• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.10.2020

12:30

IZ ŠVEDSKE STIŽE NOVA ŠOK ODLUKA! Ponovo su se suprostavili celom svetu, EVO O ČEMU JE SADA REČ

Vesti

IZ ŠVEDSKE STIŽE NOVA ŠOK ODLUKA! Ponovo su se suprostavili celom svetu, EVO O ČEMU JE SADA REČ

Podeli vest

Stariji gradani u Švedskoj ne moraju više da se izoluju, saopštila je danas švedska vlada, ukazujući na niže stope zaraženih od Kovid-19 nego na proleće i sve veći danak na mentalno zdravlje kod starijih osoba.

Odluka o ublažavanju mera kod starijih osoba doneta je u trenutku dok zemlje širom Evrope ponovo nameću ograničenja hvatajući se u koštac sa rastućim brojem novozaraženih, dok je švedska Zdravstvena agencija saopštila da u toj zemlji nema dokaza o drugom talasu, preneo je Rojters.

Švedska je zauzela drugačiji pristup u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja u borbi protiv pandemije, oslanjajući se na dobrovoljne mere za promociju socijalne distance, mada je izolovala

domove za stare nakon visokog nivoa smrtnosti među korisnicima.

Iako je tokom poslednjih nedelja u Švedskoj porastao broj novih slučajeva Kovid-19, on je i dalje na nižem nivou u odnosu na broj stanovnika nego u mnogim drugim evropskim zemljama, gde se svakodnevno beleže novi rekordi.

Foto: AP PHOTO

 



U Švedskoj je registrovano ukupno oko 107.000 slučajeva korona virusa i oko 5.900 preminulih.

U sredu je zabeleženo 975 novih slučajeva i sedam smrtnih slučajeva, što je znatno manje nego na vrhuncu epidemije tokom proleća.

Švedska ministarka zdravlja Lena Halengren izjavila je da je Agencija za javno zdravlje odlučila da za starije i one iz posebnih rizičnih grupa važe iste preporuke kao i za ostalo stanovništvo.

Do sada je onima sa preko 70 godina savetovano da izbegavaju fizičke kontakte i javni prevoz, da ne odlaze u prodavnice i u druga javna masta, međutim sada stariji treba da se ponašaju u skladu sa opštim savetima za sve Šveđane - izbegavaju velika okupljanja, ostanu kod kuće na prvi znak oboljevanja i održavaju socijalnu distancu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Anonym

pre 3 godine

Retko pametan narod koji veruje pravim stručnjacima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija