgovara samo jednom narodu već Bosna i Hercegovina po volji svih.
         
Dejtonski sporazum je upravo to.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hogar

pre 2 godine

srbi izgleda nisu čuli narodnu POSLIJE KARANJA NEMA KAJANJA!!! Sve nadležnosti su prenesene iz saglasnost pravoslavnih u BiH i to u Državnom parlamentu(uz pomoć Dodikove stranke)! Nema vraćanja nadležnosti osim na način kako su i prenesene i to u parlamentu BiH!!! Zna to jako dobro i Mile Ronhil i Vučko,a ove priče o "vraćanju " pričajte maloj djeci pred spavanje? Šta ako Bošnjaci kažu,vraćamo se na Ustav R BiH iz 92.godine,i vratimo se na položaje na kojima smo bili u jesen 95.godine,a nema više JNA,nema dolaska srbijanske vojske(osim ako ne zarati s NATO-om i ptegazi Savu i Drinu?),nema nenaoruzanih Bošnjaka ...Opet traktorijada kao u Hrvatskoj???Gdje će Vučko da naseli BiH pravoslavce....na jug srbije???!!!Ne vjerujem da bi Albanci dozvolili! Ne lupajte i čuvajte srbiju od daljeg raspadanja...trula je sva!!!

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 2 godine

Baja mozda jeste iskoristio svoju politicku poziciju u privatne svrhe vise nego sto bi trebao, ali onda kada ga Srbi sruse (nemoguce je da to ucinu balije i rvati ) srusice i samostalnost Republike Srbske . Jer izdaje nikada nisu bile strane kada su Srbi u pitanju.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija