• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/jutranji

06.04.2020

07:15

NAJNOVIJE OTKRIĆE O KORONAVIRUSU! Medicinski fenomen protiv kojeg su doktori bespomoćni ima glavnu ulogu kod teških slučajeva

Vesti

NAJNOVIJE OTKRIĆE O KORONAVIRUSU! Medicinski fenomen protiv kojeg su doktori bespomoćni ima glavnu ulogu kod teških slučajeva

Podeli vest

Fenomen "citokinske oluje", preteranog imunog odgovora organizma koje za rezultat imaju teške upalne promene ima, kako se čini, ključnu ulogu u teškim oboljenjima Covida-19 i lekari su trenutno bespomoćni

Preterana reakcija imunog sistema smatra se glavnim uzrokom katastrofalnog okazivanja organa i smrti kod nekih pacijenata obolelih od koronavirusa, ali za sada nije jasno u kojoj je meri teška upala pluća kod kritično bolesnih pacijenta od Covida-19 posledica virusa ili komplikacija zbog preterane reakcije organizma.

Citokini su proteini male molekulske mase koji deluju kao posrednici između djelova imunog sistema. Izlučuju ih različite ćelije kao što su limfociti, monociti, makrofazi i fibroblasti.

Teži simptomi

Citokinska oluja je proces u kojem naš imunos sistem u susretu s nepoznatim virusom reaguje preteranim umnožavanjem ćelija imunog sustava koje luče citokine, a koji pak aktiviraju nove ćelije imunosistema.

Temperatura, umor, suv kašalj - u četiri od pet slučajeva zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 simptomi su "benigni ili umereni", ali zna doći i do poteškoća u disanju i razvoja teškog respiratornog sindroma.

To se događa u jednom od pet ili šest slučajeva, kada je potrebna hospitalizacija, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

Teškoće s disanjem, osećaj pritiska na plućima, usnice i lice koji poprimaju plavkastu boju su znaci za uzbunu i zahtevaju hitnu lekarsku intervenciju, upozorava i američki Centar za kontrolu i i sprečavanje bolesti (CDC).

Foto: Printscreen You Tube

Većina hospitalizovanih dobije tešku upalu pluća i bolest zahvata oba plućna krila, prepoznati su "potpis" teškog oboljenja.

Pogoršanje često dolazi naglo, sedam dana nakon pojave prvih simptoma, objašnjava Yazdan Yazdanpanah, vođa odeljenja za infektivne bolesti pariske bolnice Bichat.

Hiperimunom reakcijom - nasumičnom hiperprodukcijom citokina zbog koje dolazi do 'začepljenja' alveola u plućima, stvara se edem koji onemogućuje ulazak kiseonika u krvotok, dolazi do začepljenja krvnih sudova u bubrezima i drugim organima i ubrzo do otkazivanja vitalnih sistema organizma, pri čemu je, ističu lekari, najgore što se takva reakcija događa jako brzo, u roku od 24 do 48 sati i oni su doslovno nemoćni da išta naprave.

Uništava tkivo

Stanje u kojem pluća ne snabdevaju vitalne organe s dovoljnom količinom kiseonika zahteva upotrebu respiratora.

- Sve više imamo dokaza koji ukazuju na to da deo pacijenata obolelih od teškog oblika Covida-19 podlegnu sindromu citokinskog šoka - napisala je u svom radu za medicinski časopis Lancet dr Džesika Manson sa Univerzitetske bolnice u Londonu.

Foto: Tanjug/AP

Taj fenomen hiperinflamatorne oluje uočen je i o njemu se piše već 20 godina i povezuje se s dve ostale opasne respiratorne bolesti - SARS-om od koje je u Aziji 2002./2003. umrlo 774 ljudi i bliskoistočnim respiratornim sindromom MERS koji je odnio 886 života od 2012.

Takođe se nagađa da je citokinska oluja bila u pozadini pandemije španskog gripa koji je 1918. usmrtio oko 50 miliona ljudi.

Lekari su uvereni da preterani odgovor imunog sistema zaista ubija i pacijente s Covidom-19 tako što im uništava tkivo.

Stoga bi trebalo moći smiriti tu "citokinsku oluju" u plućima, a da pritom ne smanjimo imunosne barijere uzročnicima bolesti, objašnjavaju lekari..

- Trenutno ne postoji delotvorni terapeutski postupak protiv tog fenomena - rekli su lekari u pariskoj bolnici.

Takođe upozoravaju da bi primena kortikosteroida, protivupalnih lekova, mogla da bude štetna za obolele od novog koronavirusa.

SVE O KORONAVIRUSU PROČITAJTE OVDE

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija