• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Logično

25.05.2020

07:00

NAPETOST RASTE, ALI NOVAC SVE JEZIKE GOVORI! Otkriveno kako američki tehnološki divovi i dalje posluju sa kineskim kompaniijama sa "crne liste"

Vesti

NAPETOST RASTE, ALI NOVAC SVE JEZIKE GOVORI! Otkriveno kako američki tehnološki divovi i dalje posluju sa kineskim kompaniijama sa "crne liste"

Podeli vest

Američki giganti poput Gugla, Amazona i Majkrsofa i dalje pružaju internetske usluge kineskim kompanijma, uključenim u "zloglasnu" američku entitetsku listu, navode tvrdnje Top10VPN, britanske firme za tehnološko istraživanje

"Uprkos naporima Trampove administracije da odvoji američki i kineski tehnološki sektor, kontinuirana prisutnost američkih kompanija u "diskretnijim" postavkama pokazuje da saradnja ta dva sektora i dalje postoji”, navodi se u nedavnom izvveštaju komapnije specijalizovane za digitalnu privatnost i sigurnost.

Top10VPN tvrdi kako velike tehnološke firme "glavne internetske usluge", potrebne za vođenje web stranica, uključujući web i domene elektronske pošte i mreže za dostavu sadržaja (CDNs), koja korisniku omogućava brže preuzimanje podataka. Usluge su pružane ne samo za kineske kompanije za nadzor na crnoj listi, već i za "druge vrlo kontroverzne tvrtke za nadzor širom sveta".

TRAMP SE PRERAČUNAO, SLEDI ODMAZDA PEKINGA! KINA ĆE UDARITI NA BOING, APPLE, CISCO, QUALCOMM... Napad na Huavej se...

"Ne samo što američke kompanije sarađuju s kontroverznim kineskim kompanijama već one pomažu i zloglasnoj NSO skupini, kao i 16 drugih kompanija, koje su se suočile s optužbama za kršenje ljudskih prava i koje su usprkos tomu i dalje na mreži", navodi se u istraživanju.

Foto: AP/Photo

Gugl podržava većinu kompanija, tačnije devet, dok Amazon i Majkrosof pružaju neke usluge za sedam firmi. Nisu svi na zloglasnoj ekonomskoj crnoj listi, ali sva tri tehnološka velikana sarađuju s najmanje dve koje jesu.

Na primer, Amazon i Gugl, pružaju internet usluge za Dahua Technology i Hikvision, najveće svetske proizvođače proizvoda za video nadzor, koje je Vašington optužio za kršenje ljudskih prava i stavio pod ograničenja. Uz to, Hikvision navodno koristi Facebookove i Twitterove CDN-ove. Kineski giganti veštačke inteligencije, koji su na crnoj listi, kao što su SenseTime i Megvii, navodno koriste Microsoftove usluge "hostinga" putem e-pošte.

U oktobru je 28 kineskih kompanija zaduženih za osmišljavanje veštačke inteligencije stavljeno na "crnu listu", zajedno s Huaweijem, što je u osnovi zabranilo američkim kompanijama da posluju s njima. Trampova administracija navodi da su kompanije, koje su se našle na udaru, "umešane u kršenja ljudskih prava i zloupotrebe u sprovođenju i kršenju implementiranja kineske kampanje represije, masovnih arbitrarnih sankcija i visoko-razvijene tehnologije praćena" protiv Ujgura i drugih nacionalnih manjina u regiji Xinjiang. Kina je negirala optužbe, rekavši da Washington koristi popis kao alat "da se namerno meša u kineske unutrašnje stvari”.

Foto: Reuters

"Entitetska lista" od tada je produžena, a najnoviji dodatak je napravljen u petak. Uključeno je više od 30 kineskih kompanija i institucija, pri čemu je američko ministarstvo trgovine koristilo isto opravdanje koje je koristilo u oktobru.

Dok raste napetost između SAD-a i Kine, što izaziva dodatnu zabrinutost zbog budućnosti njihovog trgovinskog sporazuma, Peking je pretio da će implementirati ograničenja na američke tehnološke divove, poput Applea i Qualcomma. Ukor je usledio nakon što je Washington odlučio prekinuti posao s Huaweijem, budući da je Huawei jedna od inostranih kompanija-dobavljača procesora.

S jedne strane imamo finansijski interes velikih američkih korporacija naučene da novac nema boje, a s druge strane želju američke adminstracije da se raznim merama, opravdano i neopravdano zatvori Kina, nadajući se da će zadržati privrednu i tehnološku dominaciju na svetskom nivou.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija