• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

04.05.2020

13:46

CEO SVET IŠČEKUJE 7. DECEMBAR, EVO ZAŠTO JE TAJ DATUM ključan za kraj pandemije!

Vesti

CEO SVET IŠČEKUJE 7. DECEMBAR, EVO ZAŠTO JE TAJ DATUM ključan za kraj pandemije!

Podeli vest

Laboratorija Univerziteta za tehnologiju i dizajn u Singapuru predviđa na osnovu podataka Svetske zdravstvene organizacije tok pandemije novog koronavirusa, a istraživanje pokazuje putanju, broj slučajeva koji bi mogli da budu registrovani kao i datum njenog kraja. Prema njihovom predviđanju, pandemija bi mogla da se okonča do početka decembra.

Kako kažu naučnici koji stoje iza ovog projekta, oni koriste metode prediktivnog praćenja koje o podrazumeva kontinuirano nadgledanje predviđenih verovatnih budućih događaja, kao što su skokovi i padovi i završavanje trenutne pandemije. Oni to čine koristeći najnovije podatke koji se generišu svakodnevno, više za potrebe praćenja kako bi se izvuklo razumevanje o onome što se događa sada nego da bi tačno predviđali budućnosti.

Rezultati njihovog istraživanja deluju realno i ohrabrujuće, ali ih treba uzeti s rezervom.

Prema najnovijim podacima od 30. aprila, čitav svet bi teoretski mogao da izađe iz pandemije 7. decembra, uz standardnu devijaciju od 2,5 dana. Grafika pokazuje da će u svetu do 1. juna broj slučajeva dostići 97 odsto, a 19. juna na 99%.

Foto: printscreen ddi.sutd.edu.sg

U Sjedinjenim Američkim Državama će teoretski kraj biti tek 21. septembra, uz standardnu devijaciju od 4,4 dana. Broj slučajeva će 19. maja dostići 97 odsto, a 1. juna 99 odsto.

SAD, koje su na prvom mestu u svetu po broju zaraženih, danas su odobrile korišćenje leka remdesivira protiv korona virusa. Distribucija leka bolnicama započeće već u ponedeljak. Širom SAD je sve više protesta i kršenja mera zabrana okupljanja nakon što je predsednik Donald Tramp najavio da će se zalagati za ublažavanje restrikcija, uprkos savetima vodećeg epidemiologa zemlje Entonija Faučija.

Foto: printscreen ddi.sutd.edu.sg

U Rusiji, pandemija će se teoretski okončati 8. avgusta, uz devijaciju od 2,3 dana. Broj slučajeva zaraze će 24. maja dostići 97 odsto, a 3. juna 99 odsto.

​Rezultati sprovedenog istraživanja govore da će virus kod nas, već u maju, tačnije 21. maja, dodatno oslabiti, a da bi do 2. avgusta mogao potpuno da nestane.

Foto: printscreen

U zemlji koja je na sedmom mestu liste sa preko 124.000 inficiranih, predsednik Vladimir Putin najavio je da bi mere izolacije mogle biti pooštrene u nekim regionima. Ruski premijer Mihail Mišustin, koji je nedavno hospitalizovan nakon što se zarazio korona virusom, pozvao je građane da ostanu kod kuće kako bi bilo zaustavljeno širenje pandemije.

Foto: printscreen ddi.sutd.edu.sg

U Italiji je teoretski kraj datiran na 5. septembar, sa devijacijom od 20,5 dana. Broj slučajeva će dostići 97 odsto 11. maja, a 99% 25. maja.

Vlada Italije je sredinom aprila produžila vanredne mere zbog pandemije do 3. maja. Ipak, vlasnicima pojedinih vrsta radnji biće dozvoljen rad od 14. aprila. Drakonske mere ograničavanja kretanja u Italiji i zatvaranja većine radnji i kompanija širom Italije uvedene su 9. marta. Više od 60 miliona građana Italije već više od mesec dana je pod merama opšteg karantina, a očekuje se da će dobiti veću slobodu kretanja od 4. maja pošto su restriktivne mere doprinele usporavanju virusa u toj zemlji.

Foto: printscreen ddi.sutd.edu.sg

FRANCUSKA

U Francuskoj je kraj pandemije predviđen za 12. avgust, sa brojem slučajeva koji će dostići 97 odsto 7. maja, a 20. maja 99%.

Francuski predsednik Emanuel Makron je sredinom aprila u obraćanju naciji najavio da će strikne mere biti produžene do 11. maja. On je rekao da će nakon tog datuma Francuska postepeno otvarati škole i vrtiće, te zamolio najosetljivije grupe građana da ostanu izolovani.

Foto: printscreen ddi.sutd.edu.sg

NEMAČKA

Nemačka će kraj možda dočekati 10. avgusta, uz devijaciju od 1,5 dana, sa dostizanjem 97 odsto slučajeva 5. maja, a 99% 17. maja.

U Nemačkoj su 20. aprila ublažene pojedine restriktivne mere, koje se razlikuju od pokrajine do pokrajine. Prema odluci savezne vlade, radnje veličine do 800 kvadrata dobile su dozvolu da se ponovo otvore. Dok postepeno ublažava mere, Nemačka istovremeno preduzima korake za poboljšanje kapaciteta za borbu protiv očekivanog drugog talasa zaraze. Nemački virusolog Kristijan Drosten upozorio je krajem aprila da bi virus u novom talasu, koji se najčešće najavljuje za septembar, mogao da napadne “sasvim drugačijom snagom”.

Foto: printscreen ddi.sutd.edu.sg

AUSTRIJA

U Austriji će se okončati 13. juna, uz devijaciju od 0 dana. Broj slučajeva infekcije će 19. aprila dosegnuti 97 odsto, a 29. aprila 99%.

Austrija je sredinom aprila ublažila restriktivne mere. Više od 4.600 prodavnica građevinske i baštenske opreme, kao i malih radnji prostora do 400 kvadratata, dobilo je dozvolu da otvori svoja vrata za kupce. Nakon skoro sedam nedelja potpunog zatvaranja, danas su širom Austrije ponovo otvoreni tržni centri, frizeri saloni i radnje sa površinom većom od 400 kvadrata, među kojima su prodavnice elektronike, modni lanci, prodavnice nameštaja i sportske opreme.

VELIKA BRITANIJA

Velika Britanija bi mogla dočekati kraj pandemije 31. avgusta, uz devijaciju od 3,5 dana. Broj slučajeva zaraze će dosegnuti 97 odsto 20. maja, a 99% odsto 2. juna, pokazuje grafika.

Zemlja je 16. aprila produžila mere za suzbijanje korona virusa za još tri nedelje, a v.d. premijera Dominik Rab naredio je građanima da ostanu kod kuće. Britanski premijer Boris Džonson je zbog velikog broja zaraženih i umrlih krajem marta uveo rigorozne mere, prema kojima je stanovnicima dozvoljen izlazak samo radi kupovine namirnica i lekova, vežbanja jednom dnevno, ili odlaska na posao, uz zatvaranje javnih objekata i zabranu velikih okupljanja. Britanija je danas sa preko 177.000 zaraženih na četvrtom mestu liste portala Worldofmeters.info.

Foto: printscreen ddi.sutd.edu.sg

Međutim, ove podatke treba uzeti sa rezervom, navodi se na sajtu koji kaže i da su moguće greške. Kako se navodi, ovaj model i podaci su netačni za složene, evoluirajuće i heterogene stvarnosti različitih zemalja. Predviđanja su po prirodi neizvesna i moraju se uzimati s oprezom. Preveliki optimizam zasnovan na nekim predviđenim datumima završetka je opasan jer može oslabiti našu disciplinu i izazvati novi talas virusa, koji se mora izbeći.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Anja

pre 3 godine

Joj razne statistike i statističari, vise nam je muka od sviju. Kao šta gripa ima sezonu trajanja tako će i ovaj virus. Nego ovaj virus mnogi koriste da se podignu a jadan narod da potone. Prestanite vise plašiti narod, dok jedna zemlja ima Zadrugu onda se vlast ruga sa narodom

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija