• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji/Informer

22.11.2021

15:59

HITNO UPOZORENJE AMERIKANACA BRISELU! 100.000 ruskih vojnika napašće Ukrajinu?!?

YoutubePrintscreen

Vesti

HITNO UPOZORENJE AMERIKANACA BRISELU! 100.000 ruskih vojnika napašće Ukrajinu?!?

Podeli vest

Prema ruskim planovima, scenario za invaziju Ukrajine sastoji se od slanja ruskih vojnika preko granice iz tri primarna smera

Rusija razmešta svoje vojne snage i teško naoružanje kako bi bila spremna za brzu, masovnu invaziju Ukrajine, koja bi se mogla izvesti paralelno iz više različitih smerova, otkrivaju ruske vojne karte i obaveštajni podaci koje su Sjedinjene Države podelile sa svojim evropskim saveznicima.

Iako iz dostupnih podataka nije sigurno da će do invazije stvarno i doći, čini se da se sve priprema kako bi ona bila moguća ako tako odluči ruski predsednik Vladimir Putin početkom sledeće godine.

Ti obavještajni podaci prosleđeni su kako bi se poduprle američke tvrdnje o opasnosti invazije na Ukrajinu te da bi podstaklo zapadne saveznike da se upuste u diplomatsku ofanzivu sa svrhom odvraćanja Putina od pokušaja invazije koja bi mogla dovesti do humanitarne katastrofe i opasne eskalacije sukoba na istoku Evrope.

Napad iz tri smera

Prema ruskim planovima, scenario za invaziju sastoji se od slanja ruskih vojnika preko granice iz tri primarna smera: iz Rusije, sa Krima, kao i iz Belorusije. Sastojala bi se od oko stotinu taktičkih grupa, što je ukupno oko 100.000 vojnika.

Planovi uključuju delovanje na nepristupačnom terenu i pri smrzavajućim temperaturama, pokrivaju vrlo veliku teritoriju, uključuju pripreme za podužu okupaciju. Prema informacijama dostupnim zapadnim saveznicima, oko polovina tih taktičkih formacija već je na terenu, spremna za invaziju koju bi pratila i vazdušna podrška.

Moskva je prošle nedelje najavila da će na Krimu uspostaviti padobransku diviziju, a proteklih nedelja u Belorusiju je slala svoje snage navodno da bi pomogla u rešavanju migrantske krize, ali prema dostupnim planovima, reč je o široj strategiji raspoređivanja vojnih snaga za napad iz više smerova.

Šta je izjavio Putin

Putin je prošle nedelje tvrdio da Rusija nema nikakvu nameru da izvede invaziju na Ukrajinu, ali prigrlio je zapadni poziv na uzbunu kao znak da su njegovi potezi privukli pažnju SAD i evropskih saveznika, koje optužuje za ignorisanje "crvenih linija" koje je Moskva postavila u odnosu zapadnih država i Ukrajine, poput vojne pomoći i razgovora o pristupanju NATO-u.

Moskva je prošle nedelje besno reagovala i na najavu ukrajinsko-britanskog pomorskog partnerstva u sklopu kojeg će Britanija finansirati ratne brodove i protivbrodske projektile Ukrajini i pomoći u izgradnji mornaričke luke u Azovu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Duca

pre 2 godine

I vreme je, samo nema od toga nista. Ameri ne mogu mirni samo prave halabuku!

sledeća vest

Vesti

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"
Politika

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je večeras Tradicionalnoj kulturnoj priredbi „Razigrana srca“, koju već 21. put organizuje Srpsko kulturno društvo „Sloga“ iz Nove Gorice. Ovo udruženje već decenijama uspešno radi na očuvanju srpske kulture i tradicije među Srbima u ovoj značajnoj regiji, na raskršću puteva između Italije i Slovenije.

05.10.2024

20:27

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija