• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

25.01.2021

23:02

PRIMATI U JUŽNOJ AZIJI NAČISTO PODIVLJALI ZBOG PANDEMIJE! Izgladneli majmuni terorišu Tajland

Vesti

PRIMATI U JUŽNOJ AZIJI NAČISTO PODIVLJALI ZBOG PANDEMIJE! Izgladneli majmuni terorišu Tajland

Podeli vest

Čopor makaki majmuna već mesecima pustoši useve lokalnih farmera u tajlandskoj provinciji Nakon Račasima, jer zbog koronavirusa više nema turista koji su ih nekada hranili

Izgladneli makaki majmuni već mesecima pustoše useve u provinciji Nakon Račasima na severoistoku Tajlanda jer zbog aktuelne pandemije koronavirusa više nema turista koji su ih nekada hranili. Podivljali primati svakodnevno upadaju na posede lokalnih farmera i kradu im ogromne količine hrane, zbog čega tamošnje stanovništvo zahteva od države da ih zaštiti i nadoknadi im materijalnu štetu.

Stanovništvo u strahu

Kako javljaju mediji, makaki majmuni, koji su živeli u obližnjem nacionalnom parku "Kao Jai", počeli su da terorišu stanovništvo u Nakon Račasimi kada su polovinom prošle godine vlasti u Tajlandu zatvorile granice za strane turiste kako bi zaustavile nekontrolisano širenje smrtonosne zaraze. Budući da su se životinje do tada uglavnom hranile namirnicama koje su im davali posetioci rezervata, napustile su svoje prirodno stanište i krenule da pustoše okolna polja kukuruza i plantaže manga i ananasa.

Zauzeli grad, policija nemoćna
 

Mediji podsećaju da ovo nije prvi put da primati zbog koronavirusa izazivaju haos u Tajlandu. U julu prošle godine oko 8.400 makaki majmuna praktično je zauzelo grad Lopburi na severoistoku zemlje, pošto su ostali bez hrane koju su im davali turisti. Agresivne životinje upadale su u kuće, prodavnice i pijace i otimale svu hranu na koju bi naišle. Policija je priznala da je nemoćna da ih zaustavi i preporučila stanovništvu da ne izlazi iz kuća ako to nije neophodno. 

Lokalni farmeri tvrde da se majmuni ponašaju kao "organizovana banda" i da ne postoji način da im se suprotstave, s obzirom na to da napadaju u čoporu i da ih ima više od 100. Oni kažu da su podivljali majmuni pretnja ne samo za useve, već i za stanovništvo, pošto su zbog nedostatka hrane postali veoma agresivni.

- Možemo samo da ih gledamo kako uništavaju naše zasade. Nemoguće ih je zaustaviti, napadaju u čoporu, ima ih više od 100 i niko im ne može ništa. Samo jedan majmun može da nanese ozbiljne povrede čoveku, a kamoli tako veliki čopor. Ponašaju se kao organizovana banda, mnogo su gladni i agresivni - rekao je novinarima neimenovani farmer iz provincije Nakon Račasima, kojem su majmuni opustošili polje kukuruza za samo jedan dan.

Država obećala pomoć

Država je obećala da će vlasnicima useva nadoknaditi pričinjenu štetu i da će ih zaštititi od pomahnitalih životinja, upozorivši farmere da ni u kom slučaju ne pokušavaju sami da se suprotstave majmunima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija