• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.01.2021

10:03 >> 13:06

/UŽIVO/ BAJDEN VRAĆA OBAMINE LJUDE NA VISOKE POLOŽAJE! Garland nominovan za državnog tužioca!

Vesti

/UŽIVO/ BAJDEN VRAĆA OBAMINE LJUDE NA VISOKE POLOŽAJE! Garland nominovan za državnog tužioca!

Podeli vest

Pristalice odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa probile su kordon i upale sinoć u Kapitol, tom prilikom četvoro je ubijeno, dok je više od 50 osoba uhapšeno. Ima povređenih policajca, a gradonačelnica je proglasila vanredno stanje

U toku je sednica kongresa na kojoj se očekuje potvrda pobede Džoa Bajdena na američkim izborima.

12:55 Bajden nominovao Garlanda za državnog tužioca

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden nominovao je danas sudiju saveznog apelacionog suda Merika Garlanda za sledećeg državnog tužioca (ministra pravde).

Bajden je istakao da će Garland i još troje pravnika koje je izabrao za visoke položaje u Ministarstvu pravde "vratiti nezavisnost pravosuđu i poverenje u vladavinu prava", prenosi AP.

 

 


Garland je svojevremeno bio kandidat Baraka Obame za Vrhovni sud, a trenutno obavlja posao sudije američkog Apelacionog suda za okrug Kolumbija, u kome se nalazi Vašington.

Obama ga je nominovao za Vrhovni sud dok je Bajden bio potpredsednik, ali američki Senat pod kontrolom republikanaca tada je odbio da održi saslušanja o nominaciji.
 

 

 

10:02 Tramp: Tranzicija vlasti 20. januara biće u skladu s propisima

Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas, u prvom reagovanju nakon što je Kongres potvrdio pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, da će tranzicija vlasti 20. januara biti obavljena u skladu sa propisima.

Tramp je rekao da odluka Kongresa "predstavlja kraj "najvećeg prvog mandata" u predsedničkoj istoriji.

Foto: Tanjug

Donald Tramp

- Iako uopšte nisam saglasan s ishodom izbora i činjenice me podupiru, ipak će doči do uredne tranzicije 20. januara - naveo je Tramp, prenosi CNN.

On je dodao da je uvek govorio da će nastaviti borbu kako bi se osigurali da se broje samo legalni glasovi.

- Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom - rekao je Tramp.

Kongres je danas potvrdio, brojanjem glasova elektorskog koledža, da je Džozef Bajden novi predsednik SAD.

9:43 Kongres potvrdio pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima

Novi predsednik SAD je Džo Bajden, nakon što je danas Kongres potvrdio elektorske glasove, javio je CNN.

Foto: Tanjug/AP

Posle prekida zbog nereda koje su juče na Kapitol hilu izazvale pristalice aktuelnog predsednika Donalda Trampa, članovi Predsedavajućeg doma i Senata su se vratili u Kongres i nastavili prebrojavanjem glasova.

Bajden je pobedio rezultatom 306:232.

9:33 Umalo tuča među republikancima

Dva člana Predstavničkog doma su se sukobili nasred parlamenta nakon što su imali razmimoilaženja oko toga da li da se izbace iz zapisnika primedbe drugih članova.

Počelo je kada se republikanac iz Virdžinije Morgan Grifit usprotivio rečima demokrate iz Pensilvanije Konoru Lambu tokom rasprave o glasovima Elektorskog koledža iz Pensilvanije, preneo je CNN.


U priču su se uključili republikanci Endi Haris i Kolin Olred, koji su vikali jedan na drugog "sedi dole" - "ne, sedi ti dole".

Potom su se našli u klinču, a bar desetak drugih članova je ustalo sa poslaničkih mesta i razdvojila ih - Al Loson sa Floride, Džejmi Raskin iz Merilenda i jedan stariji član osoblja demokrata su pomogli da ne dođe do tuče.

Brzo je ušlo naoružano obezbeđenje i ostalo u sali iz predostrožnosti.

9:23 Vanredno stanje do 21. januara

Gradonačelnica Vašingtona Murijel Bauser je produžila vanredno stanje do 21. januara, uz podršsku njujorške Nacionalne garde, koja će biti postavljena po gradu nakon velikih nereda u kojima su nastradale četiri osobe.

Foto: Tanjug/AP

Naređenje gradonačelnice će biti na snazi dok novi predsdednik Džo Bajden ne položi zakletvu, tačnije, do dana nakon inauguracije.

- Juče su protesti po Prvom amandmanu postali nasilni. Mnoge osobe su došle u glavni grad naoružane kako bi učestvovale u nasilju i razaranju. Ispaljivali su hemijske supstance, cigle, boce i pucali iz pištolja - rekla je ona, a preneo Indipendent.

8:50 Demokrate traže opoziv Trampa, društvene mreže brišu njegove objave

Ilhan Omar, demokratska članica Predstavničkog doma, najavila je danas da će sastaviti predlog o opozivu predsednika Donalda Trampa, nakon što je on pozvao svoje pristalice da se bore da preokrenu njegov poraz na izborima, i to samo 13 dana uoči zakazane inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena

- Ne možemo mu dozvoliti da ostane na položaju, radi se o očuvanju naše Republike i moramo da ispunimo svoju zakletvu - poručila je na Tviteru Ilhan Omar, iako su preostale još samo dve nedelje pre nego što novoizabrani predsednik Bajden preuzme dužnost.

Aleksandrija Okasio-Kortez, takođe demokrata iz Predstavničkog doma i članica grupe liberalnih zakonodavaca, koje često napada predsednik Tramp, ponovila je poziv Ilhan Omar tvitom koji se sastojao od samo jedne reči - "opoziv", preneo je Glas Amerike.

Šef velike americke poslovne grupe koja predstavlja 14.000 kompanija, ukljucujuci Ekson Mobal, Fajzer i Tojota Motor Korporejšnm Džej Timons pozvao je visoke americke zvanicnike da razmotre smenu predsednika Donalda Trampa sa položaja nakon što su pristalice odlazećeg predsednika sinoć upale u zgradu Kongresa.

Timons je izjavio da je Tramp "podsticao nasilje u pokušaju da ostane na vlasti i da svaki izabrani lider koji ga brani, krši svoju zakletvu na poštovanje Ustava i odbacuje demokratiju radi anarhije."

Dodao je da bi potpredsednik Majk Pens trebalo da razmotri pokretanje 25. amandmana radi očuvanja demokratije.

Društvena mreža "Tviter" na kojoj se aktuelni američki predsednik često oglašava i na kojem je pozvao demonstrante da ne ulaze u Kapitol, obrisao je poslednje dve njegove objave.
 

Foto: TwitterPrintscreen/realDonaldTrump

Tviter briše Trampove objave

Pomenuti 25. amandman predviđa da se predsednička ovlašćenja prenesu na potpredsednika ako njegov kabinet zaključi da predsednik iz fizičkih ili mentalnih razloga nije u stanju da obavlja svoj posao, dodaje Glas Amerike.

Da bi se to dogodilo neophodno je da potpredsednik i većina kabineta proglase predsednika nesposobnim da obavlja svoju dužnost.

U slučaju da predsednik odbaci te tvrdnje, onda je neohodno da dve trećine Predstavničkog doma i Senata glasaju da postave potpredsednika na celo države.

I dok je 25. amandman nekoliko puta korišćen od kada je usvojen 1967. godine, nikad nije pokrenuta ovakva vrsta procedure da se predsednik smeni.

Tramp je već jednom opozvan u Predstavničkom domu, 2019. godine, po optužbama da zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa i tako postao treći američki predsednik koji je opozvan u donjem domu Kongresa.

Foto: Printskrin video

Za prvu tačku predloga, zloupotrebu položaja, glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197.

Druga tačka, opstrukcija Kongresa, usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

U februaru ove godine, gornji dom Kongresa, Senat, odbio je opoziv Trampa.

Za prvu tačku za je glasalo 48, a protiv 52, a za drugu tačku je glasalo 47, a protiv 53.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ideeeeeeeeeeeeeeš

pre 3 godine

Kakav lik majku ti milu, poslao vojsku na svoje, koje je on huškao? Pa, ovo je, ko da je Milošević 91g poslao JNA na Srbe koji su rušili balvane i pokretali rat, da ga zaustavi...?

Čekaj

pre 3 godine

Koliko bi sada bilo živih ljudi kojih više nema da je to uradio? Koliko bi sada Srba bilo u Hrvatskoj da je to uradio? Koliko bi Srba svake godine onako bratski nosilo milijarde Hrvatima na more da je to uradio?

Nile

pre 3 godine

Potvrđeno je da je Tramp izgubio izbore i u "svojoj" Đorđiji i Pansilvaniji a njegovi su Republikanci juče izgubili i Senat kojeg su preuzeli Demokrati pa šta mu drugo preostaje nego neredi jer je preveliko narcisoidno govno da bi se mirio sa najgorim porazom u istoriji gde je Bajden osvojio najviše glasova u istoriji. ALI ima li većeg dokaza od ovoga da je sam Tramp celo vreme bio Ruski-Putinov igrač?

O medijima

pre 3 godine

John F. Kennedy - O medijima i tajnim društvima [Cijeli govor s prevodom] ----- www.youtube.com/watch?v=DvWFBXzQKbw&feature=emb_logo

Milan63

pre 3 godine

Tramp je pokraden, a tu krađu su demokrate izvele na maestralan način. Ne, nije tačno? Pa, nemoguće je da je Tramp pobedio u 25 država, da se glasalo poštom, je li, da je bio blokiran na svim medijima, da se toliko naroda oseća prevarenim, a da je sve bilo u redu. Ali, najjadniji su ovi naši drugosrbijanski mediji, koji ćute o prekomernoj upotrebi sile u voljenoj im zemlji, svetioniku demokratije, gde ubiše četvoro ljudi, a među njima i onu nesrećnu ženu, veteranu vazduhoplovstva. Pa, neka sada Draža Petrović i Koraks, za promenu, puste ako smeju u Danasu neku karikaturu na tu temu. Ne bi bilo loše, za promenu.

bole

pre 3 godine

NJihove zakone trebaju primeniti sve zemlje pa izvolte rušite i razbijajte skupštinu.

Amater

pre 3 godine

KADA GLEDAM OVO CAUSESKU JE BIO PRAVI DEMOKRATA NASPRAM OVIH...

milankukic

pre 3 godine

tako ti je to gajio je zmiju u nedrima Majk Pens je Trampov juzda cekao je momenat da ga izda

bosanac2

pre 3 godine

Ponovo se okuplja satanistickopedofilsko zlo,tek sad nastaje pakao sa ovim smradovima i bajdenom metuzalemom.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija