• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.02.2021

16:31

DŽEK MA, VLASNIK ALIBABE U NEMILOSTI KINE!  Skinuli ga sa važne liste, poslali mu jasnu poruku

Vesti

DŽEK MA, VLASNIK ALIBABE U NEMILOSTI KINE! Skinuli ga sa važne liste, poslali mu jasnu poruku

Podeli vest

Osnivač Alibaba grupe, Džek Ma, izostavljen je sa liste kineskih preduzetničkih lidera, koju objavljuju državni mediji, što predstavlja signal da je ovaj biznismen daleko pao u nemilost Pekinga, prenosi Rojters

Najpoznatiji kineski biznismen nije spomenut u članku objavljenom na naslovnoj stranici Šangaj sekjuritis njuza (Shanghai Securities News). Umesto toga, Ren Žengfei iz Huaveija, Lei Džun iz Šaomija i Vang Čuanfu iz BYD-a pohvaljeni su za svoj doprinos.

Lista je objavljena u utorak u vreme kada se očekuje da Alibaba izvesti o zaradi u poslednjem kvartalu.

Katalizator trenutnih Maovih problema bio je njegov govor od 24. oktobra u kojem je kritikovao kineski regulatorni sistem, što je dovelo do suspenzije IPO-a njegove Ant Grupe vredne 37 milijardi dolara i to samo nekoliko dana pre uvrštavanja ovog diva na berzu.

Regulatori su od tada lansirali antimonopolsku istragu kompanija u tehnološkom sektoru pri čemu su posebnu pažnju obratili na Alibabu, a razmatraju i strože propise za Ant Group.

Ma, koji nije poznat po tome što se klonio reflektora, nakon toga je na oko tri meseca nestao iz javnosti, što je pokrenulo brojna nagađanja o tome gde se on nalazi. Pojavio se prošlog meseca na snimku od 50 sekundi.

Šangaj sekjuritis njuz je rekao da iako su se neki od preduzetnika koje hvali ranije ponašali kao "bezobzirni heroji" u svojim naporima da se otrgnu od starog, krutog ekonomskog sistema, oni sada predvode "grupu kompanija koje poštuju pravila razvoja i tržišta".

Ma je kritikovao kineski sistem regulacije zbog gušenja inovacija i globalna bankarska pravila uporedio sa „klubom starih ljudi“.

"Današnji finansijski sistem je nasleđe industrijskog doba", rekao je Ma u govoru.

"Moramo da postavimo novu za sledeću generaciju i mlade ljude. Moramo reformisati trenutni sistem", naveo je tada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija