• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra.co

18.01.2021

19:22

SRBIJO, OVO NE MOŽE DA TE MIMOIĐE! BAJDENOVA PRVA MISIJA JE SRUŠITI ENERGETIKU EVROPE ZBOG ZAVISNOSTI OD RUSIJE!

Vesti

SRBIJO, OVO NE MOŽE DA TE MIMOIĐE! BAJDENOVA PRVA MISIJA JE SRUŠITI ENERGETIKU EVROPE ZBOG ZAVISNOSTI OD RUSIJE!

Podeli vest

Iako Sjedinjenje Američke Države proteklih meseci uporno upozoravaju "slobodnu" Evropu na "opasni i maligni" ruski gas i na iste takve energetske projekte koji će samo dodatno povećati njenu zavisnost o Rusiju, o gazdi u Kremlju, ukazujući na evropsku potrebu njegove zamene uvoza sa proverenim i "savezničkim" američkim ili nekim nedefinisanim tečnim naftnim gasom

Drugim rečima, potreba je vlade u Vašingtonu da poveća sveukupnu evropsku zavisnost o SAD, jer ona više ne bi bila samo vojne i bezbedonosne prirode, već i energetske),  ipak iz sveta energetike stižu vrlo zanimljive vesti, koje demantuju američka (naravno i NVO upozorenja, nije Evropa bitno drugačija od Srbije) a učestalo i otvorene pretnje (poput one usmerene na gotovo završeni gasovod „Severni tok 2" o opasnosti energetske saradnje sa Moskvom.

Malo je ko u svetu očekivao ovako brzu ekspanziju ruskog LNG-a na evropskim i azijskim tržištima, nakon što je sve ukazivalo na ekskluzivno pravo SAD-a, Katara i Australije na širenje upravo tog segmenta biznisa. Već je odavno svima bilo jasno kako  konkurisati Rusiji u izvozu gasa kroz kopnene i pomorske gasovode nije moguće. Odjednom, ozbiljna ruska konkurencija stiže i kroz LNG biznis. Neprihvatljivo za liberalnu Ameriku!

Kako navodi britanski Rojters, Rusija je 2018. preskočila SAD na najprivlačnijem i najvećem tržištu za tečni naftni gas, na onom azijskom. Ona je prošle godine u azijsko-pacifički region izvezla 20 % više LNG-a, od SAD. Prvo mesto na tom tržištu zauzima Australija, a drugo Katar dok je na trećem mestu Malezija.

Ukupno gledano isporuke LNG-a u svetu su se 2018. povećale za 8,3%. Pri tom se izvozom LNG-a bavi 20 država, a uvozom njih 42. Povećanje proizvodnje LNG-a ostvareno je u Australiji, SAD-u i u Rusiji.

GREŠKA ZBOG KOJE JE IZGUBIO 280 MILIONA DOLARA! Čupa kosu jer je slučajno bacio hard disk, moli da ga puste da kopa po smeću

Kako SSSR nikada nije koristio energetske ugovore za političke uticaje i zbog toga zatvarao Zapadnoj Evropi gasne ventile, veoma je otežano da sada u post hladnoratovskom periodu objasniti da će kapitalistička Rusija upravo to da čini, jer biznis ionako pronalazi svoje putove ukoliko su oni popločani profitom. A ovde su profiti veliki, dugoročni i sigurni.

U 2018. Rusija je počela izvoz tečnog naftnog gasa sa svog arktičkog mega LNG projekta „Yamal LNG" i odmah zauzela drugu poziciju po količinama izvoza LNG-a u „neprijateljskoj" Velikoj Britaniji.  Bezuslovni lider u isporukama gasa na britansko tržište ostao je Katar, odakle je isporučeno najviše gasa. Iako odnosi između Rusije i Velike Britanije nikada nisu bili lošiji još od vremena hladnog rata, katarske su se isporuke smanjile za 50 %, a važnu ulogu u tome imao je upravo novi ruski gas sa Jamala.

Foto: AP PHOTO

Isporuke gasa sa „Yamal LNG", prema ocenama agencija, promenile su energetski izgled Evrope. Osetno povećanje uvoza LNG iz Rusije i SAD-a od strane Velike Britanije, posljednjih nekoliko godina dovelo je do oštrog smanjenja uloge Katara. Katar je zauzimao 1. mesto u isporukama LNG-a Velikoj Britaniji dugi niz godina, a 2017. udeo katarskog plina u toj je zemlji je iznosio čak 87 %. U 2018. taj se udeo smanjio na 39 %, a od početka 2019. on je već pao na 34 %.

Ono što je ključno je da su isporuke gasa iz drugih zemalja omogućile smanjenje njegove tržišne cene za britanske potrošače, a tim principom su počele da se vode i druge države (ovde napominjem države, ne zemlje poput Ukrajine i baltičkih zemalja koje cenom energenata plaćaju tuđe ratove).

UHAPŠEN GRADONAČELNIK ULCINJA! Abazović: Vlada⁩ je odlučna da zloupotrebama stane na kraj!

Kako ruski mediji pišu, prema rezultatima iz 2019., zahvaljujući razvoju projekta „Yamal LNG" (a vlada u Kremlju razvija i „Yamal LNG 2") Rusija je uspela da zauzme prvo mesto u isporukama LNG-a u Evropu, čime, zapravo, potvrđuju pisanje Rojtersa o ruskom uticaju na energetsko tržište Evrope.

I tako, dok se SAD i EU, pre svega Nemačka i njoj odane članice saveza, sukobljavaju (do nivoa opasnog narušavanja strateškog NATO saveza) oko projekta gasovoda „Severni tok 2", koji će povezivati Rusiju i Nemačku po dnu Baltičkog mora, Rusija, gotovo neprimetno i u tišini, paralelno sa svojim kopnenim gasovodima razvija i svoje LNG projekte velikih  kapaciteta i perspektiva. Ono što je interesantno je da su rusko - kineski mega projekti tipa gasovoda „Snage Sibira" (Istočna i Zapadna ruta, tj. dva velika nezavisna gasovoda) i gasovoda Sahalin-Habrovsk-Vladivostok gotovo ostali neprimećeni.

U protekloj godini, usled pandemije kovid-a, potražnja za gasom je pala za 4 %. U ovoj godini se očekuje progresivan oporavak potražnje. To će, pre svega, zavisiti o povratku potražnje na pretkrizni nivo na razvijenim tržištima, dok se na tzv. novim tržištima očekuje povećanje zbog ekonomskog oporavka i nižih cena prirodnog gasa. Prema projekcijama Međunarodne agencije za energetiku (IEA) očekivana godišnja stopa rasta u idućih pet godina trebala bi da iznosi 1,5 %.

Najveća potražnja, predviđa se, biće u azijsko-pacifičkoj regionu koja bi trebala da preuzme polovinu svetske potrošnje gasa. Vodeće dve države su Kina i Indija, a koliko će oni povećati potražnju zavisiće će od smeru njihove politike oporavka nakon krize. Zasad u obe zemlje gas ima jaku političku podršku, a prema postojećim reformama njegova uloga još bi trebala da  ojača. Gledajući realno, košmarni scenario za Evropu, koja je još uvek u centru dešavanja i slabo (nikako) se privikava na novonastalu situaciju, premda je na evropskoj razini potrošnja gasa smanjena, uvoz LNG-a u zadnje tri godine porasla je čak 55 %, dok je uvoz prirodnoga gasa putem gasovoda u istom periodu pao za 5,5 %. Međutim, ovogodišnji pad cene gasa nije imao veze sa uvozom preko LNG terminala, nego isključivo sa zastojem privrede.

Foto: Informer

Puno veća opasnost po interese stare Evrope od same energetike verovatno je politička dimenzija američke „posvećenosti" novim članicama EU na njenom istočnom krilu, koja dominantnim evropskim centrima (pre svega Berlinu i Parizu) izbija iz ruke mogućnost autonomnog spoljnopolitičkog delovanja zbog otpora istočnih članica koje će uvek radije da slušaju direktive iz Vašingtona nego iz Brisela ili Berlina iako od njih dobrano ekonomski zavise. Ali to je već neka druga tema, koja se odnosi na prethodnu nepromišljenu politiku ubrzanog širenja EU na istok, bez bilo kakvih dubinskih analiza što će ona sa sobom da donese, odnosno mržnja prema Rusiji. Pohlepa i profit za zauzimanjem novih tržišta i njegovu eksploataciju uzeli su svoj danak koji se upravo sada naplaćuje.

(VIDEO) PAMETNOM SVE JASNO! U FEDERACIJI RAT NIJE ZAVRŠEN! U uniformama i sa fantomkama na glavama viču "Alahu akbar"... STRAŠNO!

Što se tiče nove Bajdenove administracije oni su svesni činjenice da nije potrebno naglašavati kako će gas iz gasovoda i u buduće biti jeftiniji od onog komprimovanog , naročito kroz činjenicu da se na azijskom LNG tržištu postižu puno veće cene (a one su sada upravo rekordne) nego na evropskom pa će biti zanimljivo pratiti koliko će uopšte američki proizvođači biti zainteresovani za njegov plasman u Evropu gde bi bili u obavezi da smanjuju cene sa obzirom na postojeću konkurenciju sa drugim dobavljačima koji gas ovde plasiraju, pre svega na Rusiju i njene azijske satelite, koji preko Rusije izvoze gas u Evropu.

Gas jeste politika, ali je prevashodno biznis.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 3 godine

Bajden prvo mora da se seti kako se zove i zašto nije u svojoj kuću u Delaveru bez da u trenucima lucidnosti pomisli da su ga njegovi smestili u starački dom... ali ima ko će da se bavi urušavanje energetskog sistema Evrope i postavljanje u apsolutnu finansijsku i političku zavisnost od SAD-a.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija