• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.12.2020

21:31

REDIGOVANI IZVEŠTAJI PENTAGONA OTKRIVAJU NJIHOVE NAJVEĆE STRAHOVE! U slučaju nuklearnog rata, Rusi mogu da ONEMOGUĆE njihove sisteme za PROTIVNAPAD!

Vesti

REDIGOVANI IZVEŠTAJI PENTAGONA OTKRIVAJU NJIHOVE NAJVEĆE STRAHOVE! U slučaju nuklearnog rata, Rusi mogu da ONEMOGUĆE njihove sisteme za PROTIVNAPAD!

Podeli vest

Napad bi uključio sečenje linija komunikacije, ali i upotrebu nuklearnog naoružanja

Američki list Nešnal interest prenosi kako je u jeku hladnog rata Vašington brinuo za sigurnost svojih nuklearnih podmornica u slučaju ako situacija "eksplodira".

Ključna komponenta američke doktrine o međusobnom nuklearnom uništavanju, koja je poznata kao "MAD", bila je osiguranje da će američke trupe i dalje moći da uzvrate ako Sovjetski savez započne nuklearni napad. Ali ono što je najviše brinulo Pentagon jeste da njihove nuklearne raketne podmornice neće dobiti te naredbe na vreme.

Naučno-savetodavni odbor Agencije za odbrambenu obaveštajnu službu otkrio je 1968. godine opasne praznine u komunikacionoj mreži kopna sa takozvanim brodovima sa balističkim raketama (FBM). Flota FBM obuhvatala je više od 40 podmornica pet različitih klasa, a sve su mogle da nose do 16 balističkih raketa sa nuklearnim vrhom Polaris, zajednički poznatih kao "41 za slobodu".

Foto: Twitter

Agencija je izveštaj uključila u odgovor na zahtev privatnog lica po Zakonu o slobodi informacija.

Veb stranica GovernmentAttic.org objavila je zbirku dokumenata u ukupnom broju od više od 1.000 stranica.

Iako je veoma redigovan, izveštaj nudi iskrenu i zabrinjavajuću procenu jednog od ključnih nuklearnih odvraćajućih faktora Vašingtona tokom hladnog rata:

1. Polarisov sistem naoružanja može biti meta pre nego što reaguje na hitne ili sigurne ciljeve uništenja.

U prvom slučaju, poruka da reaguju mora biti primljena (redigovano), dok u drugom slučaju kašnjenje (redigovano) može biti prihvatljivo kako bi se omogućio pouzdan prenos poruke "kreni". Primarno oslanjanje na komunikaciju ove poruke sa podmornicama Polaris je postavljeno (redigovano). Rezervnu kopiju obezbeđuju (redigovano) kao i drugi predajnici (redigovano).

2. Kada je sistem oružja Polaris ciljan protiv vremenski hitnih ciljeva, nameću se vrlo stroga ograničenja za raspoređivanje i doktrinu upravljanja sistemom. Sovjetska sposobnost za (redigovano) najozbiljniju pretnju sistemu komande i upravljanja Polaris pod ovim ograničenjima. Stoga je mišljenje DIA / SAC da SAD ne mogu sa velikim pouzdanjem da zavise od trenutne situacije sistema oružja Polaris da bi gađale hitne ciljeve. S druge strane, sposobnost sistema Polaris za sigurno uništavanje, tj. za napad na nevremenske hitne ciljeve je velika.

Analitičari su izvestili da su neki od najvećih faktora priroda lokacija za komunikaciju i troškovi održavanja mreže da bude u funkciji. Prema komitetu, fizički predajnici bili su "prilično mekani" i ranjivi na atomske bombe ili sabotažu.

Da bi bio spreman da hitno pošalje poruke u svakom trenutku, Pentagon bi morao da zadrži značajna sredstva na dežurstvu u komunikacionim centrima. Ovo je samo po sebi skupo i nije praktično.

I dok su naučni savetnici rekli da bi Polaris i dalje mogao biti važan deo svakog nuklearnog rata, oni su preporučili Pentagonu da što pre započne rad na poboljšanom i standardizovanom komunikacionom aranžmanu:

7. S obzirom na poteškoće koje bi Sovjeti imali u održavanju (redigovano) tokom dužeg perioda i priliku koju bismo imali da koristimo suvišnim komunikacijskim vezama i taktikama, naše je mišljenje da bi na kraju momentalno mogla da se dobije poruka "kreni“ koja bi omogućila sistem oružja Polaris da ispunio svoju ulogu sigurnog uništavanja pod uslovom da postoje odgovarajuće procedure za ratne uslove rada. Da bi se osiguralo da poruka na kraju stigne do podmornica Polaris, neophodno je uspostaviti komunikacionu mrežu sa tehničkim i operativnim karakteristikama kako bi se omogućila upotreba alternativnih puteva u prisustvu neprijateljske akcije.

Plan za takvu mrežu, MEECN (Minimum Essential Emergenci Communications Net), u početnoj je fazi u (Zajedničkom šefu osoblja). Međutim, MEECN danas ne postoji kao operativna mreža za komandovanje i upravljanje niti je još odobren plan za ispunjavanje komande i kontrole ili (redigovano). Ozbiljan nedostatak u primeni različitih alternativnih veza za prenos poruke od NCA (Nacionalna komanda za autorizaciju) prema sistemu oružja Polaris je nedostatak zajedništva ili značajne kompatibilnosti između sadašnjih terminala, kao na primer između (redigovano).

Pentagon ima nove klasifikovane mere

Danas američka mornarica koristi određeni broj aviona E-6B Merkur kao deo svog "Preuzmi komandu i reaguj" sistem, ili "TACAMO". Zasnovan na Boingu 707, avion bi pomogao da se obezbedi da kodovi "kreni" dođu do nuklearnih raketnih brodova u trenutku krize.

Ali pošto "TACAMO" postoji od ranih 1960-ih, Pentagon je verovatno postavio druge, još uvek klasifikovane mere nakon izveštaja naučno-savetodavnog odbora.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17