• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs

18.04.2021

16:56

(VIDEO) AMERI, ŠTA ĆETE SAD?! RUSIJA SE POVLAČI IZ PROJEKTA MEĐUNARODNE KOSMIČKE STANICE - PRAVI SVOJU!

Vesti

(VIDEO) AMERI, ŠTA ĆETE SAD?! RUSIJA SE POVLAČI IZ PROJEKTA MEĐUNARODNE KOSMIČKE STANICE - PRAVI SVOJU!

Podeli vest

Rusija će se povući iz projekta Međunarodne kosmičke stanice (MKS) za četiri godine, saopštio je potpredsednik vlade Jurij Borisov za TV kanal „Rusija 1"

Odluka je doneta na sastanku sa predsednikom 12. aprila, na Dan kosmonautike.

Ruska kosmička agencija "Roskosmos" je saopštila da su moduli MKS-a iscrpili svoj radni vek.

- Imamo radni period na stanici dogovoren sa našim partnerima na MKS-u do 2024. godine. Nakon ovog perioda, odluka će biti doneta na osnovu tehničkog stanja modula stanice, koji su u osnovi iscrpeli svoj vek trajanja, kao i naših planova za razmeštanje nacionalne orbitalne stanice nove generacije", saopštila je pres služba "Roskosmosa - prenose RIA Novosti.
 
Rusija će nastaviti radove na svojoj stanici. Šef Ruske akademije nauka Aleksandar Sergejev je na sastanku prezidijuma akademije rekao da početak finansiranja projekta očekuje nakon 2025. godine.

Pre toga, potrebu za stvaranjem nove stanice zbog tehničkih problema na ruskom segmentu MKS-a saopštio je direktor leta Vladimir Solovljev. Tamo su pronađene pukotine kroz koje izlazi vazduh. Oni su zapečaćeni, ali malo curenje se nastavlja.

BAJDENOV SAVETNIK UPUTIO OTVORENU PRETNJU RUSIJI: Biće posledica ako Navaljni premine u zatvoru!

Posle 2025. godine Sololjev je predvideo lančane probleme na segmentima MKS-a.

U oktobru je Solovljev otkrio izgled nove ruske orbitalne stanice. Planirano je da sadrži najmanje pet modula. Stanica je dizajnirana sa otvorenom arhitekturom i neograničenim životnim vekom. Razvoj vrši raketno-kosmička korporacija "Energija".

Inače, projekat MKS-a uključuje 15 članica, od kojih je pet glavnih: Rusija, SAD, Kanada, Japan i Evropska kosmička agencija. Izgradnja stanice započeta je 1998. godine, a prva stalna ekspedicija započela je sa radom 2000. godine.

JUŽNA KOREJA POKAZALA PROTOTIP KF-21! Višenamenski borbeni avioni "Jastreb" biće spreman da poleti 2022. godine!

Prema podacima kompanije "Energija", operatora ruskog segmenta stanice, ukupni troškovi izgradnje i upravljanja MKS-om na kraju 2016. procenjeni su na 121,6 milijardi dolara. Rusija je za projekat platila oko deset odsto ukupnog iznosa, ali je prema međunarodnim ugovorima dobila pristup korišćenju oko trećine njnih resursa. Godišnji troškovi održavanja stanice su do pet milijardi dolara godišnje. U početku je bilo planirano da stanica radi do 2015. godine, a zatim je dva puta produžen period njenog rada - do 2020. i 2024. godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Iza ograde

pre 2 godine

Nisam razumio- Rusi prave svoju "medjunarodnu" ili samo svoju "rusku" ?? Uglavnom manje pijanaca na pravoj postaji.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija