• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/Informer.rs

26.04.2020

20:47

OVE DVE DRŽAVE SU NA KORAK OD POBEDE NAD KORONAVIRUSOM! Ključnu ulogu odigrali naučnici,  VEĆ DANIMA PRIJAVLJUJU SAMO NEKOLIKO SLUČAJEVA ZARAZE!

Vesti

OVE DVE DRŽAVE SU NA KORAK OD POBEDE NAD KORONAVIRUSOM! Ključnu ulogu odigrali naučnici, VEĆ DANIMA PRIJAVLJUJU SAMO NEKOLIKO SLUČAJEVA ZARAZE!

Podeli vest

Hiljade kilometara od dalje od raznih konferencija za novinare svetskih lidera, konzervatnivni australijski lider i progresivna premijerka Novog Zelanda vode svoje zemlje ka brzom suzbijanju epidemije korona virusa. Obe države svaki dan prijavljuju samo nekoliko slučajeva zaraze, što je mnogo manje u odnosu na stotine u martu, i tako se približavaju svom cilju: potpunom uklanjanju virusa iz svojih ostrvskih zemalja, piše Njujork tajms

Bez obzira na to hoće li stići do nule ili ne, ono što je već postignuto u Australiji i na Novom Zelandu je izvanredan ishod.

Skot Morison iz Australije, konzervativni hriščani, i Džasinda Ardern, miljenica Novog Zelanda, uspevaju u povratničkoj demokratiji, u kojoj vode eksperti, a tiha koordinacija je mnogo važnija.

- Ovo se svakako razlikuje od SAD. Ovde nije vreme za politiku. Ovo je vreme da analiziramo podatke i radimo ono što ima najviše smisla - rekao je Piter Kolinjon, lekar i profesor na Australijskom nacionalnom univerzitetu koji je radio za SZO.

Normalno stanje, sa poraženim virusom, gde se gomile okupljaju u pabovima, a svako dete ide u školu, teško je zamisliti u SAD, gde vlada nestašica testova, a kasna reakcija predsednika Donalda Trampa je dovela do skoka broja obolelih i umrlih, piše Njujork tajms.

Eliminacija virusa znači smanjenje infekcije na nulu na određenom geografskom području uz kontinuirane mere za kontrolu bilo kakvih novih epidemija i za to će možda da budu potrebne veće zabrane putovanja.

U OVOM GRADU JE NEMOGUĆE DRŽATI SOCIJALNU DISTANCU! Kako se stanovnici Honkonga bore sa koronavirusom?! (VIDEO)

Druga mesta za koje se čini da drže virus "pod kontrolom" su Kina, Hongkong i Singapur, ali su primetili da broj obolelih ponovo skače zbog infekcija koje su stigle iz inostranstva.

Pa ipak, ako postoje dve zemje koje bi mogle da imaju apsolutnu pobedu, to su možda ove komšijske sa slabo naseljenim ostrvima, istorijom pragmatizma.

Daleko od bilo kog svetskog žarišta, imale su prednost vremena. Australija je svoj prvi slučaj prijavila 25. januara, Novi Zeland 28. februara, ali u poređenju sa Trampom i liderima u Evropu, Morison i Ardern su odgovorili snažnijim upozorenjima.

Morison je zabranio dolaske iz Kine 1. februara (dan pre nego što su to učinile SAD) i proglasio pandemiju 27. februara (dve nedelje pre SZO), formirajući nacionalni kabinet saveznih i državnih lidera kako bi se izgradili bolnički kapaciteti.

Na Novom Zelandu gde je vlada više centralizovana, Džasinda Ardern je uvela sistem uzbune koji je doveo do totalnog zatvaranja manje od mesec dana nakon što se pojavio prvi slučaj zaraze u zemlji.

- Moramo se boriti teško i rano - rekla je ona.

JEDAN POTEZ SPREČIO BI KATASTROFU U LOMBARDIJI, ALI... Italijanski virolozi utvrdili KAKO JE SVE KRENULO PO ZLU u ovoj regiji! (VIDEO)

U obe zemlje javnost se u početku odupirala, a potom se pridržavala, delom zato što su informacije koje su dolazile od zvaničnika uglavnom bile konzistentne.

Morison se izjašnjavao preko konzervativnog radija, dok je Ardern koristila Fejsbuk lajv. Ipak, oboje su dobili pohvale naučnika zbog slušanja i prilagođavanja dokazima.

To je slučaj u kom političari jednostavno ne smetaju. To je kombinacija stvari, ali mislim da se svodi na uzimanje saveta na osnovu ekspertize - rekao je Ian Miki, imunolog sa Univerziteta u Kvinslendu, koji je učestvovao u planiranju odgovora za pandemiju.

Rezultati su nesporni: Australija i Novi Zeland su "zdrobili" krivulju. Australija, nacija od 25 miliona ljudi zabeležila je samo 6.675 slučajeva zaraze i ima 79 umrlih. Novi Zeland ima 1.456 obolelih i 17 umrlih.

Sve je počelo kada je Kina početkom januara prikazala genetski kod za korona virus, te su patolozi u javnim zdravstvenim laboratorijama počeli da dele planoe za testove.

DA LI JE OVO ZNAK DA VIRUS JENJAVA?! Drastično opao broj mrtvih u Italiji!

U svakoj državi i teritoriji su oni uskočili ispred političara.

Vlada je takođe otvorila budžet za podršku kako bi podržala radnike i dodala zdravstvene kapacitete.

I na Novom Zelandu su stručnjaci bili zaduženi za još hrabriji potez.

Doktor Majkl Bejer, lekar i profesor Univerziteta Otago u Velingtonu postao je istaknut glas van vlade koji je težio eliminaciji virusa, a ne samo njegovom suzbijanju, Telegraf.rs.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija