• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Glas Amerike

24.09.2021

07:14

KO ĆE NASLEDITI ANGELU MERKEL? Gospodar nemačkih milijardi izbio u prvi plan, jedan ispad tokom poplava umanjio šanse Angelinom čoveku od poverenja...

AP/Photo

Vesti

KO ĆE NASLEDITI ANGELU MERKEL? Gospodar nemačkih milijardi izbio u prvi plan, jedan ispad tokom poplava umanjio šanse Angelinom čoveku od poverenja...

Podeli vest

Opšti izbori u Nemačkoj koji se održavaju u nedelju 26. septembra označiće kraj političke ere Angele Merkel koja je na mestu kancelarke provela punih 20 godina, a odgovor na pitanje ko će zauzeti njeno mesto, uprkos njenoj velikoj popularnosti među glasačima koja dostiže čak 60 odsto i dalje je nepoznat

Berlin uživa na suncu poznog leta. Duž obale reke Špreve, stanovnici uživaju u poslednjim toplim danima pre promene godišnjeg doba. Nemačka - i ostatak Evrope - uskoro će doživeti kraj jedne ere: posle 16 godina sunce zalazi za eru kancelarke Angele Merkel na vlasti.

Nemci će u nedelju 26. septembra izaći na birališta na opštim izborima u zemlji. Koja god stranka izađe sa najvećim udelom glasova, verovatno će imenovati lidera koalicione vlade.

Kancelarka Merkel i dalje je izuzetno popularna među nemačkim glasačima, a ocene odobravanja i dalje se kreću oko 60 odsto, što je izuzetno visoko nakon četiri mandata. Međutim, njena stranka, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) ima problema u izbornoj kampanji, a najnovija istraživanja javnog mnenja pokazuju podršku od oko 22 odsto. Poslednjih nedelja taj je procenat ponekad je padao i ispod 20 odsto, prvi put nakon Drugog svetskog rata.

Kontinuitet u nemačkoj politici garantovan je sa Arminom Lašetom 

Kandidat hrišćanskih demokrata za kancelara je 60-godišnji Armin Lašet, koji pokušava da pridobije birače obećanjem kontinuiteta.

- Kohezija Evrope u ovim teškim vremenima, klimatski neutralna industrija i jaka ekonomija i jasan kurs za nacionalnu bezbednost - obećao je Lašet biračima u poslednjoj TV debati prošle nedelje.

Foto: Reuters

Kandidat CDU Armin Lašet

Glasači mogu da odobre poruku, ali ne nužno i samog čoveka. Tokom posete poplavljenim regionima Nemačke u julu, Lašet je uhvaćen kamerom kako se smeje tokom govora nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera. Njegove ocene odobravanja nisu se oporavile.

Umesto toga, kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), Olaf Šolc, vodi u anketama sa oko 25 odsto. On je bivši gradonačelnik Hamburga i ministar finansija u sadašnjoj koalicionoj vladi, sada favorizovan da nasledi Merkelovu.

- Snažan položaj socijaldemokrata je iznenađenje - kaže Gero Nojgebauer, profesor političkih nauka na Univerzitetu Fraje u Berlinu i stručnjak za SPD.

Igraju na kartu "slabosti konkurencije" i amortizuju svoje nedostatke

- Poslednjih godina, CDU je neprestano tonuo u anketama. Mnogi su rekli da ovo nije samo kriza za stranku, već početak njihove propasti. Loši rezultati konzervativaca (CDU) išli su u korist socijaldemokrata. Zaista, u gomili slepih ljudi, Šolc je jednooki čovek, i to ga čini kraljem. On ima stabilnu poziciju u anketama, moglo bi se reći da je bio dobar ministar, a tamo gde mu nedostaje harizma i šarm, nadoknađuje stabilnost - sve potpomognuto slabostima konkurencije - rekao je Nojgebauer za Glas Amerike.

Foto: Reuters

Socijaldemokrata i "gospodar nemačkih milijardi" Olaf Šolc

Šolc se u poslednjoj TV debati u nedelju pojavio uveren u pobedu.

- Mnogi građani mogu da me vide kao sledećeg šefa vlade, sledećeg kancelara... I ne krijem da bih najviše voleo da stvorim vladu zajedno sa zelenima - rekao je Šolc.

Ranije tokom leta, Zelena stranka je bila vodeća u anketama i činilo se da će njena 40-godišnja liderka Analena Berbok uskoro uvesti dramatičnu promenu političke garde u Nemačkoj. Podrška za zelene se, međutim, smanjila na oko 15 odsto, stavljajući ih na treće mesto.

Foto: Annegret Hilse/Pool via AP

Liderka Zelenih Analena Berbok

Paula Piečota, kandidatkinja Zelene stranke za grad Lajpcig, rekla je da je stranka spremna za formiranje koalicione vlade - ali ima jasne crvene linije.

- Zbog vremena koliko je ostalo da se zaista uspešno deluje u borbi protiv klimatskih promjena, nećemo moći da pravimo puno kopromisa što se tiče klimatskih politika - rekla je Piečota.

Manje stranke verovatno će biti biti ključne za formiranje nove vlade

Manje stranke, uključujući Slobodne demokrate ili Levicu, mogle bi biti ključni faktor za formiranje koalicije i verovatno će zauzvrat zahtevati posebne stavove vlade ili politiku.

Sve tri glavne stranke odbacile su saradnju sa krajnje desničarskom strankom Alternativa za Nemačku (AfD), koja na nacionalnom nivou privlači oko 10 odsto glasova. Podrška AfD -u mnogo je veća u nekim regionima bivše Istočne Nemačke, kaže analitičar Nojgebauer.

- Ako idete u područja sa slabijim ekonomskim razvojem, većom stopom nezaposlenosti, niskim nivoom obrazovanja, lošim uslugama u posebno ruralnim područjima, poput zdravstvene zaštite, škola, prevoza, onda imate veću podršku za AfD nego u oblastima u kojima ti problemi nisu prisutni.

Koje su to teme koje motivišu birače da se opredele za određenog kandidata?

Dakle, koja pitanja pokreću birače? Ankete pokazuju jasnu generacijsku podelu - što se odražava među biračima koji su razgovarali sa Glasom Amerike.

- Mislim da su prva važna tema za mene svakako klimatske promene - rekao je 28-godišnji stanovnik Berlina Jun Kinošita. S tim se slaže i tridesetpetogodišnja glasačica Korina Anand.

- Za mene su klimatske promene najvažnije pitanje. Klima, obrazovanje, briga o deci.

Za Dirka Celera, 54-godišnjeg glasača iz istočne savezne države Saska-Anhalt, novac je najveća briga.

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Nemački parlament u Berlinu

- Penzije - da su stabilne. Poslovi. Mnoge stvari su skuplje. Gas, struja. Kako će se to dalje razvijati? Možemo li si to priuštiti, kao jednostavni ljudi?

Pedesetčetvorogodišnja Brigite, koja nije htela da kaže svoje puno ime, rekla je da u Nemačkoj raste društvena nejednakost.

- Najbogatiji Nemci postali su samo bogatiji, čak i sa koronavirusom. U međuvremenu, mnogi ljudi su videli kako im se život pogoršava i danas imaju veće probleme nego ranije. Ne vidim da bilo koja stranka tamo nudi inicijative - rekla je ona za Glas Amerike.

Angela bi mogla ostati na vlasti i posle izbora na kojima ne učestvuje

Nekoliko Nemaca očekuje trenutnu promenu. Razgovori o formiranju koalicione vlade, međutim, verovatno će trajati mesecima, a Merkel će ostati na vlasti sve dok se suparničke stranke ne dogovore oko njenog naslednika.

Merkel se skoro dve decenije smatra stubom stabilnosti u Evropi - a nadolazeće promene u Nemačkoj osetiće se širom sveta, kaže analitičar Nojgebauer.

- Samo na osnovu postojećih međunarodnih rezimea, niko od kandidata ne može jednostavno ući u ulogu gospođe Merkel. Oni će morati prerasti u tu ulogu - zaključuje Nojgebauer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija