• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

23.05.2021

22:00

(VIDEO) RUSI JASNI, TO JE BILA BRILJANTNA OPERACIJA SPECIJALNIH SLUŽBI BELORUSIJE! EU i NATO prete Lukašenku zbog "otmice" aviona i hapšenja opozicionara! OVO NEĆE PROĆI BEZ...

Vesti

(VIDEO) RUSI JASNI, TO JE BILA BRILJANTNA OPERACIJA SPECIJALNIH SLUŽBI BELORUSIJE! EU i NATO prete Lukašenku zbog "otmice" aviona i hapšenja opozicionara! OVO NEĆE PROĆI BEZ...

Podeli vest

Prinudno sletanje" aviona "Rajan era" u Minsku i hapšenje opozicionog aktiviste Romana Protaseviča diglo je na nige Evropu i svet, Rusija ističe da je reč o briljantnoj operaciji specijalnih službi Belorusije, a NATO o zapad da je reč o klasičnoj otmici. To je, navode iz Alijanse, ozbiljan i opasan incident koji zahteva međunarodnu istragu

Podsetimo, Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio je prinudno sletanje u Minsk aviona kompanije Rajaner u kojem je putovao istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič.
U izveštaju Rojtersa se navodi da je Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion Rajanera do aerodrome u Minsku.

Protaševič, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, uhapšen je nakon današnjeg sletanja na aerodrom u Minsku.

ŠTA REĆI?! ALBANCI OTKRILI PLAN FRANCUSKE I NEMAČKE ZA KIM?! NOVI "NON-PEJPER" NA STOLU, evo šta Berlin i Pariz navodno nude Srbiji!

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije potvrdilo je privodenje Romana Protaševica, suosnivaca kanala Nekstia Telegram, oznacenog kao eskstremistu u Belorusiji.

Poslanik Državne dume Vjačeslav Lisakov nazvao je hapšenje opozicionog aktiviste u Belorusiji Romana Protaseviča "briljantnom operacijom" specijalnih službi republike.

- Nesumnjivo, KGB Belorusije je izveo briljantnu specijalnu operaciju sa operativne tačke gledišta. Pratili su "objekat", sproveli ga, odigrali potencijalni teroristički napad i faktički naterali avion da sleti. I na kraju, primili ga u sigurne ruke: Šlag na tortu može biti surova presuda suda i pomilovanje predsednika Aleksandra Lukašenka - napisao je Lisakov na telegramu.

On je dodao da je ovo što se desilo "ozbiljan potez prema autorima resursa koji su često provocirali ljude na direktne sukobe sa policijom radi političkih i finansijskih interesa.

S druge strane, NATO ističe da prati incident sa „nasilnim sletanjem" aviona „Rajan era" u Minsku i hapšenje opozicionog aktiviste Romana Protaseviča, rekoa je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

ZAPAD SPREMA HAOS OKO KOSOVA! SVE JE KAO PRED RASPAD SFRJ, SAMO NI SRBIJA NIJE NEJAKA... Našu zemlju čeka vrelo leto, kapitalacija nije opcija!

- To je ozbiljan i opasan incident koji zahteva međunarodnu istragu - napisao je Stoltenberg na tviteru.

Ministar finansija nemačke Olaf Šolc saopštio je da će zbog ovog incidenta EU morati da preduzme mere protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

- Evropski savet će preduzeti mere protiv beloruskog diktatora Lukašenka i njegovog režima. Ovakav akt kršenja međunarodnog prava ne može ostati bez odgovora - dodao je Šolc.

NAJBOLJA VEST IKAD?! KORONA NESTAJE ZA TRI DO ČETIRI MESECA! Čuveni slovenački imunolog tvrdi da će opaki virus u Evropi nestati brže nego što je iko mislio!

U međuvremenu, francusko i poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvali je ambasadore Belorusije u Parizu, odnosno Varšavi, zbog navedenog incidenta.

Litvanija je pozvala države Evropske unije da zajedno izdaju preporuku da avioni zaobilaze beloruski vazdušni prostor, nakon što je avion kompanije "Rajaner" morao da se prinudno spusti u Minsk, kada je uhapšen opozicionar Roman Protaševic, koji je išao iz Atine u Vilnjus.

Litvanija traži da se incident označi kao kršenje pravila Medunarodnog civilnog letenja kao i da EU pozovu beloruske ambasadore i izraze protest zbog korišcenja vojnog aviona sa namerom da se preusmeri let.

- Ovo je brutalna uvreda za celu Evropsku uniju - izjavio je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielijus Landsbergis.

Detalji incidenta sa "Rajan erom"

· Nešto oko 13:00 pres-služba aerodroma u Minsku saopštila je da je prinudno sleteo avion Rajan era koji je leteo iz Atine u Vilnjus.
· Prema podacima FlightRadar, on je preleteo praktično celu teritoriju zapadnog dela Belorusije i nedaleko od granice sa Litvanijom se okrenuo prema Minsku.
· Kako je saopštila pre-služba aerodroma, piloti su saopštili da imaju informacije da je u avionu podmetnuta bomba, nakon čega je uspešno sletio. Kako se pokazalo, vest je bila lažna.
· Kontrolor leta na međunarodnom aerodromu Litvanije saopštio je da je avion sleteo zbog konflikta između putnika i jednog člana posade. Razlog za konflikt nije naveden.
· Prema podacima Ministarstva odbrane Belorusije, dežurni lovac MiG-29 je podignut, kako bi sproveo avion na aerodrom.
· Na aerodromu u Minsku su saopštili da se u avionu nalazilo 123 putnika. Avion će u 19.00 nastaviti let za Viljnus.
· Na aerodromu je uhapšen jedan od osnivača telegram kanala "NEKSTA", koji je u Belorusiji proglašen ekstremističkim - Roman Protasevič.
· Ministarstvo inostranih poslova Litvanije je pozvalo otpravnika poslova Belorusije u Viljnusu. Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda smatra da je avion bio primoran da sleti u Minsk.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ana

pre 3 godine

Eu koja je otela Slobodana Milosevica, zatvorila Snodena i more slicnih prica o otmici...?

SR71

pre 3 godine

Pa,nista!Sada lepo zabraniti ovoj diktatorskoj drzavi letove za EU i USA(pod uvjetom da ima kompaniju),kao i zabrana ulaska u svim drzavama za njene gradjane-pa neka ostanu u rupi!Za bo;je i nisu!

Milan63

pre 3 godine

Pa, nije ti neki komentar. Mnogo čitaš, gledaš i slušaš zapadnu propagandu. Ti znaš sta je diktatura i to bolje od Belorusa! Zapadne sile demonizuju sve države i sve neposlušne lidere. A neke, bogami, i ubijaju, onako demokratski. Ajde više!

Radić Gojko

pre 3 godine

Velika NATO vojna sila je na granicama Belorusije i sad prvi čovek te države treba da se pravi kao da se ništa ne dešava .

mirko

pre 3 godine

Mislis bas kao sto je EU prisilila bolivijski avion da sleti u Austriji 2013? Trazeci Snowdena? More hipokriti, ko vas ne zna ...

milovan

pre 3 godine

Zna on sta je radio protiv Belorusije ,zato se i utrtao. Sada jedno 20 godina robije i sve ok.Onda ce ukapirati koliko je vazan zapadu. Bravo,za Belorusiju i Lukasenka.

Nenad

pre 3 godine

Da a kad Amerikanci i to u stranoj zemlji,ubiju jednog generala Iranske vojske,i to visokog ranga,to je dozvoljeno,nikom ništa,svi ćute. Krajnje licemerje..... Ničija nije gorela do zore,neće ninjihova.

Mapko

pre 3 godine

EU, SAD i UK, da takve zemlje sole pamet nekome, pa to je kao kad bi prostitutka pocela da moralise. Koje su to degutantne tvorevine. Da li su zapadne elite svesne da cela planeta je upucena o prljave moralne vrednosti takvog istog zapada, svi mi znamo da su oni nacisto truli. A znaju i oni da mi znamo, ali ipak se foliraju, cak i narodi EU drzavama, SAD i UK, znaju da su njihove elite totalno psihicki bolesne, jel takvo ponasanje moze samo da se objasni kao znak psihicki patologije, ne vidim drugi odgovor.

sledeća vest

Vesti

Danas do 34 stepena! Uveče prete pljuskovi i grmljavina!
Društvo

Danas do 34 stepena! Uveče prete pljuskovi i grmljavina!

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, na severu suvo, a u ostalim krajevima uz lokalni razvoj oblačnosti mestimično sa kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom, saopštio je Republički Hidrometeorološki zavod.

28.08.2024

07:29

TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu! (VIDEO)
Live TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu! (VIDEO)

Nikada žešći ruski napadi po dubini Ukrajine. Kinžal je postao kao "dobar dan". Došlo je do tog stepena mržnje između dva naroda da će decenije biti potrebne da se vrate saradnji. U emisiji "Otvoreni studio" gostovali su pravoslavni publicista Ranko Gojković i Dragan Vasiljković ispred fondacije "Kapetan Dragan". Oni su govorili o svim aktuelnim geopolitičkim temama.

27.08.2024

19:51

Hronika

Četiri godine od jezivog zločina u Smederevu: Pretukao gazdu kafane pa ga pregazio automobilom, presuda nije pravosnažna
Hronika

Četiri godine od jezivog zločina u Smederevu: Pretukao gazdu kafane pa ga pregazio automobilom, presuda nije pravosnažna

Četiri godine je prošlo od jezivog zločina u Smederevu kada je biznismen Nenad Dragović (61) nakon svađe i tuče svojim "mercedesom" pregazio vlasnika kafane Aleksandra Radosavljevića Belog, koji je od povreda preminuo u bolnici. Za ovaj zločin Dragović je osuđen na 7 godina zatvora, ali presuda koju je izrekao Viši sud u Smedrevu nije pravosnažana i čeka se odluka Apelacionog suda.

28.08.2024

08:25

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija