• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.11.2019

11:06

PUTIN ZNA ŠTA SE SPREMA! Rusija gasi svetski internet i prelazi na RUNET, Roskosmos razmešta 28 SATELITA U ORBITU SAMO SA JEDNIM CILJEM! (VIDEO)

Vesti

PUTIN ZNA ŠTA SE SPREMA! Rusija gasi svetski internet i prelazi na RUNET, Roskosmos razmešta 28 SATELITA U ORBITU SAMO SA JEDNIM CILJEM! (VIDEO)

Podeli vest

Ruska vlada se priprema da ponovno testira sopstvenu verziju interneta, izolovanu od drugih mreža i nacija, čije bi testiranje trebalo da počne u novembru, tvrde ruski mediji

Rusija želi da se zaštiti od sajber napada, zbog čega su njeni stručnjaci osmislili sistem za zaštitu sopstvenih računarskih sistema, koji omogućava Rusima da funkcionišu online i bez pristupa World Wide Webu.

Kritičari, međutim, poručuju da je to samo jedan od načina na koji Rusija želi da izoluje svoje građane od sveta oko sebe i njegovih uticaja. Rusija je i ranije najavljivala da planira testiranje sopstvenog interneta. Ono je februaru ove godine bilo najavljeno, ali se nije dogodilo.

Prema informacijama ruskih medija, testiranje izolovanosti mreže počeće posle 1. novembra i ponavljaće se najmanje jedanput godišnje.

Veruje se da ruska vlada na zavisnost od IT sektora sa Zapada gleda kao na sopstvenu slabost, koju druge nacije mogu da iskoriste protiv Rusije. Izolaciju ruske internet infrastrukture, koja se često naziva RuNet, prati i legislativa koja ograničava građanima Rusije pristup određenim internet stranicama.

Foto: AP/Photo

(VIDEO) RUSIJA SE SPREMA ZA VELIKI SAJBER NAPAD! Počelo montiranje opreme u slučaju da zemlju isključe sa globalne mreže!

Neke od internet stranica i aplikacija kojima ruski građani imaju ograničen pristup su poslovna društvena mreža LinkedIn, aplikacija Telegram i aplikacija Zello. Ruska vlada je u junu zapretila blokiranjem devet najvećih pružalaca VPN usluga, koji su odbili da sprovode politiku državne cenzure.

Američki stručnjaci tvrde da je sada jasno da Rusija zaista želi da izmeni svoje sisteme kako bi internet unutar Rusije mogao da se „isključi“ sa globalnog interneta.

To, međutim, nije sve. Rusija će do 2024. godine razmestiti ukupno 28 satelita na orbiti, kako bi uspostavila sopstvenu satelitsku mrežu za telefonsku komunikaciju i prenos televizije, izjavio je zamenik direktora kompanije "Gonjec" Oleg Himočko.

Prema njegovim rečima, ovo će biti ujedno i prva ruska satelitska mreža za komunikaciju, budući da trenutno te usluge pružaju strane kompanije kao što su „Global star“, „Iridijum“ i „Turaja“.

NOĆNA MORA AMERIČKIH HAKERA! Ruska vojska pravi svoj internet, sankcije i sajber napadi Zapada biće POTPUNO UZALUDNI!

Kao primer je naveo i da Rusija trenutno svoju satelitsku komunikaciju obavlja preko stranih satelitskih kompanija, čak Ministarstvo odbrane Rusije koristi usluge američkog operatera "Iridijuma".

Prvenstveno će ova satelitska mreža biti korišćena u svrhe industrijskog interneta, tačnije za potrebe energetskog i saobraćajnog sektora, naveo je Himočko. U drugoj fazi razrade predviđeno je da se sateliti koriste i za obradu „velikog broja podataka“, kao i za tehnologiju „klaud“ (računarstvo u oblaku).

Inače, kompanija „Gonjec“ funkcioniše u okviru ruske svemirske agencije "Roskosmos".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija