• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

07.06.2020

09:24

(VIDEO) AMERICI PRETI POVRATAK NA DIVLJI ZAPAD?! Protesti pokrenuli nemire kakvi nisu viđeni još od ubistva Martina Lutera Kinga 1968!

Vesti

(VIDEO) AMERICI PRETI POVRATAK NA DIVLJI ZAPAD?! Protesti pokrenuli nemire kakvi nisu viđeni još od ubistva Martina Lutera Kinga 1968!

Podeli vest

Demonstracije i neredi na ulicama američkih gradova. Scene policijskog nasilja. Vesti o policajcima ranjenim i ubijenim tokom protesta. „Amerika se ne slama. Ona je već slomljena, a ovo su samo simptomi", prokomentarisaće londonski „Gardijan" haos koji je u Sjedinjenim Državama zavladao nakon što je beli policajac Derek Šoven ubio crnca Džordša Flojda

Uz ocenu da su „protesti pokrenuli nemire kakvi u Americi nisu viđeni još od ubistva Martina Lutera Kinga 1968.", „Tajm" magazin postavlja pitanje „zašto je ubistvo Džordža Flojda izazvalo američki ustanak". I nudi odgovor - bila je to ona kap koja je prelila čašu nezadovoljstva jer crne Amerikance policajci ubijaju nesrazmerno više nego belce, a „ako je video snimak Flojdovog ubstva bio šibica koja je zapalila vatru, Donald Tramp je obezbedio kerozin da je raspali. Od početka svog mandata, predsednik je Ovalnu sobu pretvorio u instrument za sejanje rasne, etničke i kulturne podele".

Mesecima planirana pobuna

Ili pak „neredi nemaju nikakve veze s DŽordšom Flojdom", kako je u „Njujork tajmsu" ustvrdio republikanski senator Tom Koton, napominjući da „nihilistički kriminalci samo žele pljačku i uzbuđenje zbog destrukcije, a njihovu okosnicu čine levi Antifa radikali koji su se infiltrirali u protestne marševe kako bi Flojdovu smrt iskoristili za sopstvene anarhističke ciljeve".

Štaviše, objavio je ekskluzivno „Vašington tajms" pozivajući se na neimenovani izvor iz službi bezbednosti, obaveštajni podaci govore da je „Antifa mesecima planirala pobunu protiv vlade SAD". A Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen kaže da predsednik SAD i državni tužilac Vilijam Bar „žele da znaju šta je FBI do sada uradio na praćenju i rasturanju i nadzoru i procesuiranju Antife. A ako to nije rađeno, želimo da znamo kakav je plan za ubuduće."

Tužilac Bar, s tim u vezi, nema dilemu: „Nasilje koje sprovode Antifa i slične grupe predstavlja akt domaćeg terorizma, i kao takvo će biti i tretirano."

Vašington tajms je objavio da obaveštajni podaci govore da je Antifa mesecima planirala pobunu protiv vlade SAD.

Donald Tramp, i sam najavljujući da će Antifa biti označena kao teroristička organizacija, poziva na povratak redu i zakonu i otvorenom ostavlja mogućnost upotrebe vojske u cilju suzbijanja nemira - Nacionalna garda već je angažovana u barem 28 američkih saveznih država - a DŽenifer Rubin, komentatorka „Vašington posta", zbog toga optužuje svog predsednika: „Tramp želi da povede rat protiv Amerike."

Udar na Trampa

I, eto. To je atmosfera duboke podeljenosti s kojom Sjedinjene Države idu u susret novembarskim predsedničkim izborima. „Da li ćemo uopšte glasati u novembru?", pita se magazin „Njujorker", opominjući da smo „sada prešli prag posle koga moramo da mislimo i o nezamislivom".

Šta je zapravo izazvalo nemire u SAD, i zašto su oni izbili baš sada? Kakve će posledice oni izazvati u polarizovanom američkom društvu? I kakvog će uticaja imati na izbore koji treba da budu održani u utorak 3. novembra?

Ovo su pitanja o kojima su u „Novom Sputnjik poretku" govorili analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić i istoričar Saša Adamović.

Dobra vest je, prenosi svoje utiske s lica mesta Obrad Kesić, „što u poslednjih nekoliko noći nije bilo scena nasilja i pljački kao u prethodnom periodu, a to je rezultat pokušaja samih demonstranata da sprovedu internu kontrolu kako bi osujetili pokušaje Antife i drugih grupa da izazovu nerede i sukobe s policijom zbog sopstvenih političkih ciljeva, koji nemaju veze sa opravdanim zahtevima demonstranata za reformu policije."

Ipak, napominje Kesić, i sami protesti odstupili su od ovih ciljeva i pretvorili su se u borbu protiv predsednika Trampa - ovo je utoliko očiglednije što statistika zapravo pokazuje da ne postoji tolika razlika u odnosu policije prema crncima u odnosu na belce kao što se govori. No bez obzira na to, Trampovi protivnici ovu situaciju vide kao idealnu priliku da ga značajno oslabe u susret novembarskim izborima.

(UŽIVO) BESNI DEMONSTRANTI U VAŠINGTONU BLOKIRALI PRESTONICU I KRENULI KA BELOJ KUĆI!

Iako statistika pokazuje da nema bitne razlike u broju policijskih ubistava tokom mandata Baraka Obame i u vreme vlasti Donalda Trampa, ukazuje Saša Adamović, „slučajevima kao što je tragična smrt Džordša Flojda sada se pridaje enorman značaj, a pritom se gubi iz vida da je upravo aktuelni američki predsednik ovde zapravo nevin. 

Jer, Flojda je usmrtila policija koja je pod kontrolom demokrata - tužilac je demokrata, guverner Minesote je demokrata, gradonačelnik Mineapolisa je demokrata, a lokalna policija je upravo u njihovoj nadležnosti. Demokrate su tamo na vlasti već decenijama, i logično je postaviti pitanje šta su oni uradili na suzbijanju sistemskog rasizma za sve to vreme? Umesto da se oštrica kritike usmeri prema njima, ubistvo DŽordša Flojda koristi se kako bi se osujetio pokušaj Donalda Trampa da osvoji drugi mandat."

Mediji su u svemu tome odigrali jako važnu ulogu, dodaje Obrad Kesić, a naročit paradoks nalazi se u tome što su isti mediji koji su podsticali paniku od virusa korona i podržavali zabranu okupljanja ljudi - čak i u crkvama - preko noći to zaboravili i promenili svoju priču, a njihovi zahtevi za socijalnim distanciranjem pali su u drugi plan pred šansom da se Trampu nanese šteta.

FBI i Antifa

Posebnu pažnju privlači organizacija Antifa, čak i ne toliko zbog svog delovanja koliko zbog spomenutog otkrića „Vašington tajmsa" da je FBI mesecima unazad znao da oni pripremaju nerede, pa ništa nije učinio da ih u tome spreči.

- FBI je mesto odakle su, još od izbora 2016, išli otpori i sabotaže Trampovog predsedničkog mandata - podseća Saša Adamović. 

Foto: Tanjug

- Takođe, i sama Antifa postala je vidljiva upravo u ovom periodu, ističući se često brutalnim napadima na Trampove pristalice, a ti napadi uvek su nailazili na veliku dozu razumevanja u medijima glavnog toka. Očekujem da će Antifa tek postati problem, zato što je očigledno da je ona oruđe u nečijim rukama."

Povratak na Divlji zapad

Oruđa i oružje u svoje ruke, međutim, počela je da uzima i druga strana, a društvene mreže obišli su snimci belaca koji naoružani bejzbol palicama patroliraju ulicama Filadelfije, snimci naoružanih belih civila u Ajdahu koji čuvaju svoje gradove pred najavljenim dolaskom demonstranata...

DEMONSTRANTI PONOVO ISPRED BELE KUĆE! U Vašingtonu opet gusto, VOJNE TRUPE NA ULICAMA! (VIDEO)

„Tajm" magazin zbog toga postavlja pitanje: „Neredi širom zemlje, virus koji je ubio više od 100 hiljada Amerikanaca, predsednik koji preti da će pustiti vojsku na građane (...) Više od 40 miliona radnih mesta nestalo je za 10 nedelja - koliko još jedna zemlja može da podnese?"

- Nažalost, ovo nisu izolovani slučajevi, i situacija se kreće u pravcu izbijanja unutrašnjih sukoba u SAD - komentariše Obrad Kesić, i objašnjava: 

- Sve su prisutnije radikalne ideje. Lokalne vlasti u Mineapolisu upravo razmatraju predlog potpunog ukidanja policije, a drastično umanjivanje policijskih budšeta širom Amerike postalo je jedan od glavnih zahteva demonstranata. A to bi značilo da će pojedinci u svoje ruke morati da preuzmu odgovornost da štite svoju zajednicu, što je najgori mogući scenario jer vodi formiranju parapolicijskih formacija koje će biti van kontrole bilo kog državnog organa. U američkom kontekstu to je pogotovo opasno, zato što Amerikanci u svom posedu imaju više oružja nego bilo ko drugi na planeti, a samo u proteklih nekoliko nedelja zabeleženo je još dva miliona građana koji su prvi put kupili oružje; ovo što se sada dešava vraća nas u vremena Divljeg zapada, na kome je jedini zakon bio revolver. Podele u američkom društvu postale su jako oštre i vidljive posle Trampove pobede 2016, a razvoj situacije kakvom sada prisustvujemo garantuje samo dalje zaoštravanje tih podela.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 3 godine

АМЕРИКАНЦИ СУ НЕВИЂЕНО ГЛУП НАРОД !!ако ови протести оборе трампа тек ће онда довести своје праве робовласнике ,на власт

TRAMP PODIGAO VOJSKU! 1.600 teško naoružanih vojnika opkolilo Vašington, pripadnici padobranske divizije viđeni naoružani BOJEVOM MUNICIJOM I BAJONETIMA (FOTO/VIDEO)
Planeta

TRAMP PODIGAO VOJSKU! 1.600 teško naoružanih vojnika opkolilo Vašington, pripadnici padobranske divizije viđeni naoružani BOJEVOM MUNICIJOM I BAJONETIMA (FOTO/VIDEO)

Oko 1600 američkih vojnika raspoređeno je po obodima Vašingtona i u stanju su “pojačane pripravnosti”, objavio je Pentagon. Reč je, između ostalog, o američkim trupama iz 82. vazduhoplovne divizije kooje su premeštene iz svoje baze u Fort Bragu u Severnoj Karolini na periferiju Vašingtona

03.06.2020

08:27 >> 11:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija