• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

05.04.2020

15:55

Profesor s Harvarda nije uhapšen zbog novog koronavirusa (ISPRAVKA)

Vesti

Profesor s Harvarda nije uhapšen zbog novog koronavirusa (ISPRAVKA)

Podeli vest

Čarls Liber američki je profesor čije se ime na društvenim mrežama i u nekim medijima vezuje za pandemiju COVID-19. Naime, na portalima i raznim stranicama i profilima se tvrdi da je uhapšen zato što je “virus proizvodio i prodao Kinezima”. Charles Lieber jeste uhapšen, ali ne zbog SARS-CoV-2.

Lieber je uhapšen 28. januara u SAD-u. Prema navodima iz saopštenja za javnost američkog Ministarstva pravde (Department for Justice), Lieber je - zajedno s dva kineska državljanina - uhapšen zbog “davanja materijalno lažne, izmišljene i lažne izjave”. 

On je od 2008. bio na čelu istraživačkog tima na Univerzitetu Harvard specijalizovanog za nano-nauke i dobio je skoro 15 miliona američkih dolara od američkog Ministarstva odbrane i Nacionalnog instituta za zdravstvo. Zbog toga je imao obavezu da prijavljuje sve donacije i novčana sredstva koje je tim dobijao, naročito one koje dolaze od od stranih vlada. 

Lieber je optužen da je, bez znanja svog univerziteta, od 2011. godine sarađivao sa univerzitetom u Wuhanu, dok je od 2012. do 2017. bio dio tzv. “plana o hiljadu talenata“ čija je svrha bila povratak kineskih stručnjaka u Kinu, kao i angažovanje stranih eksperata.

Američke vlasti su ga optužile jer nije objasnio porijeklo značajne sume novca koji mu je isplaćivala kineska vlada, uključujući 1,5 miliona dolara za osnivanje laboratorije u Wuhanu – mjesečnu platu od 50.000 dolara i pokrivanje životnih troškova za vrijeme angažovanja na univerzitetu u Wuhanu.

Portal Factcheck (.org) je u svom istraživanju ovih navoda objavljenom još 21. februara naveo: 

Postovi na društvenim medijima impliciraju da je Lieber na neki način povezan s novim koronavirusom, jer je kineski univerzitet na kojem je on angažovan smješten u Wuhanu, gdje je započela epidemija COVID-19. Ali nema dokaza da je to išta drugo nego puka slučajnost. Na upit o bilo kakvoj vezi između Liebera i novog koronavirusa, portparol Odjela za pravdu nam je u e-mailu saopštio: "Ministarstvo pravde nije iznijelo takve navode”. 

Portal Factcheck takođe je naveo da je Lieber naučnik koji se bavi proučavanjem nanočestica, ali da on nije stručnjak za viruse. 

Tvrdnje da je Lieber “proizvodio” i “prodavao” novi koronavirus te da je zbog toga uhapšen opovrgnule su i druge regionalne i svjetske medijske i fact-check organizacije. U našoj regiji slučajem su se bavili Glas Amerike, srbijanski portali Raskrikavanje i Fake News tragač, crnogorski Raskrinkavanje.me i makedonski F2N2. Tvrdnje su raskrinkali i Reuters, Snopes, te India Today. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 4 godine

FBI optuzuje kinesku drzavu, da je zarazila ceo svet, deluje naivno. Kina radi sporo i detaljno. Kao sto je nasla americkog potpukovnika koji je imao ugovor sa CIA koji je na mapi oznacio kinesku ambasadu za bombardovanje, koji je bio u setnji sa zenom, i likvidirala ga, tako ce naci i milijardera koji je bio nalogodavac svetskog bioloskog rata, da bi prodavao vakcinu, da bi ubijao penzionere i socijalu i da bi pokrenuo stampariju svoje value i novu diferencijaciju velikih banaka i korporacija i malih i srednjih preduzeca

gedza

pre 4 godine

amerima ne verujem ni kad kazu da je zemlja okrugla

SLAGALICA

pre 4 godine

Sve je to slagalica u događajima koji su se dešavali u dalekoj prošlosti i koji se sada dešavaju i koji će se nastaviti dešavati vrlo brzo za naj više 10 godina da se ta sagalica sklopi-(projekat). U završnici te slagalice se koristi savremena tehnologija koja će se zloupotrebiti u njihove projektovane namere sa završnim ciljem globalna kontrola ljudi .slagalica je 80% završena počelo je odbrojavanje.

Balkan

pre 4 godine

Da li bi ovo moglo da se nazove "bumerang virus", mislim ako je to tacno, zar ne. Ziveli

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija