• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.08.2020

19:18

LAVROV BRUTALNO "OBJASNIO" AMERIČKOM DIPLOMATI KAKO STOJE STVARI: Zapad rukovodi beloruskom opozicijom, MOSKVA PRATI ŠTA RADITE!

Vesti

LAVROV BRUTALNO "OBJASNIO" AMERIČKOM DIPLOMATI KAKO STOJE STVARI: Zapad rukovodi beloruskom opozicijom, MOSKVA PRATI ŠTA RADITE!

Podeli vest

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je prvom zameniku državnog sekretara SAD Stivenu Biganu da Zapad rukovodi beloruskom opozicijom

- Skrenuli smo pažnju na inicijativu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koju je on izneo još pre predsedničkih izbora i ponovio nakon izbora - inicijativu sprovođenja ustavne reforme. Mislim da je pružena ruka svakome ko je zainteresovan za stabilnu, ujedinjenu Belorusiju. To naravno treba da primeti opozicija i naši zapadni partneri koji sada vode tu opoziciju - rekao je Lavrov na sastanku sa Biganom koji se nalazi u poseti Moskvi.

Lavrov je takođe ukazao na to da strane sile pokušavaju da izazovu nasilje u Belorusiji i da je mešanje u unutrašnja pitanja Belorusije nedopustivo.

- Naš apel se sastoji u tom da te zemlje, pre svega SAD i lideri EU, obrate pažnju na krugove koji, recimo u Poljskoj, Litvaniji, na sve moguće načine izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što se situacija u Belorusiji normalizuje, i pokušaju da isprovociraju nasilje, kako bi izazvali odgovarajuću reakciju policije. Smatramo da je to izuzetno opasno - istakao je Lavrov.

BRITANCI I NATO VEŽBAJU ZA RAT SA SRBIJOM! Otkriveno šta je misija elitnih specijalaca koji su stigli u BiH! OVO NIJE SLUČAJNO!

Lavrov je tokom razgovora o Belorusiji takođe ukazao da su nedopustivi pokušaji sankcionog i političkog pritiska na Minsk u cilju podrivanja procesa uspostavljanja dijaloga u zemlji između vlasti i društva.

- Rusija upozorava SAD i EU na bilo koji oblik mešanja u unutrašnje poslove Belorusije, uključujući i otvorene pozive na antivladine demonstracije, koji se sada mogu čuti u nekim prestonicama - upozorio je Lavrov. 

On je dodao da Rusija smatra da se ne može spolja nametati posrednik beloruskom rukovodstvu i narodu, bilo da se radi o OEBS-u, EU ili nekoj susednoj zemlji.

- Belorusi su mudar narod, oni će sami uspeti da odrede te forme, u kojima može biti organizovan nacionalni dijalog koji će pomoći u prevazilaženju poteškoća koje su se sada pojavile - rekao je Lavrov.

Foto: Tanjug/AP

Šef ruske diplomatije je saopštio da Vašigton vidi mogućnost za dijalog Koordinacionog saveta opozicije u Belorusiji i vlasti te zemlje.

- SAD su potvrdile da nisu zainteresovane za stvaranje veštačke krize oko situacije u Belorusiji. Oni su naglasili da su zainteresovani za to da svi spoljni akteri doprinesu uspostavljanju dijaloga između vlasti i opozicije. Mi smo rekli da podržavamo takav pristup - saopštio je Lavrov.

OSLOBODITE MLADIĆA, TUŽILAŠTVO NEMA NITI JEDAN DOKAZ ZA SVOJE TVRDNJE! Odbrana komandanata VRS udarila na Hag!

Prema rečima Lavrova, Rusija želi da shvati pod kojim uslovima se formirao Koordinacioni savet beloruske opozicije. 

- Skrenuli smo pažnju zamenika državnog sekretara SAD Bigana na to da je u Belorusiji, uključujući opozicione krugove, iskrslo mnogo pitanja o tome koliko je legitimno formiran taj Koordinacioni savet. Mnogi članovi su kasnije saznali da su uključeni, sa njima se niko nije savetovao. Ima primera gde su pojedinci napustili savet. Želeli bismo da razumemo prema kojim političkim kriterijumima taj Koordinacioni savet želi da funkcioniše - istakao je Lavrov.

Lavrov je na sastanku sa Biganom pozvao Zapad da podrži pozitivne tendencije u Belorusiji, koje se primećuju u Minsku i drugim gradovima poslednje sedmice, kada demonstracije prolaze mirno, bez provokacija.

Foto: AP/Mikhail Klimentyev

Lavrov je naglasio da danas nema nikakvih objektivnih razloga za raspirivanje antiruskih raspoloženja u Belorusiji, ali da ruska strana primećuje da postoje oni koji žele da isprovociraju novi krug nasilja u Belorusiji.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija