• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Hina

05.12.2021

08:03

STUDIJA UPOZORILA NA NEŠTO NEVEROVATNO! Evo šta bi na Arktiku moglo da zameni sneg... PRETI LI PLANETI GLOBALNO ZAGREVANJE?!

Vesti

STUDIJA UPOZORILA NA NEŠTO NEVEROVATNO! Evo šta bi na Arktiku moglo da zameni sneg... PRETI LI PLANETI GLOBALNO ZAGREVANJE?!

Podeli vest

Kiša bi mogla zameniti snežne padavine na Arktiku decenijama pre nego što se mislilo, pokazala je studija, koja upozorava na to da bi promena uzrokovana globalnim zagravanjem mogla imati posedice izvan te regije

Arktik se zagreva mnogo brže od ostatka planete, morski led se topi što dodaje vlagu u vazduh, što će verovatno povećati padavine.

Upoređujući najnovije projekcije sa prethodnim klimatskim modelima, studija objavljena u naučnom časopisu "Nature Communications" procenjuje da će prelazak sa padavina u kojima dominiraju snežne padavine na one u kojima dominiraju kiše doći jednu ili dve decenije ranije.

Foto: pixabay.com

- Promene će biti ozbiljnije i desiće se mnogo ranije nego što se očekivalo i imaće velike implikacije na život na Arktiku i šire - izjavio je za AFP glavni autor studije Mišel Mekristal.

- Na primer, na jesen, kada se dešavaju najveće promene, centralni Arktik bi mogao da pređe od snežnih padavina do kiše oko 2070. godine, prema najnovijoj seriji modela, u poređenju sa 2090. u prethodnom setu - dodala je Mekristal sa kanadskog univerziteta Manitoba.

Foto: AP/Photo

Sve zavisi od stepena globalnog zagrevanja, uz trenutni stepen zagrevanja, kiša bi mogla da prevlada nad snegom na Arktiku pre kraja veka, kaže studija. Studija takođe otkriva da sa zagrevanjem ograničenim na 1,5 C, što je najambiciozniji cilj Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine, sneg bi i dalje dominirao Arktikom.

Gavin Šmit, direktor NASA Instituta Godard za svemirske studije, izjavio je da rezultati - impliciraju da se najgore posledice mogu izbeći ako zemlje ispune svoje namere da smanje emisije u skladu sa Pariskim sporazumom - Međutim, Šmit dodaje da veruje da studija ne dokazuje da će promena doći ranije nego što se očekivalo.

Foto: Pixabay

Tekst potpisa

Kad god, prelazak sa snega na kišu će verovatno imati velike efekte na arktički ekosistem i šire. Više kiše uz postojeći snežni pokrivač moglo bi da dovede do povećanja površinskog leda što bi onemogućilo irvase da traže hranu.

Manje snežnog pokrivača bi značilo da bi Arktik izgubio deo svoje sposobnosti da odbija sunčevu toplotu i svetlost sa površine Zemlje i to bi doprinelo zagrevanju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija