• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

27.06.2021

08:33

PERFIDNA IGRA U KOJOJ OPREMAJU UKRAJINU ZA RAT! Šta se krije iza NATO vežbe "SI BRIZ" u Crnom moru!

Vesti

PERFIDNA IGRA U KOJOJ OPREMAJU UKRAJINU ZA RAT! Šta se krije iza NATO vežbe "SI BRIZ" u Crnom moru!

Podeli vest

NATO igra opasne igre na ruskim granicama. Posle ozbiljnog incidenta sa britanskim razaračem HMS „Defender“ koji je zašao u ruske teritorijalne vode, NATO započinje velike vojne vežbe „Si briz“ u crnomorskom regionu, koje će poslužiti kao pokriće za snabdevanje Ukrajine oružjem za potrebe ratovanja u Donbasu

Nakon ozbiljnog incidenta u kom su učestvovali ruski patrolni brodovi i borbeni avioni, i razarač Britanske kraljevske mornarice HMS „Defender“, koji se nalazi u Crnom moru zbog vojnih vežbi NATO-a,

Severnoatlantska alijansa će na teritoriji Ukrajine i u Crnom moru od 28. juna do 10. jula održati manevre velikih razmera „Si briz – 2021“, čime se povećava rizik od (ne)namernih incidenata i podstiče militarističko raspoloženje u Kijevu. U tim vežbama će učestvovati 32 zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Grčku, Kanadu, Letoniju, Holandiju, Rumuniju, Tursku, Bugarsku, Ukrajinu i druge, a u manevrima će učestvovati 5.000 vojnika, 32 vojna broda i 40 aviona.

Moskva je pozvala NATO da odustane od tih manevara, pošto „njihov agresivni karakter nije u skladu sa realnim zadacima u cilju cilju bezbednosti Crnomorskog regiona“, a rusko Ministarstvo odbrane je upozorilo da će NATO pod izgovorom vojnih vežbi „Si briz“ ponovo snabdeti Ukrajinu savremenim naoružanjem za potrebe ratovanja u Donbasu.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je naveo da će NATO na taj način u Ukrajinu dopremiti najsavremenije oružje, municiju, kao i ostalu opremu koja je potrebna ukrajinskoj vojsci, a svo to oružje će potom poslati ukrajinskim vojnicima i pripadnicima nacionalističkih jedinica koji se nalaze u regionima u blizini kontakt-linije sa Donbasom.

S obzirom da će manevri imati pomorski status, on je takođe upozorio i da će prave granice vojnih aktivnosti izaći van ukrajinskih teritorijalnih voda Crnog mora. S tim vezi, dodao je ruski general, Rusija će sa velikom pažnjom pratiti kako se odvijaju ovi manevri.

Foto: Printskrin Youtube/Ruptly

Govoreći o samoj vežbi, Konašenkov je rekao da će se uvežbavati saradnja specijalnih jedinica raznih nacionalnosti koje će izvršavati jedan te isti zadatak – zajednički desant sa padobranima, napad helikopterima, kao i uvežbavanje noćnih napada.

Ruski vojni eksperti ocenjuju da bi isporuka oružja Ukrajini pod „maskom“ vežbi mogla biti povezana sa logističkim pitanjima, jer je jeftinije dopremiti oružje za manevre i ostaviti ga nego isporučiti nakon vežbi.

Direktor ruskog centra za vojno-politička istraživanja Aleksej Podberezkin podseća da NATO snabdeva Ukrajinu oružjem od 2014. godine.

- NATO je Ukrajini isporučivao oružje, uključujući i smrtonosno, prvenstveno ono koje je ostalo u zemljama Varšavskog pakta, dok su SAD takođe isporučivale uređaje za noćno izviđanje, dronove i još mnogo toga. Ovde je reč o zajedničkoj politici, koja je otvoreno usmerena na to da obezbedi Ukrajinu ne samo oružjem i vojnom tehnikom, nego i municijom, jer ukrajinska vojna industrija malo šta proizvodi. Prvo je opljačkana, rasprodana, a zatim praktično uništena - kaže Podberezkin za Sputnjik.

Amerikanci „zaboravljaju“ svoje oružje

Ruski eksperti takođe smatraju da isporuka oružja Ukrajini znači da NATO, na čelu sa SAD, podržava nacizam u toj zemlji i sva zverstva koja čine ti zločinački bataljoni u zoni borbenih dejstava, podsećajući istovremeno da Rusija ne učestvuje u ovom sukobu, pa tamo ne isporučuje svoje oružje. Među ruskim analitičarima postoje čak i mišljenja da će Rusija, ako se dokažu takve isporuke, moći sasvim legalno da počne isporuku oružja Donbasu, i to u većem obimu od Amerikanaca, dok će bivši ruski vojnici, koji više nisu u službi moći da odu u Donbas i pruže tehničku i vojno-stratešku pomoć Donjecoj i Luganskoj narodnoj republici.

Međutim, problem je u tome što će Rusiji biti veoma teško da dokaže činjenicu da je američko naoružanje ostalo u Ukrajini nakon vežbi.

Foto: Reuters

- Manevri uključuju korišćenje široke infrastrukture, odnosno transport teške tehnike, jer se tenkovi prevoze specijalnim železničkim platformama ili vozilima sa prikolicama, baš kao i drugo teško naoružanje, kao što su samohodni topovi, visokoprecizni artiljerijski sistemi, višecevni bacači raketa itd. Stoga su vojne vežbe odlična prilika da se prikrije prevoz teškog naoružanja. Upravo zbog toga se posmatrači uvek pozivaju na takve manevre i uvode se ograničenja u transportu. Amerikanci se, inače, vrlo često ne pridržavaju svega toga, pa se ispostavlja da su prevozili oružje i vojnu opremu, recimo, dva bataljona tenkova, ali ih onda ’zaboravljaju‘ i sve ostaje ukrajinskoj vojsci - kaže ekspert. 

Opasno gomilanje oružja na ruskim granicama

Analitičari su ubeđeni i da će NATO tokom vežbe istovremeno proveriti spremnost Ukrajinaca na upotrebu takvog oružja, jer ako postoji plan za snabdevanje oružjem, onda je za to potrebno pripremiti i obučiti ukrajinsku vojsku.

Procenjuje se da su Ukrajini sada najpotrebniji američki protivtenkovski sistemi, moderni sistemi PVO i sredstva za vezu i elektronsko ratovanje. Takođe, veruje se da bi NATO mogao Ukrajini da isporuči minobacače, snajpere i drugo malokalibarsko oružje, ali ne i ozbiljno oružje, poput aviona F-35 i tenkova „Abrams“ koje su tražile ukrajinske vlasti.

Podberezkin je jačanje NATO potencijala na ruskim granicama nazvao „opasnim procesom“.

Foto: Reuters

- Nema sumnje da je opasan proces kada se infrastruktura NATO-a približava ruskim granicama. Štaviše, u to se uvlače države koje postaju veoma moćne u vojnom pogledu. Dovoljno je reći da je nemački vojni budžet uporediv sa ruskim vojnim budžetom, a ukupan vojni budžet NATO zemalja 15-16 puta premašuje ruski. To je nemoguće zanemariti. Vidimo kako se poslednjih godina povećavaju vojno-tehničke mogućnosti NATO-a u pograničnim oblastima. Naše inicijative imaju za cilj zaustavljanje eskalacije, ali nažalost, oni to ne podržavaju. NATO smatra da svakog dana treba izbaciti neku inicijativu usmerenu na diskreditaciju naše politike i da vojnu silu pretvoriti u pravi instrument političkog pritiska - kaže Podberezkin.

Komentarišući poziv Rusije da treba odustati od tih manevara na ruskim granicama, politikolog Evgenij Vojko kaže da je to vrsta određenog signala koji Moskva u takvim slučajevima šalje NATO-u, SAD i Ukrajini.

- Očigledno je da su se ove vežbe pripremale dugo i da neće biti otkazane samo zbog poziva ruske strane, bez obzira na to, što je ovo signal, upozorenje, koje uključuje i moguće simetrične akcije Rusije vezane za vojne vežbe. Kao odgovor na velike i provokativne NATO vežbe u Crnom moru to bi moglo da bude i gomilanje ruskih trupa u Zapadnom vojnom okrugu, uz masovno korišćenje avijacije - zaključio je Vojko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milankukic

pre 2 godine

dali je moguce da se istorija uvek ponavlja Amerika uvlaci drzave u brato ubilacki rat to je radio sa Jugoslavijom i sad se vidi koliki je BDP ostalih drzava koje je Amerikaizigrala sad ce to uraditi i sa Ukrajinom vec su izgubili Krim a sad ce izgubiti jos deo teritorije

Dragi

pre 2 godine

Pa dobro gospodo iz Informera, za koga vi navijate? Za Ukrajinu, koja želi da vrati Krim, (kao i Srbija koja želi da vrati Kosovo), ili navijate za Rusiju, koja je okupirala Krim, po istom modelu, kao što su Amerikanci okupirali Kosovo? Kad pročitam čitav tekst, jasno je da ste na strani Rusije. Sramota!

token

pre 2 godine

Sramota je to sto ti nemas pojima! Nije Rusija okupirala Krim!!!! Kosovo je napadnuto od strane druge drzave albanije i nATO-a. dok je Ukrajina ubijala civile i dok su se ti isti civili borili za slobodu od fasista Rusija je samo gledala nije ulazila Vojno u taj rat. Krim je usao u sastav Rusije tako sto je narod tamo glasao da se pripoje Rusiji. A velika propust sto ne znas je da je Krim bio deo Rusije pa su komunisti poklonili krim ukrajini. Sramota da ista kazes kad nemas pojima. Svi su na strani Rusije kad znaju celu istinu nije isti model kao Amerikanci znas zasto jer je amerika bila 3 drzava koja se umesala!!! Ukrajina je napadala civile a na kosovu druga prica albanci su ubijali policajce i civile. Ukrajinski civili su ratovali protiv fasista na kosovu Srbija je ratovala protiv terorista. ukrajina dobija pomoc za ubijanje civila od nato-a. albanci dobijali oruzje od nato-a i vazdusnu pomoc. ukrajinski civili sami ratovali bez pomoci rusije. Nato pomaze ukrajini da je pripremi za rat protiv rusije jer im je to cilj palili pravoslavne crkve americki i eng vojnici bili na frontu protiv civila. Srbiju planiraju da napadnu sa svih strana. I sta je tu isto kao po modelu amerikanaca sve kontra!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija