• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

16.04.2020

12:20

GODINA KOJU JE "POJELA" KORONA! Evo kada Austrijaci očekuju povratak u normalan život

Vesti

GODINA KOJU JE "POJELA" KORONA! Evo kada Austrijaci očekuju povratak u normalan život

Podeli vest

U Austriji se procenjuje da će puni povratak normalnom funkcionisanju društva uslediti u decembru ili januaru

To je danas rekao ministar zdravlja Rudolf Anšober, iznoseći podatke da je u toj zemlji do sada 14.416 osoba inficirano korona virusom, ali da je broj novih slučajeva počeo da pada, kao i broj aktivno obolelih, kojih je trenutno 5.063.

Dnevna stopa infekcije korona virusom pala je na 0,9 odsto - saopštio je danas ministar zdravlja Rudolf Anšober.

On je, na konferenciji za štampu, preneo da je u poslednja 24 sata broj izlečenih porastao za 888, a broj novoobolelih je 125.

Od ukupno 5. 063 aktivno bolesnih 967 je hospitalizovano, a 283 se nalazi na intenzivnoj nezi.

Anšober je podsetio da je dnevna stopa rasta početkom marta bila na više od 40 odsto.



Austrija se, prema njegovim rečima, sada nalazi u drugoj fazi, fazi kontrolisanog i postepenog otvaranja društva.

To je, kako je objasnio, najteža faza, pošto je cilj da se izbegne da ne dođe do drugog talasa infekcije.

Objasnio je da je zatim planirana faza 3 daljeg otvaranja, u kojoj će morati da se i dalje primenjuju nova pravila života, a faza 4, koja predstavlja puni povratak normalnosti, uslediće, prema njemu, u decembru ili januaru.

U drugoj fazi, kazao je, menja se i strategija testiranja, pošto je pao broj osoba sa simptomima, kako pokazuje i broj poziva uspostavljenom hotlajnu, kojem se javljaju osobe koje misle da imaju simptome oboljenja, a koji je opao sa 20.000 na 3.000 dnevno.

Foto: Reuters

Nova strategija predviđa da se ne testiraju samo osobe za koje se sumnja da su inficirane, već će ubuduće biti testirano medicinsko osoblje, ali i zaposleni u trgovini, kako bi se videlo da li je otvaranjem radnji došlo do pomeranja brojki.

Zatim će se sprovoditi česte analize stanja infekcije u stanovništvu.

Važno težište tetsiranja, kako ističe, biće testiranje svih zaposlenih u staračkim i domovima za negu, u kojima radi oko 130. 000 ljudi, jer se u tim ustanovama nalaze rizične grupe.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer rekao je da je impresivno kako građani primenjuju mere koje je naložila vlada, kao što je nošenje zaštitnih maski i pridržavanje rastojanja od najmanje jednog metra prema drugim licima.

On je najavio da će policija i dalje sprovoditi kontrolu poštovanja tih mera, ali će se uključiti i u potragu za inficiranim osobama.

- Policija će pomagati u potrazi za inficiranim i njihovim kontaktima, naglasio je Nehamer.

SVE O KORONA VIRUSU MOŽETE DA PROČITATE OVDE.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta
Društvo

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta

Slađan Vučković (52), nekadašnji deminer Vojske Savezne republike Jugoslavije, koji je ostao bez obe ruke u razminiravanju Kopaonika, kazao je za naš portal da je pametno što je naređena evakuacija naselja Stevan Sinđelić jer ukoliko se sa gradilišta zaista uklanja Tomahavk, to ubojno sredstvo sadrži ogromnu količinu eksploziva – čak 454 kilograma.

20.04.2024

11:55

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija