• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.11.2021

23:20

Supermutant korone izazvaće pravi pomor!

Pixabay

Vesti

Supermutant korone izazvaće pravi pomor!

Podeli vest

Novi soj koronavirusa, najverovatnije nastao u Bocvani, najzarazniji je dosad i postoji velika šansa da je otporan na vakcinu. Dosad je registrovan u Južnoj Africi, gde je izazvao haos, zatim u Hongkongu, Izraelu i Belgiji

Supermutant koronavirusa, koji je ultrazarazan i najverovatnije otporan na vakcinu, počeo je da se širi svetom! Nova mutacija virusa najverovatnije je nastala u Bocvani, a osim u toj zemlji dosad je zvanično registrovan u Južnoj Africi, Hongkongu, Izraelu i Belgiji. Stručnjaci, međutim, veruju da se novi soj proširio u više zemalja Evrope i upozoravaju da bi mogao da izazove pravi pomor.
 

 Najgori soj dosad

Ovo je najgora varijanta koju smo dosad videli. Dramatično se razlikuje od originalnog koronavirusa, na kome su zasnovane vakcine
Stručnjaci


Užas u najavi
Nova varijanta korone, nazvana B.1.1.529, prema rečima naučnika, ima čak 32 mutacije, što je dvostruko više od delta soja, koji je trenutno dominantan u svetu. Strahuje se da je zbog toga mnogo zarazniji nego bilo koji drug soj korone, te da dodatno slabi efikasnost vakcine za oko 40 odsto.
- Ovo je najgora varijanta koju smo dosad videli. Dramatično se razlikuje od originalnog koronavirusa, na kome su zasnovane vakcine - istakli su stručnjaci.

Fon der Lajen: Vakcinišite se!

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je u petak na mogućnost pojave i širenja novih mutacija koronavirusa, koje bi za nekoliko meseci mogle da se prošire na ceo svet. Ona je pozvala EU da reaguje brzo, odlučno i ujedinjeno kad je reč o spečavanju širenja nove zabrinjavajuće mutacije, a građane Evrope da se vakcinišu i dodatno zaštite trećom dozom.

- Molimo vas da se vakcinišete što je pre moguće, ako to još niste uradili. Uz to pridržavajte se poznatih pravila da biste se zaštitili. Busteri će vam pružiti još bolju zaštitu - poručila je Fon der Lajenova.


Oni dodaju da sumnjaju da je virus mutirao u jednom bocvanskom pacijentu koji ima HIV, te da su dosad u toj zemlji zabeležena četiri slučaja. Novi soj virusa je, međutim, prošle nedelje u Južnoj Africi izazvao skok novoobolelih od čak 93 odsto. U toj državi je supermutant izolovan kod 77 obolelih, ali se veruje da je više stotina ljudi zaraženo tim novim sojem. Mutirani soj registrovan je i u Hongkongu, kod dve osobe koje su vratile iz Južne Afrike i iz Kanade.


U Izraelu je novim sojem zaražena jedna osoba, koja se vratila iz Malavija, a koja je vakcinisana protiv koronavirusa. Sumnja se da tu varijantu virusa imaju još dve osobe. Zbog toga je izraelski premijer Naftali Benet izjavio u petak da je zemlja na pragu vanredne situacije.
U Evropi su prva dva slučaja mutirane varijante korone registrovana u Belgiji.
- Virus je otkriven kod jedne mlade nevakcinisane žene, koja se preko Turske vratila iz Egipta i 11 dana nakon toga razvila simptome. Ona nije imala veze sa Južnom Afrikom, niti sa bilo kojom drugom državom na jugu afričkog kontinenta - saopštile su belgijske vlasti i dodale da je novi soj otkriven kod još jedne osobe, ne otkrivajući detalje o njoj.

Obustavljaju letove iz Afrike

Nakon što je otkriveno da se novi mutirani soj korone širi po svetu i da je napravio haos u Južnoj Africi, veliki broj zemalja obustavio je letove iz te države, Bocvane i još nekoliko afričkih država.

Među onima koji zabranjuju dolaske iz afričkih država su Britanija, Francuska, Italija, Španija, Češka, Japan i Indija. Sve te zemlje žele da spreče širenje virusa, iako stručnjaci kažu da će se on bez obzira na to ipak proširiti.

U SZO zabrinuti
Zbog širenja opasnog soja sazvan je i hitan sastanak Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Glavni epidemiolog SZO Marija van Kerkhove izjavila je pre tog sastanka da novi mutirani soj izaziva zabrinutost.
- Ovaj soj treba posmatrati, rekla bih da smo zabrinuti. U svakom slučaju dobro je da smo otkrili postojanje novog soja. To znači da imamo uspostavljen sistem - kazala je Van Kerkhoveova.
Ona je dodala da bi trebalo sačekati da sva istraživanja budu gotova, kako bi moglo da se oceni koliko je novi soj zaista opasan.

Putnici testirani u avionu u Holandiji

Putnicima dva aviona holandske avio-kompanije KLM koji su došli iz Južnoafričke Republike zabranjeno je da napuste aerodrom Shiphol u Amsterdamu dok se ne testiraju na koronavirus.

Svih 600 putnika je čekalo u avionu dok nije testirano. Oni koji su bili negativni na testu pušteni su da izađu sa aerodroma, a oni koji su bili pozitivni poslati su karantin.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihailo

pre 2 godine

Evo ga, samo sto nije. A sta tek Pi varijanta da nam radi??? Auuu... Gotovi smo. Ajde svi odmah rukave gore i to na obe ruke pa pravac vakcinacija (protiv cega, vise nije ni vazno - vazno je da se svi vakcinisu). A ako bude potrebno, skidamo i panatlone i gace.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija