• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno.com

22.07.2020

12:48

(VIDEO) MISTERIJA! OTKUD SE STVORILA VELIKA PLAVA RUPA NA FLORIDI! Naučnici će "zaroniti godinu dana u okean" kako bi otkrili o čemu je reč!

Vesti

(VIDEO) MISTERIJA! OTKUD SE STVORILA VELIKA PLAVA RUPA NA FLORIDI! Naučnici će "zaroniti godinu dana u okean" kako bi otkrili o čemu je reč!

Podeli vest

Plave rupe su velike pećine koje se formiraju na morskom ili okeanskom dnu i smatraju se morskim ekvivalentom velikih rupa, koje se formiraju na zemljinoj površini. Međutim, naka ne zna mnogo o plavim rupama; čudne su formacije otkrili ribari i ronioci

Američki naučnici spremaju se na jednogodišnju ekspediciju kako bi istražili tajanstvenu plavu rupu na Floridi. Ekspedicija, koju su proveli istraživači iz laboratorije Mote Marine, univerziteta Florida Atlantic, Tehnološkog instituta u državi Džordžija, Geološkog društva SAD-a i Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, usredotočiće se na proučavanje plave rupe, koja je poznata kao Zelena banana, a koja se nalazi 47 metara ispod površine i vrlo je duboka, s dnom smeštenim na dubini od 130 metara.

Naučnici se nadaju da će misija pomoći odgovoriti na sledeća pitanja:
- Jesu li plave rupe povezane s podzemnim vodama Floride (voda ispod zemljine površine) ili je došlo do upada podzemne vode u Meksički zaliv?
- Ako su plave rupe u stanju izdvojiti hranjive tvari, hoće li to uticati na proizvodnju na ovom području?

- Nalazi li se u rupi neka mikro-okolina, koji u sebi sadrži nove ili jedinstvene vrste mikroorganizama?

Proučavanje Zelene banane nastalo je na osnovu sličnog istraživanja druge plave rupe, koja je nazvana "Amberjack Hole".

Ronioci i podvodni stručnjaci sakupljali su uzorke vode iz ove plave rupe. Otkrili su da uzorci sadrže ogromne količine otopljenog anorganskog ugljika, koji mogu podržavati život neke vrste, uključujući mikrobe. 

"ASTRAZENECA" ZAVRŠAVA VAKCINU PROTIV KORONE KOJA ĆE KOŠTATI 2,50 EVRA! Cilj kompanije da vakcina bude dostupna svima!

- Ovi mikrobi mogu igrati važnu ulogu u globalnom ciklusu ugljika vraćanjem ugljika u okolinu u obliku kojem drugi organizmi mogu pristupiti - saopštila je američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija