• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.12.2019

07:00

RUSKA SMRTNOSNOSNA SENKA KOJA JE SAHRANILA NEMCE U STALJINGRADU! Kako je čobanin sa Urala postao NOĆNA MORA NACISTA i heroj čiju taktiku danas izučavaju na VEST POINTU! (VIDEO)

Vesti

RUSKA SMRTNOSNOSNA SENKA KOJA JE SAHRANILA NEMCE U STALJINGRADU! Kako je čobanin sa Urala postao NOĆNA MORA NACISTA i heroj čiju taktiku danas izučavaju na VEST POINTU! (VIDEO)

Podeli vest

Titulu jednog od najuspešnijeg snajperiste iz Drugog svetskog rata poneo je Rus Vasilij Zajcev, koji je u periodu od mesec dana ubio 225 neprijateljskih vojnika i oficira

Njegove ratničke veštine i taktika dan danas se izučavaju u najboljim vojnim akademijama na svetu, uključujući i američki Vest Point.

Procenjeno je da je 28 snajperista koje je Zajcev obučavao izbacilo iz stroja više od 3.000 neprijateljskih vojnika. Vasilij je rođen je 23. marta 1915. godine u selu Jeleninskoje na Uralu. Odrastao je u seoskoj porodici u kojoj je i naučio veštinu streljaštva. Iako mnogi misle da je Zajceva obučavao njegov deda, on je podučavan od oca, loveći divljač na Uralu. Koristeći pušku "Mosin Nagan" model 1891 stekao je znanja u oblasti gađanja dalekih i pokretnih meta bez optičkog nišana.

(VIDEO) INVAZIJA ZVERI NA SELO! Decu ispred škola čuvaju straže, otkazane sve javne aktivnosti, MOGUĆE TRAJNO ISELJENJE LJUDI!

Vasilij je od 1937. godine služio vojsku u Tihookeanskoj floti gde je radio kao pisar u artiljerijskom odeljenju, a početak rata dočekao je na funkciji šefa finansijskog dela Tihookeanske flote. Nakon pet molbi, 1942. godine konačno mu je bio odobren odlazak na front i zajedno sa svojom flotom odlazi u Staljingrad gde je raspoređen u 1047. pešadijski puk 284. pešadijske divizije.

Zajcev na ruskom inače znači zec i snajperisti koje je obučavaoo tokom rata bili su poznati pod imenom "zajčata" (zečići).

Vasilij je bio poput utvare od koje nema spasa, smrtonosne senke koja je uvek ispred neprijatelja. Tražio je sklonište na raznoraznim lokacijama, ispod ruševina, na visokim lokacijama i u vodovodnim i kanalizacionim cevima. Nakon nekoliko ubistava on bi promenio lokaciju. Zajedno sa svojim partnerom Nikolajom Kulikovim, Zajcev je unosio strah među visoko rangirane fašističke oficire. Zanimljivo je da je od većine svojih žrtava uzimao pločice kako bi dokazao broj svojih pogodaka.

Njegova taktika je bila da prekrije veliko područje sa još dva vojnika, sa snajperistom i posmatračem. Ova taktika je još uvek u upotrebi. Njegovi podvizi su dizali moral sovjetskim vojnicima i on se smatra odlučujućim faktorom u porazu Nemačke vojske u Staljingradu (današnji Volgograd).

Puška kojom se Vasilij služio je bila standardna vojnička puška "Mosin-Nagant" M-91/30 kalibra 7.62 milimetara sa optičkim nišanom. U to vreme je to bio "PU" nišan sa uvećanjem x3,5, koji je kasnije zamenjen sa nišanom "PE" uvećanja x4. Ova puška se smatra najefikasnijom i najmasovnije upotrebljenom puškom Drugog svetskog rata, a ostala je u upotrebi na mnogim bojnim poljima i dugo nakon rata.

ŽIVI SAM NA PLANINI 40 GODINA, u poslednje vreme vidi nešto što će sve nas ZABRINUTI! (VIDEO)

Zajcev je učestvovao u borbama sve do januara 1943. god. kada je doživeo povredu očiju. U januaru 1943. godine slučajno je aktivirao protiv-pešadijsku minu i teško je ranjen u desno oko koje je koristio prilikom nišanjenja. Profesor Vladimir Filatov je uspeo teškom i dugom operacijom da otkloni posledice i Zajcev se vratio u jedinicu, ali mu nije dozvoljeno da se vrati na front. Svoju vojnu karijeru nastavio je kao instruktor za obuku snajperista. Kraj rata je dočekao na reci Dnjestar u činu kapetana.

Pored Staljingradske bitke, Zajcev je učestvovao i u borbama u regionu Donbasa, u bici za Dnjepar, borbama u blizini Odese i Dnjestra.

Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem Crvene armije "Ordenom heroja Sovjetskog saveza", takodje je dobio i dva ordena "Lenjin" i dva ordena "Crvene zastave" i mnogobrojna odlikovanja.

Prema Entoni Bevoru, autoru knjige "Staljingrad", neki sovjetski izvori tvrde da su Nemci, tokom bitke doveli komandanta snajperske škole, majora Hajnca Torvalda u Staljingrad kako bi likvidirao Zajceva. Posle nekoliko dana potrage, Zajcev je opazio svog protivnika skrivenog iza parčeta izgužvanog lima i ubio ga. Ovaj navodni dvoboj dvojce čuvenih snajperista prikazan je u Holivudskom filmu "Neprijatelj pred vratima".

Torvaldov optički nišan, navodno najomiljeniji Zajcevljev ratni trofej, izložen je u Muzeju oružanih snaga u Moskvi.

Po završetku rata Zajcev je posetio Berlin, gde je sreo svoje ratne drugove koji su služili sa njim, a koji su boreći se prešli put od Volge do Špreje. Na svečanoj ceremoniji Zajcev je dobio svoju snajpersku pušku sa ugraviranim natpisom:: "Heroju Sovjetskog saveza Vasiliju Zajcevu, koji je sahranio u Staljingradu više od 300 fašista". Snajper je sačuvan i još uvek stoji u Vologogradskom muzeju "Staljingradska Bitka". Posle rata Zajcev je vodio fabriku u Kijevu nakon završenog tekstilnog fakulteta.

ŽENA MONSTRUM! ONA JE UKRALA I PRODALA 5.000 DECE, a zasluženu kaznu NIKAD NIJE DOBILA! (VIDEO)

Preminuo je 15. decembra 1991. od teške bolesti, u 76. godini. Iako je njegova lična želja bila da bude sahranjen u memorijalnom kompleksu na Mamajev Kurganu u Volgogradu, prvobitno je sahranjen na Vojnom spomen groblju u Kijevu.

Godine 2005. povodom 60. godišnjice Pobede nad fašizmom, supruga Vasilija Zajceva, Zinaida, obratila se rukovodstvu grada Volgograda sa molbom da usliše poslednju želju njenog supruga i njegove posmrtne ostatke prebace na Mamajev Kurgan.

Ova molba je ispunjena i 31. januara 2006. godine posmrtni ostaci Vasilija Zajceva su preneti i sa najvišim vojnim počastima sahranjeni u memorijalnom kompleksu na Mamajevom Kurganu. Njegov kovčeg je smešten odmah pored spomenika gde je napisan njegov poznati citat: "Iza Volge za nas nema mesta".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija