• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/National Interest

26.07.2021

07:10

Američki magazin analizirao rusku ZVER! Šah-mat je BRZ, PRIKRIVEN, LETEĆI I LAGAN LOVAC, ali... Ono što ga IZDVAJA jeste ZAPANJUJUĆE NISKA CENA - kako su ga napravili?! /VIDEO/

Printscreen/Youtube/BEST TECH

Vesti

Američki magazin analizirao rusku ZVER! Šah-mat je BRZ, PRIKRIVEN, LETEĆI I LAGAN LOVAC, ali... Ono što ga IZDVAJA jeste ZAPANJUJUĆE NISKA CENA - kako su ga napravili?! /VIDEO/

Podeli vest

Ruski borbeni avion Čekmejt prvenstveno je izvozni proizvod, pri čemu Rostek usmerava uspeh aviona na stalan tok tržišne potražnje. Ali ko su kupci novog lovca i zašto

Sudeći po navedenim specifikacijama i karakteristikama, Čekmejt je brz, prikriven, leteći i lagan višenamenski lovac sa impresivno velikim korisnim opterećenjem za svoju klasu, prenosi Nešenel Interest.

Pa ipak, ono što ga zaista izdvaja je zapanjujuće niska cena od 25-30 miliona dolara po modelu. To čini Čekmejt verovatno daleko bolju vrednost od dve konkurencije protiv kojih je postavljen: francuskog Dasa Rafal i švedskog JAS-39 Gripen. Ali postoje neka upozorenja koja treba razmotriti, a prva i najočiglednija je izuzetno optimistična cena Čekmejta. Sa 25-30 miliona dolara po modelu, Čekmejt bi koštao manje od polovine manje naprednog Su-35S, a istovremeno bi bio znatno jeftiniji od drugog ruskog lovca pete generacije, Su-57.

Proizvođač, podružnica Rosteka Suhoj, kaže da je smanjio troškove Čekmejt metodama proizvodnje uz pomoć AI i recikliranjem nekih tehnologija prethodno razvijenih za Su-35S i Su-57, ali samo će vreme pokazati koliko su tačne ove rane procene cena tačne. Čak i da je tehnički tačno, 25-30 miliona dolara jednostavno može biti osnovna cena pre nego što se uračunaju specifične konfiguracije oružja / avionike, modifikacije i konverzije za kupca. To ne znači da Čekmejt ne može biti konkurentan na izvoznim tržištima. Suprotno tome, lovac je i dalje u mogućnosti da ponudi solidnu vrednost određenim kupcima, čak i ako se ispostavi da je cena nešto viša od očekivane.

 

Foto: printscreen youtube


Teško očekivanom otkrivanju borca prethodila je višednevna marketinška kampanja, naslovljena uglađenim video najave koja je izdvojila četiri potencijalna kupca: Indiju, Vijetnam, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Činilo se da su se poruke malo promenile na dan prezentacije, a zamenik premijera Jurij Borisov rekao je novinarima da će "prvo avion biti orijentisan ka afričkim zemljama, Indiji i Vijetnamu".

 

Alžir i Egipat glavni uvoznici oružja?

Nejasno je zašto Afrika nije bila naglašenija u ranijim marketinškim ofanzivama kompanije Rostec tokom jula. Alžir i Egipat se uklapaju u profil glavnih uvoznika oružja koji bi potencijalno bili zainteresovani za šah-mat. Obojica su navodno kupili ruske vojne avione poslednjih godina i otvoreni su za to ponovo. UAE se godinama bavio kupnjom ruskih lovaca, prvo Su-35, a kasnije Su-57 - šah-mat predstavlja poslednji pokušaj ruske odbrambene industrije da proširi svoje prisustvo na bliskoistočnom tržištu kojim još uvek dominira američki vojni hardver.

 

Foto: AP

Suhoj 57

Vijetnamsko ratno vazduhoplovstvo pokazalo je interesovanje za Su-57 već 2017. godine, ali čini se da su ti pregovori zastali. Svestrani i znatno pristupačniji Čekmejt mogao bi biti prijatnija opcija za Hanoj u odnosu na teži, specijalizovaniji Su-57. Indija je usred razvoja dva autohtona lovca, Tejas Mark 2 i Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA), što može umanjiti apetit Nju Delhija za nabavkom stranog lovca sa delimično preklapajućim mogućnostima.

Ruski zvaničnici projektuju poverenje u tržišne performanse lovca, a Borisov procenjuje početnu potražnju za čak trista borca. Svestran i pristupačan, Čekmejt ima svojstva uspešnog izvoznog proizvoda. Sve što ostaje da se vidi je da li borac može da ispuni ambiciozne zahteve i performanse Rosteka ili ne.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17