• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.08.2020

07:05

RUSI DOVELI KALAŠNJIKOV DO SAVRŠENSTVA, OVO JE PRST U OKO NATO! Novi model AK-19 ima ŠOKANTAN DETALJ ZBOG KOJEG ĆE ALIJANSA POLUDETI! (VIDEO)

Vesti

RUSI DOVELI KALAŠNJIKOV DO SAVRŠENSTVA, OVO JE PRST U OKO NATO! Novi model AK-19 ima ŠOKANTAN DETALJ ZBOG KOJEG ĆE ALIJANSA POLUDETI! (VIDEO)

Podeli vest

Najpoznatiji svetski proizvođač oružja "Kalašnjikov" najavio je potpuno novu, najsavremeniju jurišnu pušku, koja će koristiti municiju od 5,56 mm koja je po NATO standardu

Nova AK-19 jurišna puška iz serije AK (Automatski kalašnjikov) trebalo bi da bude predstavljena na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu ARMI-2020 koji se održava od 23. do 29. avgusta.

GRANATIRANA AMERIČKA BAZA! Odavde sa Kurdima kontrolišu naftna polja, a sada ih je pogodila salva projektila!

UHAPŠENI PREDSEDNIK I PREMIJER MALIJA! Državna televizija prestala da emituje program!

Zasnovana na AK-12, koji se ruskim oružanim snagama aktivno isporučuje od 2018. godine, nova jurišna puška ima laki preklopni kundak i poboljšanu ergonomiju (prilagođena ljudskom telu), novim stražnjim nišanom i "bljeskalicom" sa mogućnošću brzog montiranja prigušivača.

Dužina cevi AK-19 je 415 milimetara, a težina 3.350 grama.

 

 

Puška "Kalašnjikov", u svim svojim varijantama, jedna je od najprepoznatljivijih pušaka na svetu. Prvu verziju puške AK-47 koristila je Sovjetska Crvena armija od 1949. Od početka je koristial municiju 7,62 mm, ali je sada novim, NATO kalibrom, napravljen zaokret ka zemljama NATO, ali i onim državama koje kupuju municiju i oružje od NATO članica. 

Rusi će na ovaj način konkurentima ponuditi najsavremeniju jurišnu pušku koja ispunjava NATO standarde.

Danas se puške "Kalašnjikova" proizvode širom sveta, a neke procene govore da je u opticaju više od 200 miliona komada ovog oružja.

Najveći ruski proizvođač, pored automatskih puški i snajperskog oružja, proizvodi i civilne proizvode poput lovačkih pušaka, motocikala i alatnih mašina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05