• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr/daily mail

12.10.2021

10:21

"OVO JE LUDNICA!" Nestašice sve veće, rafovi prazni, cene divljaju, a šta će tek biti za Božić i Novu godinu... /FOTO, VIDEO/

Printskrin

Vesti

"OVO JE LUDNICA!" Nestašice sve veće, rafovi prazni, cene divljaju, a šta će tek biti za Božić i Novu godinu... /FOTO, VIDEO/

Podeli vest

Rafovi u britanskim supermarketima sve su prazniji zbog nedostatka vozača teretnih vozila i zbog nestašice ugljen-dioksida, koji je ključan za održavanje svežine pojedinih namirnica ili kako bi pojedina pića ostala gazirana

Nestašica je salata, začinskog bilja, mleka, sira, mesa, ribe, smrznutog graška i gaziranih pića. Menadžeri malih prodavnica i velikih trgovačkih lanaca kažu da će biti prinuđeni da podignu cene proizvoda kako bi odgovorili na krizu. Navodi se tako da će poskupeti meso, da su hladnjače u kojima se inače čuva roba prazni te da nema dovoljno pitke vode u flašama.

Radnik u jednom supermarketu rekao je za Dejli Mejl da nisu imali dostavu, a dok roba ne stigne potrošačima nude da uzimaju alternativne namirnice.

Poslovođa mesare Kola u Londonu, Arber Kola, rekao je da je već sada u velikim problemima.

- Cene rastu i rastu. Teško je mesarima, i to ne samo u Engleskoj već i u Evropi. Visoke cene u malim prodavnicama otežavaju takmičenje sa velikim supermarketima. Naši rafovi su trenutno puni, ali promet je slab. Moraćemo da povećamo cene. Videćemo šta će biti za Božić i Novu godinu. Čini se da će stvari biti teške, rekao je Kola.

Kako cena osnovnih namirnica raste, cena arabika kafe je skočila skoro 73 odsto tokom prethodne godine, što nije viđeno od 2014. godine, 20 odsto kafa u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku kafe, stradalo je zbog suše i jakog mraza u prošloj godini.

Poljoprivrednici iz Kolumbije, trećeg najvećeg proizvođača kafe u svetu, ove godine odbili su da dostave milion džakova kafe, jer su hteli da izdejstvuju veću cenu otkupa. Stručnjaci veruju da je globalna nestašica kafe već počela te da bi svet mogla da potrese naredne godine.

Nestašice su dovele do toga da jedna od šest osoba tokom protekle dve nedelje nije mogla da kupi sve osnovne životne namirnice. Vodeći britanski financijski stručnjaci upozoravaju da će porast cena u Britaniji biti veći nego što se mislilo te da će inflacija doseći razmere kakve nisu viđene unazad 30 godina, navodi Deujli mejl, prenosi Jutarnji list.

Iz jednog prodajnog lanca rekli su da su nestašice najviše pogodile odeljenja voća i povrća te da u nekim poslovnicama u popodnevnim satima uopšte nije bilo jagoda. Prijavljeno je da nema ni grožđa, zelene salate i jabuka. U drugim poslovnicama istog lanca nije bilo ni mlevenog mesa ni hamburgera. U drugim prodavnicama ugašeni su svi frižideri.

- Bojim se da će situacija oko Božića biti još gora jer tada ljudi kupuju više zbog druženja i zabava koje organizuju. Ako se nešto ne reši, situacija će se sigurno pogoršati. Situacija u našoj zemlji je zaista tužna - rekla je građanka En Mekarti.

Penzioner Alfred Langmid rekao je da u jednom prodajnom lancu u kom on kupuje nije bilo nestašica.

- Ovde ima svega, a ako nečega nema, ond amožete kupiti alternatvu, rekao je on.

Kako navode analitičari kompanije NielsenIQ, veliki trgovinski lanci tokom normalnog radnog dana raspolažu sa oko 98,5 odsto svog inventara. Dostupnost određenih proizvoda trenutno je na 90 odsto, a mlečnih 95 odsto.

- U Britaniji je trenutno ludnica - rekao je Ben Morison, direktor za maloprodajne usluge u kompaniji NielsenIQ. Morison je dodao da bi dostupnost proizvoda mogla nastaviti da tone.

- Sve zavisi od toga hoće li trgovci dati prednost određenim kategorijama proizvoda i hoće li dobavljači prednost davati određenim trgovcima - rekao je Morison.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 2 godine

AKO. Neka gospoda vidi kako je bilo Srbima za vreme njihovog embarga i bombardovanja. Kolo srece se okrenulo, sad malo oni.

pamtim još

pre 2 godine

Ne radujem se tuđoj nesreći,ali nije ovo ništa u odnosu na ono što su oni njihovi zlikovci nama priredili od 81./podbunili Albanace/pa nadalje,završno sa bombardovanjem i 5.Oktobrom.I dan danas NAS optužuju što smo se branili-prete,ucenjuju,saleću,podmeću,gnjave i dave...

NESTAŠICE I POTPUNI SLOM!
Planeta

NESTAŠICE I POTPUNI SLOM!

„U svetu u kome je sve predviđeno i planirano i gde lanci snabdevanja funkcionišu po principu "uvek na vreme", i najmanja nepredviđena okolnost može naneti pustoš, stavljajući svet u poziciju orkestra, u kome bez jednog muzičara nema ritma"

08.10.2021

19:39

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija