• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraph.co.uk / Informer

28.02.2021

09:47

DŽONSON RASTURIO MAKRONA I MERKEL! Zbog svojih nečuvenih komentara o vakcinama zaslužuju osudu, a ne pohvalu!

Vesti

DŽONSON RASTURIO MAKRONA I MERKEL! Zbog svojih nečuvenih komentara o vakcinama zaslužuju osudu, a ne pohvalu!

Podeli vest

Kada su u pitanju svetski lideri, uvek se primenjuju neki mistični standardi ocenjivanja. Angela Merkel izjavila je da neće primiti vakcinu AstraZeneca, a Emanuel Makron da je vakcina "kvazi-efikasna" za osobe starije od 65 godina

Emanuel Makron jurio je iz neznanja i formirao stranku od jednog čoveka koja je bila usredsređena samo na sebe. U jednom trenutku nakon izbora za francuskog predsednika, pozvao je sve zakonodavce zemlje i držao im predavanja sat i po.

Tako je i sa Angelom Merkel. Nije važno šta radi kancelarka Nemačke. Ona može gotovo da uništi Evropsku uniju, kao što je to učinila 2015. godine jednostranom promenom politike azila i imigracije čitavog kontinenta. Ali ipak je ona staložena i pouzdana. Čak i kada je katastrofa sa kojom se kontinent suočava, ona koju je ona stvorila, na međunarodnom nivou je hvale kao siguran i razuman par ruku.

Reakcije oba lidera na pitanje vakcina

Predsednik Makron vlada zemljom u kojoj ne nedostaje antivaksera. Prema istraživanju Ipsosa, sprovedenom u decembru, samo 40 odsto francuske javnosti reklo je da bi se složilo da se vakciniše protiv kovida. 

Makronove primedbe o vakcini Okford-AstraZeneca prošlog meseca nisu bile samo neobične - bile su i opasne. Istog dana kada je Evropska agencija za lekove odobrila oksfordsku vakcinu za sve starosne grupe, francuski predsednik je iznenada tvrdio da se čini da je "kvazi neefikasna" za ljude starije od 65 godina.

Foto: Gareth Fuller/PA Wire/Pool via REUTERS

Evropska agencija za lekove odobrila oksfordsku vakcinu za sve starosne grupe

Nema dokaza da je to slučaj, i ko zna šta je Makrona nagnalo da ovo kaže: oholost, neznanje ili jednostavan nacionalistički ponos i držanje?

Ove nedelje galantno je rekao da će i sam dobiti vakcinu oksfordsku protiv, ali zbog netačnih iskaza o cepivu se nikada nije izvinio. I evo gde tu nailazi neobičan dvostruki standard. Kad god je Donald Tramp govorio o koronavirusu, domaća i međunarodna štampa čekale su da skoče na njega. 

Ali svet je ipak podivljao. Evo još jednog primera ludog Trampa, koji je pričao na temu o kojoj nije znao, rizikujući živote. 

Ipak Makronovo ime zadržaće uglednost. Tako je i sa Merkelovom. S obzirom na trenutne stope vakcinacije širom EU, evropski lideri bi trebalo da učine sve što je u njihovoj moći da podstaknu primanje vakcina među opštom populacijom.

Foto: TwitterPrintscreen/Emmanuel Macron

Evropski lideri bi trebalo da učine sve što je u njihovoj moći da podstaknu primanje vakcina među opštom populacijom

 

Gotovo 29 procenata stanovništva Velike Britanije primilo je najmanje jednu vakcinu. Poređenja radi, stope vakcinacije u Italiji, Španiji, Francuskoj i Nemačkoj se kreću oko 6 do 7 odsto.

Izvanredna je situacija u kojoj mogu zapeti najmoćnije evropske države. 

A šta Merkelova radi na ovom položaju?

Foto: AP/Photo

Priznajući da je predstavljanje vakcinacije razočaranje, izjavila i da neće primiti vakcinu AstraZeneca

 

Stotine hiljada doza ove vakcine trenutno se nalazi u Nemačkoj, neiskorišćeno. A evo i kancelarke koja dodaje postojeću sumnju nemačkog naroda rekavši da ne bi uzimala ovu vakcinu. Šta ona misli da bi se dogodilo? Šta bi se dogodilo u Velikoj Britaniji ako bi premijer podstakao širu javnost da uzme vakcinu, koju ni sam ne želi da primi?

Pa ipak, kod Merkelove, kao i kod Makrona, ništa od ovoga neće uticati na njihov ugled u prikazivanju svetskih lidera. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija