• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/forbes.com

25.11.2020

07:10

IZNENADNI AMERIČKI NAPAD NA RUSIJU IZ SRPSKOG KOMŠILUKA! Provokativno gađanje RAKETAMA VELIKOG DOMETA u Crnom moru, Pentagon vežba BLICKRIG pred ruskim vratima?!

Vesti

IZNENADNI AMERIČKI NAPAD NA RUSIJU IZ SRPSKOG KOMŠILUKA! Provokativno gađanje RAKETAMA VELIKOG DOMETA u Crnom moru, Pentagon vežba BLICKRIG pred ruskim vratima?!

Podeli vest

Misija je izvršena 19. novembra, a počela je iz baze "Ramštajn" u Nemačkoj

U četvrtak prošle nedelje Amerikanci su iz baze u Rumuniji ispalili nekoliko raketa dugog dometa, a zatim su u žurbi vratili lansere u bazu u Nemačkoj. Sve se desilo u samo nekoliko sati.

Nova američka brigada stacionirana u Evropi izvela je jednodnevnu misiju u cilju vežbe visokotehnološkog ratovanja. Bila je to jasna poruka Mosvi: Američka vojska u Evropi obnovila je svoj arsenal velikog dometa.

 

 

Misija je izvršena 19. novembra, a počela je iz baze "Ramštajn" u Nemačkoj. Vojnici 1. artiljerijskog bataljona su utovarili dva artiljerijska raketna sistema za brza dejstva, svaki sa posadom od tri vojnika, u transportni avion američkih vazduhoplovnih snaga MC-130J.

Avion je sleteo u bazu u Rumuniji. Odatle je izvršeno gađanje raketama velikog dometa u Crno more, a zatim su sistemi odmah utovareni u avion i vraćeni nazad u Nemačku.

Američka vojska je akciju nazvala "HIMARS brza infiltracija". Umesto preko kopna, koristeći put ili železnicu, američka vojska uvežbava brzi prenos raketnih sistema preko vazduha. To znači da se mogu pojaviti skoro svuda gde se nalazi aerodrom.

 

 

Sama brzina ovih vazdušnih razmeštaja pomaže da se zbuni neprijateljska kontrabaterija. Teško je ciljati raketni bacač koji provede samo nekoliko sati u blizini svojih snaga.

Vežba održana u četvrtak predstavlja glavni preokret za snage američke vojske u Evropi kos je decenijama držala raketne bacače na Starom kontinentu. Poslednji raketni sistemi sa više lansirnih rampi dostavljeni su 2006. godine, nakon čega je Pentagon usredsredio svoje resurse na ratove u Iraku i Avganistanu.

 

 

Brzo raspoređivanje brigade u Rumuniju prošle nedelje predstavlja veliku provokaciju Rusiji. Naročito s obzirom na novu municiju koju američka vojska razvija za HIMARS i MLRS. To uključuje protivbrodsku raketu i zamenu za ATACMS koji ima domet od 310 milja.

Preko Crnog mora je samo 250 milja od rumunske obale do Krima. Vojska u HIMARS-u koja leti i izlazi iz Rumunije predstavlja ozbiljnu i nepredvidivu pretnju ruskim snagama u regionu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
pekabinac2011

pre 3 godine

U SLUCAJU DA AMERIKANCI GADAJU RUSE IZ BILO KOG DELA SVETA ,RUSI TREBA DA IM UZVRATE ALI DIREKTNO NA TLU AMERIKE,NJUJORKA,LOS ANDELOSA I VASINGTONA PA DA SE CESE AMERI KAUBOJI I GDE IH NE SVRBI

Penzioner

pre 3 godine

Rusija nece ni da gadja raketni bacac, vec velike gradove zemlje koja vrsi agresiju na nju! Pa neka razmisljaju o tome!

Antifa

pre 3 godine

Blickrig je bio napad da se otima tuđe i da se ubiojaju i porobljuju narodi. Ovo je vežba za vraćanje Krima kojeg su uzeli Ruski fašisti vođeni sa Putinom tako da su ubili 10.000 Ukrajinaca.

Goksy24

pre 3 godine

Treba Rumuni dobro da promisle o ovome. Amerikanci koriste velikodušno njihovu teritoriju da čačkaju mečku tj. Ruse. Čak i da im taj blickrig uspe Rumunima će to jako da se obije glavu! Pa neka vide.

TT

pre 3 godine

Cilj je da se Rusija uvuce u trku u naoruzanju koju ona ne moze da vodi posto ima 15 puta manju ekonomiju od SAD. SSSR koji je bio druga ekonomija sveta i imao "samo" dva puta manju ekonomiju od Amerike pa je propao na taj nacin. Nadam se Rusi nece upasti u istu zamku dva puta.

zdenko

pre 3 godine

Kazete u tekstu: "Sama brzina vazdusnih razmestaja..."... Nema logike u ovom tekstu. "Neprijateljske" snage bez problema obaraju ovaj transportni avion u povratku. Ovo je pre usmereno ka Iranu nago prema Rusiji.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija