• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnik njuz

15.12.2020

20:19

KANCER, BOLESTI SRCA, RAĐANJE SA DEFORMITETOM... Irak tuži Ameriku zbog bombardovanja OSIROMAŠENIM URANIJUMOM!

Vesti

KANCER, BOLESTI SRCA, RAĐANJE SA DEFORMITETOM... Irak tuži Ameriku zbog bombardovanja OSIROMAŠENIM URANIJUMOM!

Podeli vest

Sjedinjene Države su prvi put koristile municiju sa osiromašenim uranijumom (DU) protiv Iraka tokom Zalivskog rata 1990-1991, a zatim ponovo tokom invazije 2003. godine. Prema dostupnim procenama, SAD su kontaminirale Irak sa najmanje 2.320 tona visoko otrovne supstance, a posledice osiromašenog uranijuma oseća iračko civilno stanovništvo, ali i američki vojnici

- Bagdad će podići tužbu protiv Amerike pred evropskim sudovima zbog upotrebe oružja sa osiromašenim uranijomom - izvestila je iračka novinska agencija al-Malomah pozivajući se na Hatifa al-Rikabija, savetnika odbora za spoljne poslove iračkog parlamenta.

U obraćanju novinskoj agenciji u nedelju, al Rikabi je nagovestio da će podneti tužbe sudovima u Švedskoj i Nemačkoj zbog velikih američkih zločina, uključujući upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom.

- Svakog meseca se zabeleži stotine slučajeva karcinoma i brojka je jasan dokaz koliku su štetu nanele američke snage - rekao je al-Rikabi.

Zvaničnik je takođe pozvao iračke zdravstvene vlasti da "objave činjenice i podatke o žrtvama izazvanim američkim kampanjama bombardovanja".

Parlamentarni savetnik izrazio je nadu da će tužbe pomoći da se utvrdi američka odgovornost bez odlaganja.

Prema al Malomahu, Amerikanci su napali Iračane koristeći osiromašeni uranijum tri puta: 1991., 1999. i 2003. godine. Navodi se da su posledice ovih napada osetile stotine hiljada Iračana, koji su patili od povećane incidencije karcinoma, moždanih udara, bubrega, bolesti pluća i jetre, pobačaja, prevremenih porođaja i urođene deformacije. Široki delovi zemlje zagađeni su radioaktivnim ostacima.

Istovremeno, prenosi agencija, iračka vlada nije uspela da očisti zagađenje izazvano bombaškim napadima, niti je izvršila pritisak na međunarodnu zajednicu da obaveže SAD i njihove saveznike da se ili uključe u čišćenje ili da Iraku pruže novčana nadoknada za suočavanje sa katastrofom.

Prema procenama iračke vlade, stopa obolelih od raka ove bliskoistočne države porasla je nakon bombardovanja osiromašenim uranijumom, skočivši sa 40 slučajeva na 100.000 osoba 1991. na 800 na 100.000 u 1995. i 1.600 na 100.000 do 2005. godine.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, Amerika je u Iraku 1991. godine koristile najmanje 230 tona municije saosiromašenim uranijumom, a 2003. više od 2.000 tona.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija