• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

10.06.2021

15:25

Evropa OPALILA NOVI ŠAMAR Zapadnom Balkanu! "Strpite se"!

Vesti

Evropa OPALILA NOVI ŠAMAR Zapadnom Balkanu! "Strpite se"!

Podeli vest

U Evropskoj komisiji pozdravljaju napredak koji zemlje Zapadnog Balkana ostvaruju po pitanju epidemiološke situacije i vakcinacije, ali poručuju da treba biti strpljiv do konačnog stavljanja regiona na listu "bezbednih" zemlja za čije građane neće važiti restrikcije za ulazak u EU

- Ne želimo da stvaramo situaciju u kojoj će se građani Zapadnog Balkana tretirati lošije nego što to omogućava zdravstvena situacija u regionu. Ali EU ne želi da ugrozi ni na jedan način napredak koji je napravljen u borbi protiv pandemije, a sve to kako bismo što pred došli u situaciju da se rešimo svih restrikcija i dozvolimo svima mogućnost putovanja - kaže portparol Komisije Adelber Janc, prenosi Tanjug.

Na konstataciju medija da su građani Zapadnog Balkana više od godinu dana izolovani, a da poslednji epidemiološki podaci govore da zemlje regiona ispunjavaju osnovne kriterijume koje je EK predložila kao uslov za stavljanje na listu "bezbednih" zemalja, u Komisiji kažu da razumeju očekivanja građana Zapadnog Balkana, ali i da je na zemljama članicama da donesu odluku o proširenju liste koja se revidira svake dve nedelje.

- Savet EU u obzir uzima čitav spisak kriterijuma, ne samo ukupan broj slučajeva po glavi stanovnika, već i trendove po pitanju novih slučajeva, broja testiranja, procenat pozitivnih pri testiranju kao i ukupan odgovor na kovid 19. U pitanju je više globalna, a ne čisto numerička procena, koja je u potpunosti u rukama zemalja članica - objašnjava Janc.


On podseća da je Komisija preporučila zemljama-članicama da dozvole putovanja u EU za sve putnike koji su primili vakcine koje je odobrila EMA i da to već sada omogućava putovanja za veliki broj građana sa Zapadnog Balkana.

- Ne dovodimo u pitanje našu posvećenost Zapadnom Balkanu, pogotovo kada je reč o slobodnom bezviznom putovanju. Samo pokušavamo da suzbijemo pandemiju koja i dalje preti uprkos napretku u zdravstvu i vakcinaciji - zaključuje Janc.

U Komisija dodaju da ne bi trebalo "u isti koš" stavljati pitanje politike proširenja EU i borbu protiv pandemije, odnosno da bi bila velika greška da se na osnovu političkih razloga, kao što je podrška proširenju na Zapadni Balkan, zanemaruje uspostavljeni mehanizam za borbu protiv pandemije u EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KORONA SKORO KO JUČE! Blagi skok broja zaraženih!
Društvo

KORONA SKORO KO JUČE! Blagi skok broja zaraženih!

U Republici Srbiji do 15 časova 10. juna 2021. godine registrovano je ukupno 714.462 slučaja kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirano je 9.730 osoba od kojih je 210 pozitivno. U poslednja 24 sata preminulo je 7 osoba

10.06.2021

15:08

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17