• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.09.2021

13:42

ANTITELA LAME I KAMILE BI MOGLE BITI PREKRETNICA U LEČENJU KOVIDA, nanotelima protiv proteinskog šiljka!

Vesti

ANTITELA LAME I KAMILE BI MOGLE BITI PREKRETNICA U LEČENJU KOVIDA, nanotelima protiv proteinskog šiljka!

Podeli vest

Imunološki sistem kamila i lama ima neobičnu karakteristiku da proizvodi sitna antitela koja se zovu nanotela

Stručnjaci Javnog zdravstva Engleske su lek protiv kovida koji se temelji na antitelima lama proglasili jednim od najučinkovitijih ikad testiranih, piše britanski Telegraf.

Istraživači s Instituta Rosalind Franklin sa sedištem u Oxfordširu, istraživali su upotrebu antitela lame za lečenje kovida-19 još otkad se virus prvi put pojavio u Velikoj Britaniji 2020. godine.

Teorija se vrti oko neobične karakteristike imunološkog sustava životinja iz porodice Camelidae, koja uključuje kamila i lame, koji proizvodi sitna antitela koja se zovu nanotela.

Deluju na isti način kao i ljudska antitela i okružuju invazivni patogen, ali su znatno manja, što im omogućuje da bolje neutralizuju svaku pretnju.

Kako bi proizveli nanotela specifična za kovid, istraživači su u lamu zvanu Fifi sa Sveučilišta u Readingu, ubrizgali protein šiljka koronavirusa, što je deo virusa pomoću kojeg se virus veže i ulazi ljudske stanice.

Fifi se nije razbolela, ali je njen imunološki sustav počeo proizvoditi nanotela protiv proteina šiljka.

Istraživači su ih potom ekstrahirali putem uzoraka krvi i kombinovali u tri lanca kako bi povećali njihovu sposobnost vezivanja za viruse, a zatim su ih masovno proizveli u laboratoriju.

Laboratorijski testovi Javnog zdravstva Engleske, Sveučilišta u Oksfordu i Instituta Rosalind Franklin otkrili su da je lečenje nanotelima lame dramatično smanjilo težinu bolesti kod životinja.

Foto: facebook

Proteni koji proizvodi lama u borbi protiv kovida

Utvrđeno je da je upotreba tri spojena nanotela delotvorna protiv izvorne i alfa varijante kovida.

Dodavanjem četvrtog nanotela uspelo se uspešno lečiti beta varijantu, za koju su se naučnici pribojavali da bi mogla izbeći antitela nastala cepljenjem.

Profesor Mils Karol, zamenik direktora Nacionalne službe za infekcije pri Javnom zdravstvu Engleske, rekao je: - Iako je ovo istraživanje još u ranoj fazi, ono otvara značajne mogućnosti za korištenje delotvornih tretmana nanotelima za kovid-19. Ovo su među najdelotvornijim sredstvima za neutralizovanje Sars-CoV-2 koje smo ikada testirali.

- Verujemo da jedinstvena struktura i snaga nanotela doprinose njihovom potencijalu kako za prevenciju, tako i za lečenje kovida-19 i radujemo se zajedničkom radu na nastavku kliničkih studija, kazao je.

Profesor Rej Ovens, voditelj proizvodnje proteina na Institutu Rosalind Franklin i vodeći autor studije, kaže: - Nanotela imaju niz prednosti u odnosu na ljudska antitela. Jeftinija su za proizvodnju i mogu se isporučiti direktno u disajne ​​puteve putem raspršivača ili spreja za nos, pa se mogu primeniti kod kuće, umesto da im je potrebna injekcija. Ovo bi moglo biti korisno u smislu jednostavne upotrebe od strane pacijenata, ali također znači i lečenje direktno na mestu infekcije u respiratornom traktu, rekao je.

Profesor Džejms Naismith, direktor Instituta Rosalind Franklin, koji je pomogao da vodi istraživanje, rekao je: - Jako je važno imati lekove kojima se može lečiti virus, pogotovo jer se celi svet ne cepi istom brzinom i postoji rizik od pojave novih varijanti sposobnih da zaobiđu imunitet nastao vakcinacijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija