• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic/informer.rs

03.01.2020

07:20

TRAMP NAREDIO LIKVIDACIJU! Američka vojska noćas dronovima ubila drugog najmoćnijeg čoveka u Iranu! SVE MIRIŠE NA NOVI RAT!

Vesti

TRAMP NAREDIO LIKVIDACIJU! Američka vojska noćas dronovima ubila drugog najmoćnijeg čoveka u Iranu! SVE MIRIŠE NA NOVI RAT!

Podeli vest

Usled dramatične eskalacije krvave borbe Vašingtona i Teherana, Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Donald Tramp naredio vazdušni napad u kom je danas u ranim jurarnjim časovima u Bagdadu ubijen visokorangirani iranski general Kasem Sulejmani

Sulejmani, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, poginuo je dok su ga lokalni saveznici vozili sa aerodroma u Bagdadu. U napadu je takođe ubijen i zamenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes, bliski Sulejmanijev saradnik.

 

 

 - General Sulejmani je aktivno razvijao planove za napad na američke diplomate i pripadnike službi u Iraku i širom regiona. Ovaj udar imao je za cilj da odvrati iranske planove napada. Sjedinjene Američke Države nastaviće da preduzimaju sve neophodne mere kako bi zaštitile naš narod i naše interese, gde god da se nalaze širom sveta -  navodi se u saopštenju Pentagona.

Inače, nekoliko minuta pre saopštenja zvaničnih institucija SAD, Tramp je na svom Tviter nalogu objavio sliku američke zastave, bez komentara.

 

 

Nešto kasnije se oglasila Bela kuća sa izjavom da je vazdušni udar "odlučujuća odbrambena akcija" koja je sprovodena "po nalogu predsednika".

Iran je potvrdio Sulejmanijevu smrt, rekavši da će SAD biti odgovorne za posledice.

 - Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija, reprezenta najefikasnije sile koja se bori protiv Daeša (ISIS), Al Nusre, Al Kaide i drugih, izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posledice svog avanturizma -  naveo je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif na Tviteru.

 

 

Treba napomenuti da je Sulejmani bio zapovednik elitnog spoljnog krila Iranskog islamskog revolucionarnog korpusa (IRGC), kog je Trampova administracija u aprilu prošle godine označila kao terorističku organizaciju. U današnjoj izjavi Pentagona, te snage su optužene da su odgovorne za smrt stotina i ranjavanje više hiljada pripadnika američke vojske. Mnogi smatraju da je Sulejmani bio druga najmoćnija osoba u Iranu, iza vrhovnog vođe, a po svemu sudeći i ispred predsednika te zemlje Hasana Rohanija, napominje "Gardijan", navevši da je kroz kombinaciju bezbednosnih operacija i vidova diplomatije, bio odgovorniji od bilo koga drugog za projektovanje iranskog uticaja u regionu.

Ovaj vazdušni udar koji je doveo do dramatičnog usijanja tenzija, usledio je nakon serijskih udara obe strane, koji su u Iraku konstantni od kraja 2006. Sulejmani je bio centralna figura u gotovo svemu što je Iran činio i visoki zvaničnici SAD, pod bivšim predsednikom te zemlje Barakom Obamom, su smatrali da je skoro nedodirljiv. Inače, ovaj udar je usledio u trenutku kada je Irak već bio na ivici sveobuhvatnog proksi rata, a nekoliko sati nakon dvodnevne opsade američke ambasade u Bagdadu od strane militanata PMF-a i njihovih pristalica za koju je Pentagon optužio Sulejmanija da ju je orkestrirao.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pera

pre 4 godine

eh kada bi rusi i kinezi imali m*da da isto urade ramusu haradinaju npr... da ne idemo dalje... verujem da je on terorista za njih, i ono da mogu da ga skinu nekom raketom negde... ali avaj...

kurto

pre 4 godine

Pa neli ste hvalili Rusiju da ima najmocnije oruzje za ometanje komunikacija americkim letelicima ukoliko ugroze Iran. Ili nemaju ili su najvece P***E zajedno sa vama

Lala iz Banata

pre 4 godine

Нешто размишљам...Срећа па ми у Банату, немамо више нафте...?! Иначе би било... - Шта би било...!

TRAMP I ERDOGAN RAZGOVARALI TELEFONOM! Sirija glavna tema!
Planeta

TRAMP I ERDOGAN RAZGOVARALI TELEFONOM! Sirija glavna tema!

Američki predsednik Donald Tramp i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan složili su se danas u telefonskom razgovoru da je neophodno ublažiti tenzije u Idlibu u Siriji, saopštila je Bela kuća, dan nakon što je osam ljudi ubijeno u raketnom napadu na tu provinciju

02.01.2020

20:33

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija