• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts.rs/informer.rs

13.10.2019

11:00

POTPUNI HAOS U SIRIJI! ISLAMSKA DRŽAVA PROCVETALA ZBOG TURSKE OFANZIVE! DŽIHADISTI beže iz ZATVORA, SITUACIJA IZMIČE KONTROLI! (VIDEO)

Vesti

POTPUNI HAOS U SIRIJI! ISLAMSKA DRŽAVA PROCVETALA ZBOG TURSKE OFANZIVE! DŽIHADISTI beže iz ZATVORA, SITUACIJA IZMIČE KONTROLI! (VIDEO)

Podeli vest

Nakon turskih napada na Siriju, članovi porodica boraca Islamske države u kampu el-Hol na severoistoku zemlje pokušavaju da pobegnu, javlja "Si-En-En"

Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) navode da je napad Turske na severu Sirije oživeo Islamsku državu i pozivaju savezničke zemlje koje su pomogle u borbi protiv džihadista da zatvore svoj vazdušni prostor za turske ratne avione.

U El-Holu trenutno živi oko 70.000 ljudi, uglavnom članova porodica boraca Islamske države, a snimci koji se pojavljuju pokazuju haotično stanje u kampu pod jurisdikcijom kurdskih snaga.
Komandant kurdskih Sirijskih demokratskih snaga Mervan Kamislo rekao je da je u kampu došlo do "neposlušnosti civila" i da zatvorenici pokušavaju da napadnu čuvare.

Do nemira je došlo nakon upozorenja SDF-a, glavnog američkog partnera u borbi protiv Islamske države, da će vojni napadi Turske na severoistočnoj granici Sirije otežati kontrolu terorista u zatvorima i članova njihovih porodica u kampovima.

Petorica boraca Islamske države pobegla je iz zatvora "Navkur", nakon što je Turska juče ispalila minobacače u blizini tog zatvora.

- Postoji stvarna opasnost da vam situacija izmakne iz ruke- rekao je Mustafa Bali, portparol SDF-a, optužujući Tursku za puštanje zatvorenika Islamske države kao deo njihove strategije.

Turska ofanziva i granatiranje logora u Ain Isa severno od Rake predstavlja "podršku za oživljavanje organizacije ID još jednom ", navela je kurdska administracija za severnu i istočnu Siriju, prenosi Rojters.

Sirijske demokratske snage (SDF) koje predvode Kurdi saopštile su da je turski napad na severnu Siriju oživeo Islamsku državu i pozvale su zemlje saveznice koje su pomogle u borbi protiv te ekstremističke grupe da zatvore svoj vazdušni prostor za turske ratne avione.

Visoki zvaničnik SDF-a Redur Kselil rekao je u obraćanju koje je prenosila TV da njegove snage nastavljaju saradnju s koalicijom koju predvode SAD protiv Islamske države, čak i pored toga što sada moraju da se suoče s turskim napadom na severu Sirije, javio je Rojters.

- Turska invazija više ne nagoveštava oživljavanje ID, već ga je upravo oživela i aktivirala njegove ćelije u Kamišliju i Hasaki, kao i svim drugim područjima. Mi se sada borimo na dva fronta - jedan je protiv turske invazije, a drugi protiv ID- rekao je Kselil.

PUTIN ZAPRETIO: SVI KOJI SU ILEGALNO U SIRIJI TREBA DA JE NAPUSTE! Ako ruske trupe nisu potrebne, odlazimo! TURCI NE HAJU za Putinove reči, zauzeli CENTAR RAS EL AJNA! (VIDEO)

Rekao je da su borci SDF-a, koji su četiri godine štitili koalicione snage Sirije, sada "mučeni turskim ratnim avionima u očima svojih saveznika", za koje je dodao da su ih "iznenada i bez upozorenja napustili.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija