• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TANJUG

14.10.2019

10:30

POTPUNI PREOKRET U SIRIJI, KURDI ZADALI TEŽAK UDARAC TRAMPU! Posle turske invazije prešli na stranu Asada! PAKLENA IGRA TEK POČINJE! (VIDEO)

Vesti

POTPUNI PREOKRET U SIRIJI, KURDI ZADALI TEŽAK UDARAC TRAMPU! Posle turske invazije prešli na stranu Asada! PAKLENA IGRA TEK POČINJE! (VIDEO)

Podeli vest

Snage sirijske vlade ušle su u Tal Tamr, grad na severu zemlje u blizini granice sa Turskom, da bi se, kako je jutros javila sirijska novinska agencija, "suprotstavile turskoj agresiji"

Sirijska agencija Sana je to izvestila u kratkom izveštaju, ne navodeći detalje. Stanovnici Tal Tamra, koji se nalazi na oko 20 kilometara od granice sa Turskom, pozdravili su dolazak sirijskih snaga, prenosi AP.

U izveštaju se ne navodi iz koje oblasti je sirijska vojska došla u taj grad. To se dešava nakon što su sirijski Kurdi objavili da će raditi sa centralnom vladom u Damasku na odbijanju turske ofanzive na severu Sirije.

U toj velikoj promeni saveznika, kako prenosi AP, kurdske snage će se razmestiti "rame uz rame" sa vladinim trupama duž sirijske granice. To je saopšteno nekoliko sati pošto su zvaničnici SAD rekli da će američke trupe napustiti sever Sirije, zbog "haosa koji je izazvala turska ofanziva".

Prethodno je, kako podseća AP, predsednik SAD Donald Tramp naredio svojim trupama da se povuku, što su kurdski saveznici videli kao izdaju.

ASAD POSLAO VOJSKU U SUSRET ERDOGANOVIM TRUPAMA, ostalo samo 48 sati do neviđenog krvoprolića! KATASTROFU SADA MOGU DA SPREČE SAMO PUTIN I TRAMP!

Glas Amerike je, pozivajući se na kurdske zvaničnike, preneo da će sirijska vlada rasporediti svoje vojnike uz granicu sa Turskom kako bi pomogla sirijskim Kurdima da se izbore sa turskom vojskom.

"Kako bi napadi bili sprečeni, postignut je dogovor sa vladom u Siriji čija je dužnost da štiti svoje granice i suverenitet zemlje, da sirijska vojska uđe na sever i rasporedi svoje snage uz granicu sa Turskom", navodi se u saopštenju Kurda.

Kurdi kažu da će kompletna vojska biti raspoređena u naredna dva dana.

Američki predsednik Donald Tramp je u nedelju naredio da se iz Sirije povuku i preostalih 1.000 američkih vojnika jer bi bilo "jako pametno, za promenu" da Amerika ne učestvuje u sukobu između Turske i Kurda. Tramp je najavio i sankcije Turskoj.

TRAMP UVODI SANKCIJE TURSKOJ! Zbog vojne operacije u Siriji AMERI POVLAČE JOŠ HILJADU VOJNIKA!

Sirijski Kurdi kažu da su ih SAD potpuno izneverile, budući da su se rame uz rame borili sa njima protiv Islamske države, u okviru Sirijskog demokratskog fronta.

"Želimo da nađemo rešenje...ali vidite šta se dešava, a oni nas ne podržavaju. Ne treba nikome da verujemo i treba da se oslonimo na sebe. Svaki Kurd treba da nosi oružje i da bude spreman", rekao je nadležni za kurdsku odbranu u gradu Kobani, Ismat Šeih Hasan.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel su na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorili Tursku da stvara "nepodnošljivu humanitarnu situaciju".

Lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži takođe je protiv operacije Ankare na severu Sirije.

"Prosipa se krv, a ne voda", napisao je on na Fejsbuku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tretor

pre 4 godine

Izdali su Ameri i Hrvate 95g kad su im zaustavili maestralnu Oluju pred Banja luku da ne očisti i Bosnu do kraja i posle Srbima dali genocidni entitet u FBiH a njima NIŠTA!

rade

pre 4 godine

Moli boga ujo sto je nas izdao Milosevic jer u suprotnom ti bi komentarisao iz danke dojcland.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija