• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

07.06.2020

14:45

POBUNA U SLOVENIJI ZBOG TOMPSONA: PISCI I SRBI TRAŽE DA SE ZABRANI KONCERT "NESKRIVENOG USTAŠE"! Hoće li Ljubljana poslušati?!

Vesti

POBUNA U SLOVENIJI ZBOG TOMPSONA: PISCI I SRBI TRAŽE DA SE ZABRANI KONCERT "NESKRIVENOG USTAŠE"! Hoće li Ljubljana poslušati?!

Podeli vest

Slovenačko udruženje književnika i slovenački PEN centar objavili su zajedničko saopštenje u kojem su izrazili protivljenje odluci Ministarstva unutrašnjih poslova da ukine zabranu koncerta hrvatskog nacionalističkog pevača Marka Perkovića Tompsona u Mariboru

U izjavi, koju su potpisali predsednici udruženja Dušan Merc i Ifigenija Simonović, napominje se da je Tompson poznat po tome što je upotrebio "grozni ustaški pozdrav" "Za dom - spremni" u jednoj od svojih pesama i da je poznat po širenju ustaškog nasleđa, kao i po tome što je posredno branio i propagirao nacizam i fašizam i saradnju s nacistima i fašistima.

Predsednici obe organizacije veruju da svako u Sloveniji, uključujući i vladu, ima obavezu da poštuje nasleđe i istorijska saznanja i da nikome ne treba da dozvoli da omalovaži ili negira slovenački otpor nacizmu i fašizmu.

HRVATI ĆE POBESNETI! ORBAN PRISVOJIO I RIJEKU! To je mađarsko more i "nasilno je otcepljeno"!

Zabranjujući po drugi put Tompsonov koncert, vlasti Maribora su pokazale posvećenost Evropskoj uniji koja zabranjuje totalitarne simbole, stoji u zajedničkom saopštenju slovenačkih pisaca.

Foto: Tanjug

Vlasti u Mariboru zabranile su početkom maja Tompsonov koncert planiran još za 20. maj 2017. godine, ali je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, na zahtev organizatora koncerta, poništio tu odluku.

Odluka o poništavanju zabrane naišla je na mnoge kritike, ali je Hojs rekao da osuđuje ustaštvo, ali da koncert nije organizovan s namerom da predstalja kriminalno delo, i da mogućnost da neko počini zločin, nije dovoljan razlog da se nešto zabrani.

BEZOBRAZLUKU NEMA KRAJA! MILOGORCI OPET PREBRAJAJU SRBE INFICIRANE KORONOM! Zaključili su da su se stekli uslovi da nas puste u Montenegro! ŠTA REĆI"?

I Savez Srba iz Slovenije apelovao je na slovenački MUP da preispita i povuče odluku u kojoj se dopušta organizacija koncerta spornog hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, navodeći da ju je sa velikim ogorčenjem prihvatio, saopštio je danas Savez.

Slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova pre tri dana ukinulo je odluku mariborske upravne jedinice koja je pre nekoliko nedelja po drugi put zabranila koncert Marka Perkovića Tompsona u Mariboru.

"Kao pripadnici srpske nacionalne zajednice u Sloveniji osećamo posebnu neprijatnost, strah i nelagodnost jer smatramo da nas ovakvi događaji pristalica ustaške ideologije najviše ugrožavaju. Protiv smo svakog oblika narušavanja Ustava i uvek ćemo osuditi njegovo nepoštovanje bez obzira sa koje strane ono dolazilo", navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, pozivi, upereni na predstavnike srpskog i bilo kog drugog naroda, su "neprihvatljivi, duboko antiustavni i anticivilizacijski" i, dodaje Savez, suprotni zakonima i Ustavu Slovenije.

(VIDEO) MA, KAKO DA NE! KERUM BI DA SRBI SPASU HRVATIMA TURISTIČKU SEZONU! Naprasno je zaboravio kako je pljuvao i Srbiju i Srbe!

Savez podseća da Tompson u svojim pesmama i javnim nastupima promoviše "totalitarističku ustašku ideologiju" i veliča zločine, koje su pripadnici ustaškog pokreta vršili nad Srbima, Jevrejima i Romima u toku Drugog svetskog rata na području tzv. Nezavisne Države Hrvatske, kao i da su njegovi koncerti zabranjeni u većini zemalja članica EU.

"U našem zajedničkom interesu je da naša domovina Slovenija i dalje ostane država koja razume, poštuje i štiti ljudska prava i vrednosti, na kojima je i sama zasnovana", naveo je Savez.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kole66

pre 3 godine

Kazu: ,,da mogućnost da neko počini zločin, nije dovoljan razlog da se nešto zabrani.'' Zasto je onda sudjeno Seselju u Hagu, za mnog blaze delo?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija