• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

29.10.2020

10:19

ŽEDNI KRVI, UBIJALI CIVILE I ZATAŠKAVALI... Tajni izveštaj otkriva monstruozne zločine australijskih specijalaca!

Vesti

ŽEDNI KRVI, UBIJALI CIVILE I ZATAŠKAVALI... Tajni izveštaj otkriva monstruozne zločine australijskih specijalaca!

Podeli vest

Australijski specijalci bili su žedni krvi, ubijali su i klali civile u Avganistanu i zataškavali svoje zločine, stoji u poverljivom izveštaju koji je naručio načelnik generalštaba Angus Kembel

Australijski specijalci su mučili i ubijali zarobljenike, stoji u izveštaju koji je naručen pre četiri godine, a bavi se ratnim zločinima i skandalima u periodu od 2001. do 2015. godine i predočen je vojnom vrhu, piše jedan od najstarijih i najuglednijih australijskih listova "Ejdž".

Taj izveštaj bio je osnova za istragu o ratnim zločinima koja će uskoro biti završena.

U izveštaju, u koji je australijski list imao uvid, navodi se da su australijski vojnici ubijali nenaoružane civile iz vatrenog oružja i klali ih, i da su počinili veliki broj ubistava, često ih proslavljajući.

Brojna i detaljna svedočenja vojnika i drugih svedoka nalaze se u izveštaju, a istraga, koja bi trebalo da rezultira optužnicom, identifikovala je deo pripadnika specijalaca osumnjičenih za ratne zločine.

- Zločini su bili normalni specijalcima, oni koji bi se tome usprotivili, bili bi marginalizovani. Vojnici su se nadmetali u ubijanju i nehumanom tretiranju zatvorenika i bili su žedni krvi. Pojedini zločini su zataškavani - stoji u izveštaju.

Australijski medij navodi da se ovakvi zločini mogu porediti sa onim američkih snaga u Vijetnamskom ratu, kao što je zločin u Mi Laju, ili sa torturom u Abu Graibu u Iraku.

Racije u avganistanskim selima izgledale su tako što bi specijalci upali u njih, zarobili muškarce i dečake, vezali ih i mučili dok su ih ispitivali.

- Događalo se da su neki od zarobljenika nađeni posle toga upucani u glavu, sa prerezanim grlima, a oči su im bile vezane. Dvojica dečaka od 14 godina, koji su osumnjičeni za saradnju sa Talibanima, tako su nađeni prerezanih grla, njihova tela su ubačena u vreće i bačena u reku. Ovo su potkrepljene tvrdnje - stoji u izveštaju.

Kako se dodaje, i oni koji nisu činili zločine, znali su za njih, ili su učestvovali u zataškavanju.

Izveštaj ukazuje na propuste u australijskom odbrambenom sistemu zbog neadekvatnog izbora komandnog kadra u specijalnim jedinicama i odsustva mogućnosti da vojnici nadređenima prijave ratne zločine bez straha od osvete.

Vojnici su činili zločine kako bi se dokazali i bili prihvaćeni unutar jedinice, a svedočenja pojedinih pripadnika specijalnih snaga koja su u izveštaju navode da je u njihovim redovima bilo „pravih psihopata žednih krvi koje smo mi odgajili“.

U izveštaju je objašnjeno i da su pripadnici specijalnih snaga zloupotrebljavali pravila upotrebe oružja kako bi činili zločine. Tako se navode primeri da su nenaoružani Avganistanci, koji su bežali, bili ubijani uz objašnjenje da su pokušali da se domognu oružja.

Australijski list navodi da su pod najvećom sumnjom za ratne zločine komandiri pojedinih specijalnih jedinica.

- Oni su, sa svojim grupama od četiri do šest vojnika, počinili neke od najgorih zabeleženih zločina koji se istražuju - navodi australijski list „Edž“.

To je potvrdio i general Angus Kembel. On je, međutim, izjavio i da se slično može tvrditi i za njihove saveznike Britance i Amerikance, koji su često imali zajedničke patrole sa australijskim specijalcima, navodi australijski list.

To je navedeno i u poverljivom izveštaju, gde je citirana izjava jednog od australijskih vojnika koji je rekao "sve loše što smo mi radili, radili su i Amerikanci i Britanci, i to još gore". Američka vojska procesuirala je nekoliko svojih pripadnika zbog zločina u Avganistanu, dok su u Britaniji u toku istrage.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRB IN

pre 3 godine

За време рата у у Кореји и Вијетнаму највеће злочине, нечувене по дивљаштву и масакрима над цивилним становништвом починили су јужнокорејски и аустралијски "војници", свет о томе мало зна јер нико није желео о томе да прича или је злочине приписивао американцима (нису ни они цвеће, али су бар донекле нормална војска). Сад се као ишчуђавамо. Потребно је само мало рзгрнути прашину и свашта ће се наћи испод.

Rašo

pre 3 godine

Све су то потомци њеног пљачкашког величанства Енглеске. Не може се у историји наћи пример земље која је била узрок толиког зла и смрти широм планете. Ради се о стотинама милиона људи. Од Аљаске преко Африке, Индије, Кине и Индокине до Новог Зеланда! Само на простору Индије је било преко 200 милиона жртава. Нпр. пре њиховог упада Хаити и Бангладеш су по привредним и социјалним показатељима били равни Лондону. После Енглеза још и данас су то симболи сиромаштва!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17