• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

12.11.2019

15:41 >> 15:56

KRAH "SEVERNOG TOKA 2" PUTIN NEĆE DOPUSTITI DA 50 ODSTO GASOVODA KORISTE AMERI! SRBIJA U PROBLEMU AKO TO USLEDI I ZA TURSKI TOK? Moskva uzalud potrošila pet milijardi evra?!

Vesti

KRAH "SEVERNOG TOKA 2" PUTIN NEĆE DOPUSTITI DA 50 ODSTO GASOVODA KORISTE AMERI! SRBIJA U PROBLEMU AKO TO USLEDI I ZA TURSKI TOK? Moskva uzalud potrošila pet milijardi evra?!

Podeli vest

Tek što je Danska dozvolila gradnju "Severnog toka 2" kroz svoj deo baltičkog podmorja, ovaj gasovod se suočio s novom preprekom, nemački parlament nije doneo zakon kojim se ograničava gasna direktiva Evropske unije, piše agencija RIA

Treći energetski paket EU i gasna direktiva unutar njega kažu da bi operator bilo kog međunarodnog gasovoda u Evropi trebalo, osim za glavnog dobavljača, da rezerviše pola kapaciteta za druge dobavljače.

Izvorno, ta direktiva se odnosila na kopnene cevovode, ali je u maju ove godine proširena na podmorske, pa se odnosi i na "Severni tok 2". U ovom slučaju to znači da bi polovina njegovih kapaciteta trebalo da bude otvorena za druge dobavljače, osim ruskog Gasproma, prenosi Hina.

- Zvaničnici EU zagovaraju diverzifikaciju i energetsku sigurnost. To je razumljivo, ali činjenica je da 'Severni tok 2' direktno povezuje Lenjingradski region u Rusiji s nemačkim Grajfsvaldom i nikakvi dopunski priključci nisu u planu, kao i to da nijedna baltička zemlja ne može da računa na proizvodnju gasa koja bi bila dovoljna za ozbiljniji izvoz u Zapadnu Evropu - navode komentatori agencije RIA.

Podsetimo, Ukrajina, Hrvatska, Poljska, ali i mnoge druge zemlje gas uzimaju od SAD iako je on neuporedivo skuplji od ruskog! Iako postoji mnogo drugih dovavljača gasa, glavni pretedent na korištenje Severnog toka su SAD koji su pre nekoliko godina, između ostalog i iz tog razloga,  srušile i "južni tok". Vašington je zahtevao da 50 odsto kapaciteta bude na raspolaganju ostaliom snabdevačima, odnosno njima, a Moskva na to nije pristala.

S druge strane, za sada nema najava da će Brisel i SAD zahtevati identičnu stvar kad je reč o "Turskom toku" na koji je će biti nakačena i Srbija. Ipak, kad su u pitanju SAD i Turska sve je moguće. Njihovi odnosi trenutno su sve osim dobri, ali ne sme se zaboraviti da su Ankara i Vašington višedecenijski saveznici, da je Turska članica NATO i da do promene politike Ankare može doći u bilo kom trenutku.   

Kako god bilo bi rezervacija polovine kapaciteta za alternativne dobavljače za investitore u "Severni tok 2" značila uzaludno potrošenih pet milijardi evra, a za evropske potrošače nestašicu gasa.

BRUTALNE PRETNJE SMRĆU KOLINDI! HDZ-ovci bi da je se reše "METKOM U ČELO", A ONDA DA JE NA "LEĐIMA POŠALJU NIZ SAVU" - Baš kako su usteše ubijale Srbe!

Nemci su toga i te kako svesni, piše u članku, pa su poslanici Bundestaga predložili zakon o izuzimanju stranih gasovoda iz zahteva Trećeg energetskog paketa ako su finansirani pre 23. maja 2019., a njihova prva tačka povezivanja sa zajedničkom evropskom mrežom je u Nemačkoj pa nema pretnje od konkurencije i sigurnosti u EU.

- Severni tok 2' potpuno ispunjava te uslove: evropski investitori - OMV, Vinteršel, Šel, Uniper i Anži - izdvojili su novac za projekat puno pre maja ove godine - piše RIA, ali dodaje da nije bilo dovoljno glasova u Bundestagu, a druga rasprava je odgođena na neodređeno vreme.

Ruska agencija tvrdi da je Berlin odgodio zakonski projekat ne želeći sukob s Evropskom komisijom, koja, kako se navodi, drži stranu Ukrajini i Poljskoj. Naime, uoči glasanja u nemačkom parlamentu Kijev je upozorio da će se u slučaju prihvatanja izuzetka od Trećeg energetskog paketa žaliti sudu EU.

Rusi te ukrajinske pretnje objašnjavaju strahom od gubitka tranzitnih prihoda, jer uznapredovali Turski tok na jugu i Severni tok, znače da će Rusija uskoro izvoz gasa u Evropu moći da obavlja bez upotrebe ukrajinskog gasno-transportnog sistema.

MAKRON ZAKUCAO EKSER NA SUDBINU MUSLIMANA U BIH I NA BALKANU! Očaj u Sarajevu zbog politike EU, ne mogu da prihavte da je SRBIJA BLIŽE BRISELU OD NJIH!

No, najveći problem Berlina nikako nije Kijev nego Poljska koja u slučaju realizacije "Severnog toka 2" takođe gubi deo tranzita, ali je za razliku od Ukrajine punopravna članica EU i ima znatan uticaj u Briselu, dodaje se u tesktu.

Moskva shvata da Berlin ne želi direktnu konfrontaciju s Briselom, pa su u Gaspromu, kako se navodi, pripremili rezervnu varijantu koja svima čuva obraz, a ostvaruje cilj.

Pozivajući se na nemački list Handelsblat, RIA prenosi da je Gasprom osnovao kompaniju koja će postati operator dela "Severnog toka 2" dužine 12 nautičkih milja koji prolazi kroz nemačke teritorijalne vode, odnosno spada pod direktivu EU o gasu, a ostatak rute prolazi međunarodnim vodama za koje ne važe zahtevi Brisela.

SRBIJO, KOMŠIJE SE OPASNO NAORUŽAVAJU! TRAŽE F-35, ALI I DA IH TRAMP POŠALJE NA MESEC! Sada smo prijatelji, ali... U svakom ratu eto ih u Nišu!

Kao rezultat toga, ispoštovala bi se direktiva o obaveznom razdvajanju funkcija između snabdevača i transportnog sistema pa bi "Severni tok" radio punim kapacitetom, piše agencija RIA.

Podsetimo, Ukrajina, Hrvatska, Poljska, ali i mnoge druge zemlje gas uzimaju od SAD iako je on neuporedivo skuplji od Ruskog! Iako postoji mnogo drugih dovavljača gasa, glavni pretedent na korištenje Severnog toka su SAD koji su pre nekoliko godina, između ostalog i iz tog razloga,   srušile i "južni tok". Vašington je zahtevao da 50 odsto kapaciteta bude na raspolaganju ostaliom snabdevačima, odnosno njima, a Moskva na to nije pristala.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija