• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.04.2020

13:50

RASPAD SISTEMA! SVE IM FALI, ZDRAVSTVO PRED KOLAPSOM! Za ovu državu nikad ne biste pomislili da je NESPREMNA!

Vesti

RASPAD SISTEMA! SVE IM FALI, ZDRAVSTVO PRED KOLAPSOM! Za ovu državu nikad ne biste pomislili da je NESPREMNA!

Podeli vest

Zdravstveni radnici u Japanu upozoravaju da medicinski sistem te zemlje nije spreman za ono što bi se moglo dogoditi u slučaju širenja zaraze u Japanu, izveštava CNN iz japanske prestonice.

Stručnjaci upozoravaju da nestašica medicinske opreme u kombinaciji sa relativno niskim stopama testiranja i nedostatkom japanske rezerve za rad na daljinu preti stvaranju potencijalno eksplozivnog rasta epidemije u Japanu.

Ranije ove nedelje, tim vladinih stručnjaka upozorio je da bi Japan mogao da ima više od 400. 000 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom ako se ne preduzmu mere poput socijalne distance.

Ali većina smrtnih slučajeva, upozoravali su, mogu biti posledica nedostatka respiratora.

Japansko udruženje intenzivne nege ima samo sedam ICU kreveta na 100. 000 građana, u poređenju sa 35 na 100. 000 građana u SAD, navodi CNN.

Prema informacijama koje pruža Društvo za respiratornu medicinu u zemlji, postoji samo 22. 000 respiratora za stanovništvo od preko 126 miliona, a krajem februara 40 odsto je bilo u upotrebi.
 

Foto: Tanjug/AP

Koliko je sitaucija kritična i kolike su razmere manjka zaštitne opreme u Japanu postalo je jasno kada je gradonačelnik Osake Ičiro Marsui pozvao ljude da doniraju svoje neiskorišćene kabanice za zdravstvene radnike koji će ih koristiti kao zaštitnu opremu, nakon što su bili prinuđeni da nose vreće za smeće umesto zaštitnih odela.

U posljednjih nekoliko sedmica širenje zaraze u Japanu se ubrzalo, jer se vlada u toj zemlji nadala da je njen prvobitni odgovor na koronavirus bio uspešan.

Do 1. marta u Japanu je zabeleženo 243 slučaja zaraze, a za samo nekoliko nedelja taj broj je 9.787, a umrlo je 190 ljudi.

Nagli porast zaraze podstakao je premijera Japana Šinzoa Abea da proširi vanredno stanje sa sedam oblasti na čitavu zemlju.

MOK OTKRIVA! Evo šta će biti sa Japanom i Olimpijskim igrama!

On je u petak obećao dodatnu madicinsku opremu bolnicama koje su bez zaštitne opreme već nedelju dana.

Koliko je teška situacija među zdravstvenim radnicima u Japanu govori podarak da je 12. aprila potvrđeno 87 novih slučajeva koronavirusa među tom populacijom u samo jednoj bolnici u Tokiju.

"Veoma je važno da se testiranje odmakne od klinika i bolnica", rekao je Kenji Šibuja, direktor Instituta za zdravlje stanovništva pri Kraljevskom koledžu u Londonu i bivši šef zdravstvene politike pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (VHO).

RASTE BROJ ZARAŽENIH U JAPANU! Za dan skoro 500 novih slučajeva koronavirusa

"Nedostatak testiranja u Japanu doveo je do široko rasprostranjene infekcije u zajednici. Radnici u bolnicama nisu spremni, jer ne znaju da li su pacijenti sa kojima rade zaraženi", rekao je on.

Virusolog sa Univerziteta u Kjotu Takaiuki Miazava rekao je da vlada mora biti iskrena prema ljudima i reći kako bi izgledao život s virusom u doglednoj budućnosti: konkretno, biće mnogo društvenog udaljavanja i rada na daljinu.

"Političari daju ljudima previše nade i poručuju im da izdrže vanredno stanje samo do 6. maja, kada se očekuje da se ukine", rekao je Miazava.

"Ljudi misle da će se sve to završiti do 6. maja, ali nisu razumeli stvarnost - da moramo stalno da držimo stražu od virusa."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija