• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.12.2020

10:30

TURSKA NEĆE RUSKE VAKCINE! Ministar zdravlja: Nisu u stanju da ispune laboratorijske uslove!

Vesti

TURSKA NEĆE RUSKE VAKCINE! Ministar zdravlja: Nisu u stanju da ispune laboratorijske uslove!

Podeli vest

Turska je isključila mogućnost kupovine ruske vakcine protiv korona virusa, navodeći kao razlog da je tokom rada na njoj izostala "dobra praksa", potvrdio je ministar zdravlja ove zemlje

Rusija nije u stanju da ispuni laboratorijske uslove zbog čega nije moguće da SZO i svet kupe ovu vakcinu - smatra Fahretin Koča, turski ministar zdravlja.

Ankara  se priprema da sprovede vakcinaciju 50 miliona građana do proleća, zato je Turska potpisala ugovor o kupovini 50 miliona doza vakcine protiv kovid-19 od kineske kompanije Sinovak Bajotek i očekuje da će vakcinacija početi ovog meseca, a prioritet će imati zdravstveni radnici. Turski ministar nije precizirao o kojoj ruskoj vakcini govori, ali je Ankara spominjala sprovođenje treće faze vakcine Sputnjik V. Podsećamo, Rusija je prva zemlja koja je registrovala vakcinu protiv korona virusa

Turska neće da plati vakcinu ako ne bude efikasna

Koča je rekao da Turska, u kojoj živi 83 miliona stanovnika, mora da nabavi više vakcina kako bi sprovela imunizaciju 50 miliona ljudi do kraja aprila i dodao da radi na obezbeđivanju isporuke 25 miliona doza vakcine koje su izradili Fajzer i BioNTek. Turski ministar zdravlja je rekao da zemlja nije u obavezi da plati za ovu vakcinu ukoliko se pokaže da nije dovoljno efikasna.

Ministar navodi da će ove dve kompanije moći da isporuče 25 miliona doza vakcine do kraja naredne godine, ali da Turska želi da ubrza ovaj proces i da vakcine budu dostupne pre leta.

 

Foto: Pres služba Rospotrebnadzora

 

Ruski direktni investicioni fond, koji podržava "Sputnjik V", nije odmah odgovorio na zahtev zda komentariše ove navode, navodi Rojters.

Rusija prva registrovala vakcinu 

Rusija je prva zemlja koja je registrovala vakcinu protiv korona virusa pod nazivom "Sputnjik V" i to pre nego što su bila završena klinička ispitivanja velikog obima, što je izazvalo zabrinutost među lekarima i naučnicima u pogledu njene bezbednosti i efikasnosti.

Dnevni porast novih slučajeva zaraze korona virusom u Turskoj dostigao je najviši nivo od početka pandemije. Sa preko 33.000 novih slučajeva na dan, Turska se trenutno nalazi na četvrtom mestu u svetu po broju novoobolelih.

U zemlji su trenutno na snazi mere karantina tokom vikenda, a radnim danima policijski čas.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija