• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

22.06.2021

21:32

SRBIJA ĆE I NJU IMATI, KUBANSKA VAKCINA ABDALA IMA NEVEROVATNU EFIKASNOST! Zapad u šoku, Havana napravila bolje, efikasnije i jeftinije cepivo protiv korone!

Vesti

SRBIJA ĆE I NJU IMATI, KUBANSKA VAKCINA ABDALA IMA NEVEROVATNU EFIKASNOST! Zapad u šoku, Havana napravila bolje, efikasnije i jeftinije cepivo protiv korone!

Podeli vest

Kubanski centar za genetički inžinjering i biotehnologiju (CIGBC) je, nakon završene poslednje faze ispitivanja, objavio da su tri doze njihove Abdala vakcine protiv koronavirusa delotvorne čak 92,28 posto

Ovu informaciju je zvanično objavio CIGBC na svom Tviter profilu, a što su s oduševljenjem dočekali i podelili mnogi zvaničnici Kube.

Rezultati o efikasnosti vakcine Abdala stižu samo nekoliko dana nakon što je kubanska vlada objavila da je završeno testiranje još jedne njihove domaće vakcine - Soberana 2, koja je efikasna 62 posto i to prilikom apliciranja samo dve od tri doze, koliko je planirano.

Očekuje se da će lokalna regulatorna tela uskoro odobriti obe vakcine za korišćenje.

Kuba, čiji biotehnološki sektor decenijama izvozi vakcine, ima pet kandidata kada je reč o imunizaciji protiv koronavirusa. Oni su odlučili da ne uvoze strane vakcine nego da se oslone na svoje i zbog toga je usled nedostatka vakcina u jednom periodu epidemiološka situacija u zemlji bila kritična.

Nekoliko zemalja poput Argentine, Jamajke, Meksika, Vijetnama i Venezuele je već izrazilo interes za kupovinu kubanskih vakcina, a Iran je počeo proizvoditi Soberanu 2 početkom ove godine u sklopu kasnih faza kliničkih ispitivanja.

SRBI U PROBLEMU?! KRIVOKAPIĆ, BEČIĆ I ABAZOVIĆ UDARILI ŽESTOKU KONTRU FRONTU, PROTIV SU IZBORA I RUŠENJA VLADE CG! Đukanović je samo ovo čekao, bez njega sada nema skupštinske većine!

Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo je izrazio nadu da će i vlasti Srbije biti zainteresovane za saradnju i na tom polju jer su Srbija i Kuba ugovor o saradnji u zdravstvu potpisale 2017. godine prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Havani.

Podsetimo, Havana je porulčila da razvija pet vakcina protiv korona virusa.

Kuba je, istovremeno, jedna od najuspešnijih zemlčaja tokom pandemije. Od 11 miliona stanovnika, zaraza je registrovana tek kod neštovipše od 60.000, od čega se vipe od 95 odsto oporavilo. 

SVA VOZILA U SRBIJI MORAĆE IMATI CRNU KUTIJU KOJA OTKRIVA UZROK NESREĆE! Važi li to i za jugiše, kečeve, šta će sada vešatci...

Zbog malog broja zaraženih, Kuba nije bila u mogućnosti da treću fazu ispitivanja sprovede na uzorku od 150.000 ljudi, kako je bilo planirano, pa je istraživanja sprovela i u drugim zemljama, pre svega Iranu gde je veliki broj zaraženih i sa kojim je potpisan sporazum o saradnji.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sb

pre 2 godine

Posle dve doze efikasnost je 62%. To je 10 do 33 procetna poena manje od drugih vakcina ( 72 do 95%), tako da nikako ne može da se proglasi da je najefikasnija i tek sa trećom dozom dostiže efikasnost drugih vakcina.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija