• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Index.hr

06.08.2020

19:45

PLUTAJUĆA BOMBA! Ovo je ruski tajkun koji je ostavio brod pun eksplozivnog tereta koji RAZNEO BEJRUT (VIDEO)

Vesti

PLUTAJUĆA BOMBA! Ovo je ruski tajkun koji je ostavio brod pun eksplozivnog tereta koji RAZNEO BEJRUT (VIDEO)

Podeli vest

Igor Grečuškin, ruski državljanin s navodnim prebivalištem u Limasolu na Cipru, vlasnik je zlosretnog broda koji je prenosio opasni teret koji je, sedam godina kasnije, eksplodirao i prouzročio nezamislivo uništenje u Bejrutu

Reč je, podsetimo, o 2.750 tona amonijak nitrata, hemijskog spoja koji se inače koristi kao veštačko đubrivo, ali u određenim situacijama može se koristiti i kao eksploziv - ili nehotice izazvati eksploziju, kao što se nažalost dogodilo u bejrutskoj luci.

ZAGRLIO SAM DECU, NISAM ZNAO ŠTA DRUGO DA RADIM! Duško preživeo PAKLENU eksploziju u Bejrutu!

OTROVNI GASOVI IZ BEJRUTA MOGU STIĆI I DO SRBIJE! Upozorenje naših stručnjaka: Izazivaju teška oboljenja, ali JEDNA POJAVA BI MOGLA DA ZAŠTITI NAŠU ZEMLJU

Đubrivo je, naime, u hangaru u luci bilo uskladišteno od 2014. godine bez sigurnosnih mera koje bi sprečile katastrofu koja se dogodila. 

Neobično zaustavljanje broda u Bejrutu

S tim je teretom brod pod moldavskom zastavom MV Rhosus zaglavio u bejrutskoj luci u oktobru 2013. Ali odredište Rhosusa, koji je isplovio iz Batumija u Gruziji, uopće nije bio Liban, nego Mozambik. 

Foto: Reuters/AP

Međutim, kako CNN izveštava na temelju dokumenata koje je dobio na uvid, kapetan Boris Prokošev zaustavio je brod u Grčkoj kako bi napunio gorivo kada mu je vlasnik Grečuškin, navodno direktor kompanije Teto Shipping, javio da je kompaniji ponestalo novaca i da će u Bejrutu morati da  pokupiti dodatni teret kako bi se pokrili putni troškovi.

Ruski portal na engleskom jeziku Siberian Times pak piše da se brod u Bejrutu zaustavio zbog kvara.

U svakom slučaju, kada je brod pristao u Bejrutu, lokalne lučke vlasti su ga zadržale zbog "grubih prekršaja u upravljanju plovilom" odnosno "nedostatka dokumenata i uslova nužnih za prevoz", neplaćenih naknada luci te pritužbi ruske i ukrajinske posade.

 

 

Grečuškin proglasio bankrot i ostavio brod, posadu i opasni teret

Posada sastavljena od osam Ukrajinaca i dvojice Rusa bila je prisiljena da ostane na brodu, a vlasnik Grečuškin proglasio je bankrot i naprosto "ostavio brod", tvrdi posada. Libanse vlasti na kraju su pustile šest od deset članova posade da se iskrcaju, a četvorica su ostali zarobljeni na brodu punom eksplozivnog tereta gotovo godinu dana. 

"Vlasnik broda Igor Grečuškin praktično je napustio brod i preostalu posadu. Nije nam osigurao novac (za troškove i plate), potpuno nas je lišio bilo kakvih sredstava komunikacije", pisao je kapetan Prokošev u junu 2014. u očajničkoj molbi međunarodnim organizacijama, diplomatima vlastima Ukrajine i lučkim vlastima u Bejrutu apeliujući da njega i njegove mornare puste s broda na kojem su bili zarobljeni. 

- Rekao nam je da je bankrotirao i, iako mu ne verujem, najvažnija stvar je da je digao ruke i od svoje posade i od svog tereta. Mornari su bili na brodu 11 meseci, imali smo malo zaliha. Svakodnevno sam pisao Putinu. Na kraju smo morali da prodamo gorivo kako bismo tim novcem angažirali advokata. Vlasnik nam nije obe

Foto: Tanjug

zbedio ni hranu ni vodu", rekao je kapetan Prokošev u utorak u radiointervjuu za Glas Moskve.

Grečuškin na pitanja nije odgovarao ni CNN-u ni Siberian Timesu.

Niko se sedam godina nije pobrinuo za "plutajuću bombu" - ni ruski vlasnik ni libanske vlasti.

Prema e-mailovima koje su razmenjivali Prokošev i njegov advokat Charbel Dagher, amonijak nitrat iskrcan je u bejrutskoj luci do novembra 2014. i ostavljen u skladištu. Potom su ga onde vlasti držale šest godina, uprkos upozorenjima direktora libanske carine Badrija Dahera da se radi o "ekstremno opasnom" teretu.

CNN je na uvid dobio dokumente u kojima se vidi kako su se Daher i njegov prethodnik Merhi više puta od 2014. godine na dalje obraćali bejrutskim sudovima kako bi opasan teret pokušali da odlože na neko drugo mesto.

Foto: Tanjug/AP

"U dopisima 19320/2014 od 5.12.2014. i 6.5.2015. tražili smo od suda da naloži nadležnim lučkim vlastima izvoz amonijevog nitrata koji je zaplenjen s broda Rhosus i spremljen u carinski hangar broj 12 u luci Bejrut", napisao je sudu Daher 2017. godine. Dokumenti pokazuju da je u jednom trenutku Daher čak predložio da se opasni teret proda libanskoj vojsci, ali je taj zahtev odbijen.

Daher, koji je uzalud upozoravao da je teret ekvivalentan "plutajućoj bombi", juče je za CNN potvrdio kako je njegov ured uputio "šest pisama pravnim telima", ali vlasti nikada nisu odgovorile ni na jedno od njih. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija