• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

31.10.2021

10:25

LONODON PRETI TUŽBOM PARIZU?! Džonson ima odgovor na retoriku francuske vlade

AP Photo/J. Scott Applewhite

Vesti

LONODON PRETI TUŽBOM PARIZU?! Džonson ima odgovor na retoriku francuske vlade

Podeli vest

Spor oko dozvola za ribarenje produbio se, zbog čega se britanski premijer Boris Džonson požalio juče predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, a nagoveštavaju se i tužbe zbog kršenja sporazuma o Bregzitu

Novi rast napetosti dogodio se uoči planiranog sastanka Džonsona i francuskog predsednika Emanuela Makrona u nedelju na marginama samita G20 u Rimu, i dan nakon što je London pozvao na razgovor francusku ambasadorku Ketrin Kolon.
Britanija i Francuska spore se o ribarstvu u britanskim teritorijalnim vodama nakon Bregzita.

Prema sporazumu o Bregzitu, koji je stupio na snagu 1. januara, pristup država EU britanskim vodama regulisan je kroz izdavanje dozvola za ribarenje. Evropski ribari mogu da nastave da love u britanskim vodama ako mogu da dokažu da su to činili i ranije. Ali, za to im je potrebna dozvola Londona, pri čemu je nastao spor između dve države.

Foto: AP/Photo

Pariz je zapretio Londonu strožim zdravstvenim i bezbednosnim proverama kamiona koji stižu s britanske teritorije, kao i zabranom iskrcavanja ulova britanskih ribara u francuskim lukama od utorka ako Britanci do tada ne izdaju više dozvola za francuske ribare.


Tokom sastanka s predsednicom EK u subotu Džonson je izrazio zabrinutost "retorikom francuske vlade" o toj zapaljivoj temi između Londona i Pariza.
- Francuske pretnje potpuno su neopravdane i nisu u skladu s trgovinskim sporazumom Britanija i EU, niti sa međunarodnim zakonima - rekao je Džonson.

 

Privatno pismo dospelo u javnost

 

 

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Frost u petak je kazao da vlada aktivno razmatra pokretanje sudskog procesa protiv Francuske po sporazum o Bregzitu, preneo je "Jutarnji list".
- Ako neko od naših partnera odluči da prekrši sporazum, onda ćemo nastaviti s tim - dodao je Džonson u subotu.
Jedan od razloga za to nalazi se u rečima francuskog premijera Žana Kasteksa, čije je privatno pismo Ursuli fon der Lajen procurilo u medije. On je zatražio da Brisel u ovom sporu "pokaže da je veća šteta izaći iz EU nego u njemu ostati".

Foto: Beta/AP photo


Britanija je objavila da je dosad izdala 1.673 dozvole za ribarenje u 12 nautičkih milja od svoje obale, a njih 763 je otišlo francuskim plovilima, objavio je Rojters. Portparol francuske vlade rekao je kako je Francuska dobila upola manji broj dozvola od očekivanog.
Fon der Lajen je u subotu kratko na Tviteru objavila da Komisija intenzivno traga za rešenjima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17