• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bloomberg.com/informer.rs

09.11.2019

16:25

HTELI SU GLADNU RUSIJU, PUTIN IH JE SADA DOKRAJČIO! Ne da neće gladovati, već će i pola sveta hraniti i to OVIM PROIZVODOM sa obnovljenih ruskih farmi! (VIDEO)

Vesti

HTELI SU GLADNU RUSIJU, PUTIN IH JE SADA DOKRAJČIO! Ne da neće gladovati, već će i pola sveta hraniti i to OVIM PROIZVODOM sa obnovljenih ruskih farmi! (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Vladimir Putin je u misiji da Rusiju oslobodi zavisnosti od stranih proozvođača hrane i modernizuje mlečnu industriju, u kojoj se na pojedinim farmama mleko još muze ručno. Da bi to postigao, dobija pomoć iz Evrope, piše Blumberg

Pet godina nakon što je zapadni embargo Rusiju lišio holandske gaude i italijanskog parmezana, ruske kompanije dovoze hiljade crno-belih holštajna preko granice do najmodernijih štala. Rusija je sada najveći uvoznik krava iz Evropske unije.

To je deo ambicioznog plana vlade da transformiše Rusiju iz najvećeg uvoznika mleka u samoodrživost u roku od osam godina. Dugoročno, Rusija je postavila svoj cilj kada je prodaja mleka u pitanju: izvoz u Kinu, pre svega, ali i i druge azijske zemlje poput Koreje, Vijetnama, Indonezije, arapskih zemalja i nekih afričkih zemalja.

Da li je to dostižno ili ne, ostaje da se vidi, ali Rusija sada dodatno ulaže u poljoprivrednu industriju kroz sistem državnih subvencija, sniženih kredita i rabata na farmama. Proizvodnja peradi i svinjetine je dovoljna usled vladinih programa finansiranja i dominacije u globalnoj industriji pšenice.

PUTINOV NOVI MANEVAR SAHRANJUJE AMERIČKE SANKCIJE! RUSIJA KREĆE U OSVAJANJE OVOG KONTINENTA! Oprašta im 20 milijardi duga, ali to je ništa spram ONOGA ŠTO ĆE TAMO DOBITI! (FOTO/VIDEO)

Do sada je Rusija od EU kupila 45.000 junica u vrednosti od oko 100 miliona evra (110 miliona dolara), prema carinskim podacima. Verovatno će i u 2019. biti najveći uvoznik drugu godinu zaredom. Te cifre su duplo više od 2016.

Pošto je Rusija zabranila uvoz evropske hrane u znak odmazde zbog sankcija posle aneksije Krima 2014. godine, mlečna industrija je privukla više od 200 milijardi rubalja (3,1 milijardu dolara) ulaganja, procene su Nacionalne unije proizvođača mleka.

"Milijarder čelika i transporta" Vladimir Lisin, četvrti najbogatiji tajkun Rusije, takođe je u septembru objavio da ulazi u mlekarsku industriju. Planira da potroši čak 18 milijardi rubalja na izgradnju farmi i fabriku za preradu.

Međutim, dug je još put do tačke kada Putin može da tvrdi da mu ne treba strano mleko. Mnogi farmeri sporo usvajaju modernu mlečnu infrastrukturu, a starije farme sovjetskog doba izumiru, ocenjuje Blumberg.

Dok su Evropa i Sjedinjene Države decenijama usavršavale genetiku mlečnih krava kako bi proizvodnju mleka podigle na maksimum, rusko stado nije držalo korak. Ilustracije radi, skoro trećina mleka u zemlji potiče sa domaćinstava sa nekoliko krava u dvorištu ili kompanija koje koriste zastarelu tehnologiju.

„Proizvodnja mleka je jedan od sektora ruske poljoprivrede koji zahteva dodatna ulaganja“, rekao je Artom Belov, generalni direktor Sindikata mlekara, dodajući da ovaj sektor "ima veliki potencijal za razvoj.“


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

"Свако зло, има своје добро..."

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija