• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.08.2021

17:04

AVGANISTANSKI HRIŠĆANI U OPASNOSTI! Talibani neće štedeti NIKOG, ni žene ni decu... čeka ih strahota! /VIDEO/

AP/Tanjug

Vesti

AVGANISTANSKI HRIŠĆANI U OPASNOSTI! Talibani neće štedeti NIKOG, ni žene ni decu... čeka ih strahota! /VIDEO/

Podeli vest

Barnaba fond, koji nadzire progon hrišćana širom sveta, upozorio je da se hrišćani koji ostanu u Avganistanu suočavaju sa "velikom opasnošću" nakon dolaska talibana

Avganistanski hrišćani, od kojih su skoro svi preobraćenici iz islama ili deca preobraćenika, "verovatno da će biti ubijeni" ako ih uhvate talibani, koji doslovno primenjuju islamski šerijatski zakon, izjavli su predstavnici fonda Barnaba.

- Iako hanefijska šerijatska škola, koja preovladava u Avganistanu, navodi smrt samo za odrasle zdrave muške otpadnike od islama, uz kaznu zatvora za odrasle zdrave žene otpadnike - naveo je britanski fond - talibanski dosadašnje strogo tumačenje šerijata znači da je vrlo verovatno da će ubiti sve otpadnike, i muškarce i žene, a verovatno i njihovu decu - navodi se.


Čak i pre nego što su talibani preuzeli vlast, hrišćani su smatrani izdajnicima u Islamskoj Republici Avganistan. Zemlja je 99 posto muslimanska, sa nekih 90 posto sunita, a ostalih 9,7 posto šiita.

 

Foto: AP/Tanjug

Samo iz tog razloga, Svetska lista za nadzor 2021. koju su sastavili Open Doors proglasila je Avganistan drugom najopasnijom nacijom na svetu za život hrišćana, posle Severne Koreje, koja je na vrhu liste, prenosi Brajtbart.

UN dokumentovale su 8.820 civilnih žrtava u Avganistanu 2020. godine, uključujući 3.035 smrtnih slučajeva, a neki od najbrutalnijih napada usmereni su na verske manjine.

 

 

Hrišćani suočeni sa strašnom mukom

 

Za nasilje su okrivljeni anti-vladini akteri, nedržavni akteri, uključujući talibane i lokalnu podružnicu Islamske države (ISIS-K), dok su džihadisti preuzeli odgovornost za mnoge od najsmrtonosnijih napada. Kao referentna tačka, UN je izvestio da su talibani odgovorni za 45 posto civilnih žrtava. Prema Barnaba fondu, hrišćani koji žele da napuste Avganistan nakon ustanka talibana suočiće se sa strašnom mukom.


- Dolazak na aerodrom znači pregovaranje o mnogim talibanskim punktovima u Kabulu, od kojih je svaki doslovno pitanje života ili smrti za hrišćane", primetio je Fond. "Proces dolaska na aerodrom uključuje druženje sa hiljadama muslimanskih Avganistanaca koji takođe pokušavaju da napuste zemlju avionom - kažu.

 

Foto: Tanjug/AP

- Rok je 31. avgusta i on se brzo približava i rečeno nam je da neće svi sa dogovorene liste moći da se evakuišu u preostalim danima - dodaje se.

- Svi hrišćani koji još čekaju na aerodromu rizikovaće da budu otkriveni jer talibani preuzimaju kontrolu nad aerodromom nakon povlačenja američkih trupa - zaključuju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija