• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jutarnji.hr

15.02.2021

13:45

SKANDAL DRMA HRVATSKU! Amerikanci im dali oklopna vozila vredna 100 miliona dolara, Hrvati ih pustili da istrunu

Vesti

SKANDAL DRMA HRVATSKU! Amerikanci im dali oklopna vozila vredna 100 miliona dolara, Hrvati ih pustili da istrunu

Podeli vest

U avgustu 2014. godine, prva od 220 borbenih vozila MRAP, koje su Hrvatskoj donirale Sjedinjene Države, stigla su u Hrvatsku vojsku.

Donacija je bila vredna oko 100 miliona američkih dolara i tada se govorilo o velikom iskoraku u opremanju HV kvalitetnim borbenim vozilima. Hrvatska je iz budžeta platila 2,5 miliona evra PDV-a.

Šest i po godina kasnije, u februaru 2021, oko 50 ovih vozila bilo je parkirano u dvorištu Remontnog zavoda na zagrebačkom Jankomiru. Kao što su bili parkirani u leto 2014. godine, tako stoje i danas. Po kiši, snegu i suncu,vozila nekada vredna oko 25 miliona dolara godinama propadaju. Većina su borbena oklopna vozila, a četiri sanitetska vozila tipa MRAP HAGA.

Delimično su pokriveni ceradama, a sa nekih su uklonjeni točkovi, verovatno za zamenu na polovnim vozilima. Ministarstvo odbrane se ne oglašava o ovome. Prema nezvaničnim informacijama, vozila će najverovatnije biti otpisana. Posle šest i po godina izlaganja svim mogućim atmosferama i nekorišćenja, dovođenje u radno stanje jednostavno bi bilo preskupo.

Pored toga, oružane snage su očigledno zaključile da su ta vozila višak i da im nisu potrebna, što pokazuje samo loše planiranje potrebnih količina kada je dogovorena donacija. Naime, tada su prvo stigla 162 vozila, a zatim je dogovoreno još oko 50. Tačno onoliko koliko šest i po godina stoji neiskorišćeno na livadi u Jankomiru. Doduše, tada se tvrdilo da će neke od njih rasporediti specijalne snage MUP-a, ali to se nikada nije dogodilo.

Nakon isporuke u Hrvatsku i predstavljanja javnosti, sva vozila prebačena su u Remontni zavod. Tamo je trebalo da se izvrši redovna služba, da se oboje u zeleno, neki od njih da se naoružaju i nadograde VHF komunikacionim uređajima. Ali ubrzo je utvrđeno da su vozila imala jedan veliki nedostatak. Naime, utvrđeno je da su balistički prozori na trećini vozila neispravni. Ova vozila su korišćena u vojnim operacijama u Avganistanu i Iraku, a s vremenom je jedan broj njih morao da bude zamenjen balističkim višeslojnim staklom zbog isteka životnog veka ili pojave raslojavanja, raslojavanja stakla usled velikih temperaturnih promena. Kako tokom pregleda vozila pre preuzimanja niko nije utvrdio da su prozori na delu vozila neispravni, to je potvrđeno tek nakon preuzimanja u Hrvatskoj. Zbog toga je oko 70 vozila završilo na travnjaku Remontnog zavoda. Tu su stajali dve i po godine, sve dok 2016. Ministarstvo obrane nije kupilo 120 različitih vrsta neprobojnog stakla za 48 vozila, vrednih 150.000 evra.

Uz to, kupljeni su prozori za još 80 vozila, vrednih oko 4 miliona kuna. Dakle, dodatnih 5 miliona kuna potrošeno je samo na staklo. Prozori su naknadno nabavljeni jer nisu bili uključeni u komplet rezervnih delova ugovorenih sa vozilima. Tada je nabavka trebalo da bude brza i jeftina. Naime, te 2014. godine načelnik Generalštaba general Drago Lovrić tvrdio je da je sa Amerikancima postignut dogovor o razmeni informacija o rezervnim delovima putem informatičkog programa i da će Hrvatska vojska biti na nivou snabdevanja SAD-a trupe.

„Dakle, najjeftinije i najbrže moguće“, zaključio je tada Lovrić.

Međutim, ispostavilo se da bi kupovina stakla u direktnom dogovoru sa Amerikancima bila pet puta skuplja nego putem javnog tendera, pa su nabavljeni direktno od proizvođača u Izraelu koji ih takođe isporučuje američkoj vojsci.

Kada su vozila isporučena, tvrdilo se da je jedini trošak za Hrvatsku bio 2,5 miliona evra plaćenog PDV-a. Ali ubrzo se ispostavilo da su troškovi mnogo veći. Uz oko 650.000 evra za stakla, za nadogradnju VHF komunikacijskih uređaja plaćeno je oko 200.000 evra. Dakle, samo za staklo i VHF uređaje potrošeno je dodatnih milion dolara, a tu su i troškovi farbanja vozila. Sada se ispostavlja da je planiranje takođe bilo loše i da je ugovoreno mnogo više vozila od potrebnog broja, a njihova popravka je očigledno ocenjena kao preskupa.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 3 godine

Hej haj bas vas briga , vozate se na taljiga. Ma boli vas uvo, uvek mozete s njima na poligon pa nek vezba vojska brzi ulazak i izlazak iz vozila , a na kraju u topionicu , pokriven trosak .

Goran

pre 3 godine

Kako kazu, poklonu se u zube ne gleda, tako da ... A sto se tice odrzavanja, pa i to kosta, kao i sve drugo. Domace vozilo je uvek bilo najjeftinije za odrzavanje.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija