• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

07.02.2021

12:29

AUSTRIJA JE SPREMNA ZA PROIZVODNJU RUSKIH I KINESKIH VAKCINA!

Vesti

AUSTRIJA JE SPREMNA ZA PROIZVODNJU RUSKIH I KINESKIH VAKCINA!

Podeli vest

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je protiv politizacije vakcinacije i ako Evropska agencija za lekove odobri i registruje rusku ili kinesku vakcinu on je spreman da se sa njom vakciniše. Ruski fond direktnih investicija predao je u januaru dokumente za registrovanje Sputnika-V u EU

U intervjuu nemačkom "Veltu" Sebastijan Kurc je kazao da će Austrija pokušati da organizuje proizvodnju ruske ili kineske vakcine kad one dobiju dozvolu EU.

- Ako EU registruje rusku ili kinesku vakcini mi ćemo obavezno pokušati da austrijske kompanije počnu proizvodnju. Isto se odnosi i sa vakcinama iz drugih zemalja - objasnio je Kurc. On je dodao da je za Austriju važno da je vakcina efikasna, bezopasna i dostupna a uopšte ih ne interesuju geopolitičke bitke.

Posle nedavne pozitivne ocene koju je dao ugledni medicinski nedeljnik "Lancet" koji ima redakcije u Londonu, Njujorku i Pekingu u Moskvi je ojačao optimizam da će se Sputnik-V proizvoditi i u Zapadnoj Evropi.

Časopis "Lancet" pisao je o trećoj uspešnoj fazi kliničkih ispitivanja ruske vakcine Sputnik-V koju je napravio centar "Nikolaja Gamaleja" u Moskvi. Ta treća faza ispitivanja obavljena je u 25 bolnica i poliklinika u Moskvi a učestvovalo je 21 977 dobrovoljaca. Pokazalo se da je vakcina Sputnik-V efikasna 91,6 odsto. Inače, masovna vakcinacija u Rusiji je počela 18 januara.

Kiril Dmitrijev direktor Ruskog fonda direktnih direktnih investicija tvrdi da je interesovanje za Sputnik pokazalo više od 30 zemalja a ona je već registrovana u 16 zemalja.

Foto: Tanjug

Sebastijan Kurc

Posle časopisa "Lancet" rusku vakcinu je počela da hvali i američka agencija "Blumberg" koja je ocenila da je to veliki naučni uspeh Rusije. Ruski fond direktnih investicija očekuje da bi nadležne institucije u EU ovog meseca mogle da obave niz ekspertiza koje bi trebale da dokažu efikasnost i bezopasnost ruske vakcine a onda bi u martu trebalo da se dobije odobrenje za prodaju i pravljenje vakcine Sputnik u EU.

Ne čekajući dozvolu nadležnih institucija EU Mađarska je već kupila rusku vakcinu jer su u Budimpešti smatrali da je najbitnije brinuti o zdravlju svog stanovništva. U Nemačkoj takođe žele da koriste rusku vakcinu i već se pregovara o tome koja bi tamošnja fabrika proizvodila po ruskoj licenci Sputnik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija