• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ / M. DOBROMIROVIĆ

30.01.2021

23:15

VAŠINGTON NAJAVLJUJE NOVE PRITISKE NA NAŠU ZEMLJU! Bajden će zahtevati da Srbija prizna "Kosovo"!

Vesti

VAŠINGTON NAJAVLJUJE NOVE PRITISKE NA NAŠU ZEMLJU! Bajden će zahtevati da Srbija prizna "Kosovo"!

Podeli vest

Američka administracija u potpunosti podržava briselski dijalog Prištine i Beograda, čiji je cilj sveobuhvatno rešenje koje će dovesti do "uzajamnog priznanja", saopštio Stejt department
Novo jedinstvo
 

Novo jedinstvo
Novo jedinstvo SAD i EU u vezi sa Zapadnim Balkanom znači da ćemo biti izloženi pritiscima

Nikola Selaković, šef diplomatije
 

Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden i njegova administracija pritiskaće Srbiju da prizna lažnu državu Kosovo, potvrđeno je u Stejt departmentu!

Američka vlada saopštila je da nova administracija u Vašingtonu u potpunosti podržava briselski dijalog Beograda i Prištine, čiji je cilj sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, koji podrazumeva 'uzajamno priznanje'!?! Ovim je i zvanično potvrđeno da će Srbija narednih godina trpeti ogromne pritiske da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Čekajte, bre!


MARKO ĐURIĆ AMBASADOR U SAD:

Srbija ne želi zategnute i teške odnose sa SAD. Srbija pruža ruku prijateljstva i iskazuje spremnost za otvaranje novog poglavlja prijateljstva i bliske saradnje naše dve zemlje.

Pomoć Rusije i Kine

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), Amerika će nastaviti da podržavaju 'Kosovo' i Srbiju u pregovorima.

- Kao što je predsednik Bajden rekao: Sveobuhvatno rešenje koje će dovesti do uzajamnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države i jačanja njihovih demokratskih institucija od suštinske je važnosti za napredak Kosova i Srbije. To bi poboljšalo bezbednost i prosperitet obe zemlje, unapredilo njihove težnje za članstvom u EU i drugim multilateralnim institucijama i podržalo trajni cilj cele Evrope, slobodne i mirne - navodi se u pisanoj izjavi pres-službe Stejt departmenta koja je dostavljena RSE.

Komentarišući ove navode, istoričar i analitičar Saša Adamović kaže da se u narednom periodu svakako očekuju pojačani pritisci na Srbiju.

- Treba uvek imati u vidu da krajnji cilj Bajdenove administracije jeste da od Srbije iznudi priznavanje nezavisnosti Kosova i ukidanje Republike Srpske, odnosno unitarizaciju BiH. Vašington će u tome imati podršku većeg dela EU. Zbog toga u narednom periodu očekujem pritiske na Srbiju. Ti pritisci će, s druge strane, samo ojačati položaj Rusije i Kine na Balkanu - ističe Adamović.

Grenel: Dijalog je neuspeh demokrata!

Specijalni izaslanik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je demokrate da žele da predstave da samo one mogu da reše komplikovane probleme, a kao primer da u tome nisu uspešni naveo je pitanje Kosova.

Foto: Tanjug

Ričard Grenel

- Džo Bajden je u administraciju ponovo doveo ljude koji su radili u administraciji Baraka Obame i sada oni počinju opet da rade na rešavanju problema koje ranije nisu uspeli da reše, kao što je i Kosovo... - istakao je Grenel.
 

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost naglašava da je ovde samo reč o kontinuitetu američke politike.

- Ovakav stav Vašingtona nije novost, niti bilo koga treba da čudi. Podsetiću da je Donald Tramp isto zahtevao od naših vlasti sve vreme svog predsednikovanja, dok je Ričard Grenel isključivao čak i bilo kakvu opciju podele ili pomeranja granica. Ipak, i pored svega moramo kako znamo i umemo da se izborimo za naše interese - upozorava Rajić.

Neće biti lako

Šef diplomatije Nikola Selaković ocenjuje da novo jedinstvo SAD i EU u vezi sa Zapadnim Balkanom znači da ćemo biti izloženi novim i pojačanim pritiscima.

- Postojalo je jedinstvo SAD i EU pre osam ili deset godina da je pitanje Kosova završeno i da Srbiji mora da se nametne obaveza da prizna kosovsku nezavisnost, separatizam i secesiju dela svoje teritorije. Srbija to, uprkos pritiscima, tada nije uradila... Važno je da vidimo i ko će biti okosnica buduće vlasti u Prištini, jer će to biti strana sa kojom će se voditi dijalog. U dosadašnjem dijalogu smo postigli značajne stvari za naš narod u borbi za zaštitu naših vitalnih interesa. Mi nikada nismo bili prepreka dijalogu, ali ucene i uslovljavanja ne mogu biti dijalog... - naglašava Selaković.

Moj ugao

MIŠEL ZUBENICA, ANALITIČAR

Ovo je bilo očekivano. Bajdenov stav ne predstavlja nikakvo iznenađenje. I Tramp se zalagao da Kosovo treba da zaokruži svoju nezavisnost.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
GameStop

pre 3 godine

Mozda bi jedan od najvecih generalnih doprinosa stabilnosti, prosperitetu i demokratiji Amer bio kada bi se uspostavio kakva-takva fer plej na njovoj berzi. Sva je sreca sto smo njihovu demokratiju videli na delu na ovako spektakularan nacin. Naravno, sve ce se vrlo brzo zataskati, a "osteceni" povratiti novac sa kamatom.

Mapko

pre 3 godine

1999 Americki zlocinci nisu uspeli u tome da Srbija prizna bilo koju nezavisnost Albanaca sa Kosmeta, a tek sada, kada se SAD raspada pred nasim ocima, tek sada ce Srbija pristati na tu istu nezavisnost, ma kako da ne. Al su to nebulozne zelje i decije americke price. Americki demokrati kao srpska opozicija, deli zajednicku patolosku bolest, a to je psihicki poremecaj negiranje realnosti, do te mere da njihova retorika lici na sektaske price kada sektasi veruju u sopstvenu laz. Koja patetika.

NEBOJŠA

pre 3 godine

А ШТА НАС ЗАБОЛЕ ШТА АМЕРИКА ХОЋЕ.ШТА СЕ ''ШТРЕЦАТЕ''.

gegula

pre 3 godine

Nadam se brzom priznanju samostalne države Teksas i drugih država,a pritisak da im onda skoči na 250 sa 180.Koliko vidim naoružali su građane kao hrvati ustaše 91.g i da do tog scenarija nije ostalo mnogo.Kad to dođe rado bi im poslao milogorce u mirovnjake.

Voja

pre 3 godine

Nema on pojma šta je podpisao. Važno je da se slika

Ljuba

pre 2 godine

Ajde bre senilna starcino gledaj svoja posla i neprosipaj svoju pamet kad si vec postao dementan.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija