• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Epoch times

09.11.2020

14:08

BENFORDOV ZAKON DOKAZUJE PREVARU NA AMERIČKIM IZBORIMA?! Promene rezultata na ključnim glasačkim mestima su NEREALNE! (VIDEO)

Vesti

BENFORDOV ZAKON DOKAZUJE PREVARU NA AMERIČKIM IZBORIMA?! Promene rezultata na ključnim glasačkim mestima su NEREALNE! (VIDEO)

Podeli vest

Kako su američki predsednički izbori 2020. godine bili osporeni pravnim izazovima i navodima o prevarama, neki su statističkom analizom pokušali da utvrde da li je reč o nepoštenoj igri

U nekoliko država, analize izbornih podataka zaista pokazuju statistički čudne pojave u zbirovima glasova za demokratskog kandidata, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena.

 

Jedan od najčešćih argumenata je da na nekim lokalitetima prebrojavanje glasova za Bajdena krši Benfordov zakon.

Jednostavno rečeno, zakon kaže da će u mnogim stvarnim skupovima podataka, kao što su demografski podaci, geografski podaci ili čak sportska statistika, prva cifra brojeva verovatno biti 1 od 2, a 2 verovatnije od 3, itd. sledeći logaritamsku skalu. Ako se prvocifrena distribucija značajno razlikuje od ovog pravila, to bi mogao biti dokaz veštačke manipulacije podacima.

Zakon se koristi za identifikovanje lažnih finansijskih evidencija i drugih nezakonitih aktivnosti. Valter Mebane, profesor političkih nauka sa Univerziteta u Mičigenu, koristio je zakon da potkrepi navode o punjenju glasačkih listića na iranskim izborima 2009. Neki istraživači su takođe koristili zakon za proveru nepravilnosti na izborima 2016. godine u Viskonsinu.

Jedan korisnik GitHub-a objavio je analizu izbornih rezultata 2020. u okrugu Fulton, Džordžija; Majami-Dejd, Florida; Milvoki; Čikago; i Alegeni okrug, Pensilvanija.

Iako su se rezultati u Džordžiji i Floridi uglavnom držali Benfordovog zakona, došlo je do značajnih odstupanja u glasovima za Bajdena u Viskonsinu, Ilinoisu i Pensilvaniji.

Jedan korisnik Tvitera dublje je analizirao analizu Milvokija i otkrio da su u mnogim gradskim odeljenjima glasovi prebrojani nakon 3 sata ujutru 4. novembra Bajdenu pripali mnogo većoj margini od onih prebrojanih ranije. Ponekad je razlika bila i do 40 procentnih poena.

Okružni službenik Milvokija nije odmah odgovorio na zahtev Epok Tajmsa za komentarom u vezi sa neskladom. Viskonsin se uputio na ponovno brojanje, pokazujući malu prednost za Bajdena.

Još jedna internetska krađa primetila je da je u Pensilvaniji oko 10 sati sa brojanja predsednika Donalda Trampa uklonjeno skoro 10.000 glasova. 4. novembra. Rekao je da gubici dolaze iz tri okruga: Alegeni (-1.063 glasa), Baks (-2.972 glasa) i Čester (-7.135 glasova).

Tada je, oko 9 sati ujutro 6. novembra, prebrojavanju dodato više od 27.000 glasova, gotovo svi Bajdenu, rekao je on.

Kancelarija državnog sekretara Pensilvanije nije odmah odgovorila na pitanja o anomalijama. Dok je Bajden ispred države, Tramp je na sudu osporavao rezultate.

Izgleda da je i obračun u Mičigenu, gde je Bajden malo ispred, takođe statistički neobičan.

Oko pet sati ujutro, 4. novembra, sedište kompanije za odlučivanje Desk Update ažuriralo je prebrojavanje glasova za Mičigen, dodavši 138.339 glasova Bajdenu, ali nula Trampu. Statistička nemogućnost takvog scenarija navela je ljude da nagađaju da su glasovi nelegalno ubrizgani u zbir.

U roku od 40 minuta, štab za odlučivanje objavio je još jedno ažuriranje koje je oduzelo 110.796 glasova od Bajdena i dodalo 16.638 Trampovim. Kasnije je rečeno da je "administrativna greška" u okrugu Šjavasiprouzrokovala distribuciju netačnih podataka i da je od tada ispravljena.

U 5:54 i 6:05 ujutro, kompanija je objavila još dva ažuriranja za trku u Mičigenu koja, čini se, ne pokazuju ništa neobično.

Zatim, u 6:18 ujutru, firma je objavila još jedno ažuriranje, koje je dodalo 158.902 glasa Bajdenu i 29.295 glasova Trampovoj. Ti glasovi su se podelili otprilike 85 procenata za Bajdena - izuzetno visok odnos.

Jedno od objašnjenja moglo bi biti da su ti glasovi dolazili iz tamnoplavog okruga i da su uključivali samo glasačke listiće u odsustvu, za koje se očekivalo da će favorizovati demokrate.

Međutim, čak i glasački listići u odsustvu u okrugu Vaštenav, koji su za Bajdena išli najvećom razlikom, podelili su se u njegovu korist za manje od 82 procenta. Pored toga, kandidat je tamo sakupio samo 125.927 glasova u odsustvu, pa bi mnogi morali da dođu iz drugog okruga nepovoljnijeg za Bajdena.

Portparolka državnog sekretara Mičigana nije odgovorila na pitanja o ovim glasovima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija